(Foto: Hedda Rysstad © dr)

Levende publikum og store fadøl: Vi var med til en af årets allerførste livekoncerter

Vi fulgte den danske sanger Kaaliyah, da hun optrådte i Byhaven og åbnede den danske livescene igen.

- Det er slet ikke gået op for mig. Tænk, at det overhovedet kan lade sig gøre, at jeg kan få lov til at spille.

Sådan udbrød den danske musiker Kaaliyah, lige inden hun skulle optræde foran et levende publikum onsdag aften.

Mens vi alle venter på en afklaring på, om - og eventuelt hvordan - festivaler og større koncerter kan blive afholdt den næste tid, fik Kaaliyah nemlig mulighed for at optræde for et livepublikum hos spillestedet Byhaven i København.

Koncerten var en af de første liveoptrædener - hvis ikke dén første - siden Danmarks anden nedlukning, og det blev gjort muligt på grund af reglerne for udendørsservering.

Og selvom det nok ikke svarer til en stor festivalscene, var det en tiltrængt oplevelse for de fremmødte og i den grad også for den 33-årige sanger, der ikke har optrådt på en scene siden september sidste år.

- Det seneste år har været utrolig hårdt, særligt fordi jeg er så meget en livemusiker. Derfor er det også fuldstændig overvældende at få lov til at optræde igen, siger Kaaliyah.

Den totale nedlukning af den danske live-musikbranche har blandt andet forhindret Kaaliyah i at udgive sit debutalbum og resulteret i aflyste optrædener på diverse danske musikscener.

Det gik blandt andet ud over hendes planlagte optræden på Roskilde Festival i sommer, og det gjorde særligt ondt, fortæller hun.

- Jeg har været utrolig ked af det og stresset over at leve i uvished om, hvordan jeg har skullet tjene penge. Aflysningen af Roskilde Festival gjorde utrolig ondt. Når man får lov til at spille der, åbner der sig normalt en masse døre for en. Jeg skreg virkelig i frustration.

De mange aflysninger har tvunget Kaaliyah til at finde en anden form for indtægt, og derfor arbejder hun i dag fuldtid for Styrelsen for Patientsikkerhed, når hun ikke laver musik i studiet.

Hun ringer til folk, der er blevet smittet med coronavirus eller har været i nærkontakt med en, der har været smittet. Og det er en noget anderledes hverdag at stå op til, fortæller den danske musiker.

- Jeg tænker, jeg gør en forskel, så vi hurtigst muligt kan komme til at leve et normalt liv igen. Men jeg er ikke vant til at arbejde i så mange timer og at følge et skema på den måde. Det er dog nødvendigt for, at jeg kan overleve.

- Jeg bliver virkelig mindet om, hvor hårdt det er at være musiker, når man ikke kan spille live, fortæller hun.

Derfor er det også en kæmpe forløsning for Kaaliyah igen at kunne spille live, og hun kunne onsdag glemme den store usikkerhed, der forbindes med at være i musikbranchen og i stedet koncentrere sig om det, hun elsker; at synge.

- Det er slet ikke gået op for mig, at man kan sidde derude og drikke fadøl. Det er så rart, men mærkeligt på samme tid. Det er for vildt, at jeg igen kan optræde foran et rigtigt publikum, fortæller hun.

Du kan høre Kaaliyahs single 'Freaking' Me Out' lige her:

0:00

Vi fulgte Kaaliyah før, under og efter en af de første koncerter i 2021 foran et levende publikum.

 • Kaaliyah har ikke spillet foran et livepublikum siden september, og det kommer da også som lidt et chok for hende, at det overhovedet kan lade sig gøre nu, fortæller hun. - Jeg har ikke engang vidst det i en uge. Min booker ringede og sagde: "Nu sker det." Havde du spurgt mig for tre uger siden, om den her uge ville blive så sindssyg, så havde jeg ikke turde tro på det. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  1 / 12
 • I backstagelokalet varmer Kaaliyah stemmen op. Hun kan godt mærke, at det er noget tid siden, hun har optrådt på en rigtig scene. - Jeg er lidt nervøs, kan jeg godt mærke. Jeg begynder at få fugtige håndflader. Men samtidig er jeg også skræmmende rolig. Måske er det, fordi jeg har glemt, hvordan det føles at stå på scenen, udbryder hun grinende. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  2 / 12
 • Allerede klokken 16.00, tre timer før Kaaliyah går på scenen, var der lang kø til Byhaven. Og den danske sanger har i den grad savnet at synge foran rigtige mennesker. - Man savner energien fra publikum utrolig meget. Bare det at kunne se ansigter, der reagerer på ens musik, og høre folk, der klapper, det bliver fantastisk, fortæller hun. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  3 / 12
 • - Ej, der er så mange, jeg kender, udbryder Kaaliyah, mens hun kigger ud ad vinduet og overskuer pladsen foran scenen. Det seneste år har været særdeles hårdt for den danske sanger, der pludselig stod uden nogen form for indtjening grundet aflyste koncerter. - Det tvinger en til at reflektere over sit liv som musiker, og jeg har virkelig fundet ind til kernen af, hvem jeg er, og hvad vil jeg med det her. Men jeg er her stadig, forsikrer hun. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  4 / 12
 • Kaaliyah skal altid have nogle minutter for sig selv, inden hun går på scenen. I mange år kæmpede hun med voldsom sceneskræk, men med tiden er det blevet bedre, og i dag er hun ikke i tvivl om, at det er her, hun hører til. - Jeg elsker virkelig at optræde. Jeg har lært, at jeg lige skal trække vejret dybt, og når jeg går på scenen, får jeg ofte øje på nogle mennesker, jeg kan finde tryghed i. Min musik er lidt min psykolog. Det er min måde at få lov til at sige mine følelser højt uden at stå 100 procent til ansvar for dem. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  5 / 12
 • - Det er virkelig spændende. Er der stadig kø?, spørger Kaaliyah få minutter før, hun skal på scenen. Og ja, det er der. Byhaven er inden koncertstart proppet til randen af et publikum, der tydeligvis har savnet at mærke livemusik og andre menneskers samvær. - Det er jo for vildt, udbryder Kaaliyah, da hun hører, at der er nogle, der slet ikke når at komme ind til koncertstart. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  6 / 12
 • På scenen glemmer Kaaliyah alt om nervøsitet. Hun optræder med både gamle, men også med tre nye numre, der er at finde på hendes kommende album. - Man er altid mere spændt, når det er nye sange, man optræder med. Albummet kommer i år, det er stensikkert. Vi mangler kun de sidste detaljer. Det er virkelig spændende at lave et samlet værk og ikke kun at skulle tænke på hitsingler. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  7 / 12
 • - Ej, hvor er det bare dejligt at høre jer alle sammen. Jeg kan se, I har noget i glassene derude. Skal vi ikke lige skåle?, spørger Kaaliyah efter første nummer - og det er sød musik i publikums ører, der hæver øllene. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  8 / 12
 • Lyden af livemusik bliver taget særdeles godt imod, og publikum lægger ikke skjul på, at de hygger sig. Selv ude på gaden foran Byhaven står misundelige gæster og spejder ind for at forstå, hvad der foregår. - Man kan mærke, I har savnet det her. At I er klar til at bevæge jer lidt, siger Kaaliyah, inden hun spiller sin seneste single, 'Freakin' Me Out'. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  9 / 12
 • - Tusind tak, fordi jeg måtte spille for jer. Det var fantastisk, siger Kaaliyah i mikrofonen, inden hun træder ned fra scenen og bliver mødt af kram og smil fra venner og bekendte efter at have spillet ni numre. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  10 / 12
 • Med en fadøl i hånden reflekterer Kaaliyah over den oplevelse, hun lige har været igennem. - Det var så surrealistisk at spille foran ægte mennesker igen. Jeg tror, jeg sagde: "Ej, hvor er det fedt" sådan 20 gange. Jeg er virkelig glad, og det gik godt. Nu har jeg bare adrenalin i kroppen. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  11 / 12
 • På trods af det hårde år, der har budt på uvished og økonomisk ustabilitet for Kaaliyah, er hun ikke i tvivl om, at hun gerne vil leve af at lave musik. - Det er det her, jeg elsker. Nu skal jeg ud til mine venner og drikke en øl, mens jeg i det skjulte kan gå og drømme om en dag at spille den koncert på Roskilde Festival. (Foto: Hedda Rysstad © dr)
  12 / 12
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk