Legesyg musiker kan få sit gennembrud i år: 'Vi har aldrig haft en som hende herhjemme'

FVN er én af de danske rappere, du skal holde øje med. Vi guider til dansk raps fremtid.

FVN er én af de rappere, du skal holde godt øje med her i 2021. (Foto: Frederik H. Lacoppidan © PR)

Det kan godt være, Gilli, Kesi og Branco har siddet tungt på den danske raptrone i årevis.

Men nye stemmer melder sig på gaden, og der sker hele tiden spændende ting på den danske rapcene, der er værd at holde øre med. For den danske rapscene er nemlig i konstant udvikling, forklarer radiovært og hiphop-ekspert Pelle Peter Jencel.

Bare tænk på, hvor meget der er sket siden midthalvfemserne, hvor rap var én genre.

- Rap er i dag en kunstform ligesom sang. Nogle gange rapper man over discobeats og bruger gamle danske udtryk, som Marvelous Mosell gør. Andre gange rapper man over elektroniske beats om fest og gutterne som Specktors, forklarer han.

- Og så er der den gode, gamle tradition om at fortælle på ti måder, at man er den bedste i verden over et rapbeat. Udviklingen fortsætter præcis, som den har gjort hidtil – nemlig med at sprede sig ud over alle genrer.

Hvad kommer til at præge dansk rap her i 2021?

- Jeg tror, at to tendenser, der kommer til at eksplodere i år, er, at vi får en del flere danske, kvindelige rappere at se, efter at Tessa på mange måder har losset døren ind. Og at vi ser en endnu større blanding af rockens virkemidler – især guitar og sang – med rappens energi, spår Pelle Peter Jencel.

Vi har fået Pelle Peter Jencel samt fem A&R's til at give os deres bedste bud på et nyt, dansk rapnavn, du skal holde øje med i 2021.

A&R står for "Artist and Repertoire" og dækker over en person, der typisk er ansat af et pladeselskab til at spotte nye talenter og være med til at udvikle dem, hvis de bliver signet (indgår en kontrakt).

1

FVN

(© Frederik H. Lacoppidan)

Radiovært og hiphop-ekspert, Pelle Peter Jencel:

- Et af de navne, jeg virkelig glæder mig til at følge, er FVN. Jeg elsker, når rap bliver legesygt og eksperimenterende, og det synes jeg i den grad, FVN står for.

- Der er en glæde og et overskud i musikken, som jeg synes smitter helt vildt. Samtidig er det også super poppet og festligt uden at blive for overfladisk.

Hør FVN's nye single 'Shit':

0:00

- FVN er et glimrende eksempel på, at der findes 1.000 typer rap i dag. Men alligevel synes jeg ikke, vi tidligere har haft en som FVN herhjemme, der på engelsk har et så legesygt og overbevisende univers, og som samtidig giver indtryk af at kunne være din nabo. Det er relaterbart, fremsynet og mega fedt.

2

Olivver

(Foto: PR)

Astrid Storm, A&R på Copenhagen Records:

- Jeg fik virkelig øjnene op for 22-årige Olivver, da jeg så ham varme op for Lord Siva. Det var vildt, hvordan han med forholdsvis simple ord formåede at skabe de her relaterbare fortællinger på en ligetil måde, som bare rammer en.

- Han har det her i øjenhøjde-univers, og så har han de her helt vilde melodier, som gør, at man bare bliver sat totalt ind i, hvordan det for eksempel er at have hjertesorger.

Hør Olivver feat. Baby Bino & Chanelbigs med 'Skift op':

0:00

- Hans musik er uprætentiøs, strippet for fyldord og fanciness. I stedet kommer man helt ind til kernen af det her super ærlige unge-univers, som jeg tror, vi alle kan relatere til.

- Som person er han en relaterbar fyr, som ikke prøver at spille smart eller vise, at han har en masse, han ikke har. Han er bare til, og det er der noget enormt charmerende over.

3

Lamin

Mohammed Muhsen, A&R Director, Def Jam:

- Lamin er relativt ny i hiphopverdenen. Han er en ung fyr på 25 fra Brønshøj, som har lavet musik i nogle år. Han er en moderne rapper, der mestrer alsidigheden i hiphop-genren til perfektion - han leverer alt fra hård rap til melodiske dansetracks, alt imens han agerer som en dygtig fortæller.

Lyt til Lamin feat. Benny Jamz med 'Charlie Sheen':

0:00

- Det mest spændende ved Lamin er hans måde at være historiefortæller og formidler på, hvilket kommer til udtryk i hans lyriske univers. Hans tracks er i høj grad præget af ordspil med referencer til hans liv og hverdag.

- Han er et nyt, frisk pust til hiphop-verdenen og med til at redefinere, hvad vi karakteriserer som en rapper i Danmark. Han har et hårdt univers, hvilket jeg personligt elsker.

4

KDZ

Erkan Cakmak, A&R hos Sony Music:

- KDZ er en ung gruppe fra Aalborg, der består af de tre venner ADI$, Manndy og Benjamin. De har fundet hinanden på grund af musikken.

Lyt til KDZ's seneste single, 'UpNext':

0:00

- KDZ viser, at du ikke behøver at være fra København for at make it i musikbranchen.

- Drengene har været i gang i halvandet års tid og har udgivet en række sange. De fik hul igennem i sommer med to af deres sange 'Box' og 'Bounce'.

- Det er interessant, at de taler ned i en ny ungdomsgeneration, som de etablerede ikke nødvendigvis rammer. Med deres bud på musikken og historier mener jeg bestemt, at de har noget stort i vente.

Se P3's 'Upcoming'-video med KDZ:

5

Gobs

(Foto: Allan Hansen © dr)

Mikkel Gunvad, A&R på Warner Music:

- Siden vi signede Gobs i 2018, er han blomstret og har haft flere sange i top 50 samt en feature med Fouli. Han har også en ep på vej.

- Gobs er 21 år, og det har taget de her klassiske to år at få det hen mod hans egen lyd, som er utrolig vigtig. Han har over en lang årrække bygget kernefans op, og nye er kommet med på vejen.

Lyt til Gobs' seneste single, 'Elskede':

0:00

- Hans force er, at han ikke "kun" er rapper, for han kan også synge og har det melodiøse i sig, som kan ses hos Gilli og Kesi.

Se P3's 'Upcoming'-video med Gobs her:

6

MD

Marwan, rapper og A&R hos Universal Musics Aarhus-afdeling:

- MD står for Mohamad Danial. Rapperen har palæstinensisk baggrund, er opvokset i Aarhus og bor pt. i Trillegården i Aarhus. Han er en rigtig fed musiker, som faktisk har rappet for mange år siden og har genoptaget det igen.

Lyt til MD ft. Papito med 'Khabib':

0:00

- Jeg vil gerne fremhæve MD's flow, hans stemme og den måde han "breaker" det ned på. Han har sin egen måde at forklare tingene på og minder ikke om andre rent tekstmæssigt.

- Selvom han ved, hvad der foregår ude på gaden, er han ikke en outlaw. Han er humble og meget nede på jorden og fornuftig at høre på.

Facebook
Twitter