Lina Rafn i tårer i DR1-program: 'Jeg er enormt dårlig til sådan noget med død'

Infernal-frontkvinden blev meget berørt, da hun skulle fortolke et Halfdan Rasmussen-digt i 'Helt lyrisk'.

I DR1-programmet 'Helt lyrisk' skal Lina Rafn fortolke et digt af Halfdan Rasmussen. (© dr)

Der går kun få sekunder, fra Lina Rafn får digtet i hånden, til tårerne triller ned ad hendes kinder.

- Jeg er enormt dårlig til sådan noget med død, udbryder hun.

Digtet er 'Jeg danser med mig selv i nat' af Halfdan Rasmussen, som Lina Rafn, der er kendt fra duoen Infernal, skal fortolke i DR1-programmet 'Helt lyrisk'.

Og sangeren bliver altså meget berørt af digtets tekst, der drejer sig om at miste en elsket, som dør.

- Jeg blev ramt af en udefinerbar sorg. Uanset, om jeg ser nogen, der mister en i film, eller det er nogen, jeg kender, så græder jeg helt sindssygt, siger Lina Rafn om sin reaktion på 'Jeg danser med mig selv i nat'.

Du kender bedst Lina Rafn som energisk frontkvinde i Infernal. Hør duoens hit 'From Paris to Berlin' her:

Er ikke bange for store ord

Lina Rafn har meget svært ved afsked og især den afsked, man skal tage, når nogen dør.

Det er nemlig hårdt at sige endegyldigt farvel.

- Måske er det det uigenkendelige i døden, jeg har det stramt med. Jeg er ikke religiøs, så jeg har ikke den der med, at vi ses på den anden side.

Det er derfor med rystende hænder, hun tager udfordringen op om at fortolke og optræde med Halfdans Rasmussens digt foran et publikum, for hun er med egne ord 'vant til at skulle skabe en fest' med sin musik.

Hun er egentlig ikke nervøs, fordi 'Jeg danser med mig selv i nat' er sørgelig og handler om at miste, men det bliver alligevel en svær opgave for Infernal-frontkvinden, fordi ordene i digtet ikke er hendes egne.

- Jeg har aldrig været bange for store ord, og liv, alderdom, ungdom og afsavn skræmmer mig ikke, for det er i tråd med, hvad jeg selv kunne skrive. Men når ordene i dette tilfælde så pludselig ikke passer ind, kan jeg jo ikke bare lave det om. Ordene er, som ordene er – fix det, siger Lina Rafn, som i fortolkningen af digtet bruger lang tid på at knække koden til, hvad teksten skal betyde for lige netop hende.

Musikeren Hjalmer fortolker også 'Jeg danser med mig selv i nat' i 'Helt lyrisk'. - Hjalmers sang blev helt fantastisk, siger Lina Rafn om kollegaens fortolkning af Halfdan Rasmussen. (© dr)

Pakker smerten ind i et elektronisk beat

Men koden bliver knækket - og hun ender med at forstå digtet som en fortælling om en mand, der ikke kan gøre sin elskede gravid, så derfor tager kvinden livet af sig selv.

Teksten bliver ændret lidt, så det giver mening for Lina Rafn at synge, og sammen med Infernal-partneren, Paw Lagermann, får hun sat musik til digtet.

Se Lina Rafns optræden i 'Helt lyrisk' her:

Duoen har i DR1-programmet ingen ambitioner om at lægge Infernals lyd ned over digtet, men Lina Rafn er samtidig meget opmærksom på ikke at 'lægge sorg ovenpå sorg' ved at fortolke digtet som en sørgelig ballade.

- Det ville blive for entydigt og uinteressant med en cello og klaver, så jeg havde mere lyst til at pakke smerten ind i en moderne, elektronisk følelse, siger Lina Rafn om sin fortolkning af Halfdan Rasmussen, som hun – ligesom mange af os andre – kender bedst som forfatter til adskillige populære børnerim.

- Jeg kan 'Halfdans ABC' forfra og bagfra, men jeg har ikke dyrket hans lyrik til voksne andet end i programmet. Men når min datter er blevet voksen, kan det være, det er sådan noget, jeg skal sidde og hyggesysle med. Poesi og digte.

Du kan se afsnittet af 'Helt lyrisk' med Lina Rafn og Hjalmer på DRTV nu.