Laurits er pludselig gået fra at skifte lortebleer til at være stor popstjerne: Nu ringer BBC, og torsdag optræder han for millioner

Laurits Emanuel fra Fyr og Flamme befinder sig i disse uger midt i en drengedrøm.

(Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Mens kameraerne fra de fremmødte fotografer blitzer om kap med similistenene på hans glitterbesatte støvler, spadserer Laurits Emanuel med lyserød charmeklud, mørke solbriller og spandevis af selvtillid ned ad den turkisblå Eurovision-løber til den officielle åbningsceremoni.

Som den ene del af Danmarks Eurovision-håb, duoen Fyr og Flamme, er han lige nu i Holland for at forberede sig på årets show, som finder sted senere på ugen.

Det betyder, at kameraer, vinkende fans og nysgerrige journalister for tiden er hverdagskost for Laurits Emanuel.

Men derhjemme lever den danske musiker en noget andet tilværelse. Ja, man kan nærmest sige, at den 34-årige musiker de seneste måneder har levet, hvad der bedst kan betegnes som et dobbeltliv.

På den ene side er han far til to, med alt hvad det indebærer af indkøb, bleskift og babymos – men samtidig er han feteret popstjerne og med i én af den danske musikscenes mest hypede grupper netop nu.

Selvom det blot er et år siden, Fyr og Flamme udsendte debutsinglen 'Menneskeforbruger', kan duoen allerede nu bryste sig af både radiohits og streamingtal i millionklassen.

Torsdag kulminerer karrieren, når de foran millioner af tv-seere går på scenen for at repræsentere Danmark ved dette års udgave af den europæiske musikkonkurrence Eurovision Song Contest.

- Forleden fik vi at vide, at BBC gerne ville lave noget med os i forbindelse med Eurovision. Vi skulle "bare filme lidt af vores hverdag", sagde de, og det lyder jo nemt. Men det er også mærkeligt, for pludselig ser du dig selv udefra, fortæller Laurits Emanuel.

- "Hvem er jeg egentlig? Hvordan skal jeg hælde den her kop kaffe op, så det ser godt, men også naturligt ud?" Det er nok dét, der er det mærkeligste ved den her tid.

For musikeren, der til hverdag bor i den jyske by Bramming, har den pludselige succes med Fyr og Flamme været noget af en omvæltning. Det mærkede han særligt, da gruppen tidligere i år sejrede ved Dansk Melodi Grand Prix.

- Det var ret specielt, første gang jeg dristede mig ned i Brugsen efter Grand Prix'et. Jeg havde jo været i tv – og der er altså ikke mange fra fjerneren, der går rundt herude – så folk kom jo pludselig over til mig og sagde tak for musikken og ønskede mig tillykke med sejren, fortæller Laurits Emanuel.

- Det var virkelig sødt, men også lidt specielt, at folk pludselig kunne genkende mig. Det skulle jeg lige vænne mig til.

En svær balance

Selvom ros og anprisninger fra fremmede midt i kassekøen i SuperBrugsen ikke just er hverdag for Laurits Emanuel, er rampelyset dog ikke helt fremmed for musikeren.

Siden han efter meget plageri i tredje klasse (endelig) fik lov at begynde til trommer, har musikken nemlig været hans faste følgesvend.

Gennem årene har Laurits Emanuel delt sit musikalske talent ved alt fra den årlige musical på gymnasiet over spillejob på tilrøgede bodegaer som nytilflyttet københavner til scenerne på nogle af landets største festivaler som en del af bandet The Grenadines.

Sideløbende med karrieren som musiker har Laurits Emanuel stiftet familie, og i 2019 flyttede han til Bramming i Vestjylland med sin kone, Elisabeth, og deres to sønner, Hannibal og Isak.

Laurits Emanuel har sit eget hjemmestudie. Her blev Grand Prix-sangen 'Øve os på hinanden' blandt andet født. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Og nogle gange kan det være svært at balancere tilværelsen som popstjerne med livet som familiefar, hvor det oftere er rollinger og rugbrødsmadder end rød løber og rampelys, der stjæler ens fokus.

- Det kan helt klart godt være en lidt svær balance. For nylig skulle vi forberede vores optræden til Zulu Awards, hvor vi skulle hejses op i en kran og overraske en seer ved pludselig at stå og spille ind gennem hendes vindue.

- Når man har gang i dén slags vanvittige projekter, kan det godt føles lidt mærkeligt, at man også lige skal huske at vaske tøj og skolde en sutteflaske, siger Laurits Emanuel.

Laurits Emanuels kone, Elisabeth Emanuel Graae, er læge. Da hun fik job i Esbjerg, valgte familien at flytte til Bramming, hvor Elisabeth Emanuel Graae tidligere har boet som barn. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

På mange måder er han dog taknemlig for, at det store gennembrud kommer nu og ikke kom for ti år siden. Dengang kunne hans ego nok let være stukket af, forklarer han.

- Det at være musiker – og have succes med det – kan godt fucke en lille smule med ens ego. Bare i et kort sekund kan man godt foranlediges til at tro, at man er noget, og for ti år siden kunne jeg nok let være endt med følelsen af, at jeg var universets centrum.

- Derfor er det godt, man har nogen omkring sig, der kan holde én lidt nede og kender ens fortid og det, man kommer fra. Så indser man, at man bestemt ikke ér noget, nok aldrig har været det og lige om lidt heller ikke er det længere. Det tror jeg, man skal huske på midt i alt det her.

Laurits Emanuel har også udgivet musik i eget navn. Hør ham på nummeret 'Ud i livet' fra 2015 her:

0:00
- Jeg fik farvet hår op til Grand Prix'et, fordi jeg synes det kunne være sjovt, men nu føler jeg lidt, at jeg går i mit kostume hele tiden. Det er lidt mærkeligt at rende rundt som en eller anden tegneseriefigur, griner Laurits Emanuel. Her ses han med sønnen Isak på otte måneder. (Foto: © ASTRID DALUM, Pressefoto)

Har flere drømme

I disse dage får Laurits Emanuel dog fuld mulighed for at slippe sin indre popstjerne løs i det, han selv kalder "noget af et cirkus".

- Det er virkelig sjovt endelig at være her i Eurovision-boblen, og både Jesper og jeg er som fisk i vand i det her virvar af presse og opmærksomhed. Vi elsker det, siger Laurits Emanuel med et grin og fortsætter:

- De seneste par måneder har mange af de interviews, vi har lavet, ofte været over internettet, så det her med endelig at møde nogle levende mennesker er fantastisk. Så kan vi virkelig mærke, at vi er her.

Når Fyr og Flamme torsdag går på scenen ved dette års Eurovision Song Contest, bliver det da også ét af karrierens hidtil største højdepunkter med op mod 200 millioner tv-seere bag skærmen.

Men selvom Grand Prix-eventyret er en drengedrøm, der går i opfyldelse for Laurits Emanuel, har musikeren allerede mange andre drømme, han også håber at kunne krydse af på den mentale ønskeliste i fremtiden.

Blandt andet planlægger Laurits Emanuel, der også tidligere har slået sine folder i scenekunstens verden, at han en dag kommer til at skrive sin egen musical.

- Det er helt sikkert noget, jeg kommer til en dag. Jeg har altid været glad for teater, og musicals er et format, hvor man kan lege med musikken. Det er noget, som folk går ind og sluger råt, selvom der rent musikalsk kan ske alt muligt mærkeligt.

Laurits Emanuel bor i Bramming, langt væk fra den musikalske makker Jesper Groth, der er bosat i København. - Men der går faktisk et direkte tog til København H én gang i timen, så længere væk er det heller ikke, fortæller Laurits Emanuel, der selv boede i København, da han var yngre. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Lige nu håber Fyr og Flamme-stjernen dog først og fremmest, at han og makkeren Jesper Groth kan fortsætte rejsen ned ad den succesfulde rute, de det seneste år har befundet sig på.

- Lige nu oplever Jesper og jeg en masse vilde ting med Fyr og Flamme, og jeg sætter virkelig pris på alt det, vi har opnået. Jeg håber, vi kan fortsætte med at lege med musikken og lave sange, der tør udfordre de gængse rammer for mainstream popmusik, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne være med til at udfordre den spændetrøje, som popmusikken tit bliver pakket ind i være med til at forhøje lixtallet i mainstream-musik en smule. Det synes jeg er interessant, og det kommer jeg helt sikkert til at fortsætte med, til jeg en dag bliver pensioneret eller stiller træskoene.

Eurovision Song Contest sendes på DR1 og DRTV tirsdag, torsdag og lørdag klokken 21.

Der har været meget at se til op til Eurovision, og forberedelserne til konkurrencen har stjålet meget af Laurits Emanuels tid på det seneste. I ny og næ er der dog stadig tid til et velfortjent hvil i hængekøjen i haven. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)