Lo mistede sin tætte veninde til kræft – nu hylder hun livet med ny sang: 'Jeg vil leve mit liv meget mere'

Sanger og sangskriver Lucky Lo bearbejdede tabet gennem sin sangskrivning.

(Foto: Benjamin Tarp © pressebillede)

Pludselig gik det stærkt, og så var hun bare væk.

Lo Ersare fik det at vide, mens hun var på turné i Polen. Efter et par års sygdom var hendes tætte veninde, som kun var i starten af trediverne, død af kræft.

At skrive var den eneste måde, Lo Ersare kunne bearbejde tabet på, følte hun. I turnébussen skrev hun digtet 'Sunrise/Sunset'.

Men der skulle gå halvandet år, fra den nu 28-årige sanger og musiker med kunstnernavnet Lucky Lo skrev 'Sunrise/Sunset', til den blev udgivet som en sang. Og lørdag optrådte hun og hendes band med den til koncerten P6 Beat Rocker Koncerthuset.

Sangen er en hyldest til livet, skrevet midt i en ubærlig sorg. Og så er den blevet Lo Ersares yndlingssang at spille for et publikum.

- Den handler om at være i live. Min veninde døde alt for ung, men det nytter ikke noget at gå rundt og være ked af det. Jeg vil hellere leve mit liv meget mere – for hendes og min egen skyld, fortæller Lo Ersare.

Lo Ersare mødte sin veninde, da de begge studerede på Rytmisk Musikkonservatorium. Veninden var syv år ældre og blev som en slags storesøster for hende.

Hun spejlede sit eget liv i venindens og forestillede sig, at hun fem år senere ville være dér i livet, hvor veninden var. Sådan havde hun det, lige indtil veninden ikke var der længere.

- Jeg spurgte hende meget om råd og snakkede med hende om mine usikkerheder, og hvordan hun havde overkommet sine, siger Lo Ersare og fortsætter:

- Jeg så min fremtid i hende. Hendes død var så unfair, og jeg forstod pludselig selv, at det lige så godt kunne have været mig. Man ved jo aldrig, hvem kræften rammer.

Se, hvordan det så ud, da Lucky Lo lørdag spillede 'Sunrise/Sunset' til P6 Beat Rocker Koncerthuset:

Fra salatmarker til Christianshavn metrostation

Sangen 'Sunrise/Sunset' har fået sin titel efter de næsten endeløse dage i det nordlige Sverige, hvor Lo Ersare er fra, fortæller hun.

Hun er født i byen Umeå, hvor solopgang og solnedgang næsten smelter sammen om sommeren.

Selvom Lo Ersare er vokset op i Sverige, strækker hendes foreløbige historie sig fra Umeå til salatmarker i England og til København, hvor hun bor nu.

'Sunrise/Sunset' var oprindeligt et digt, men er nu udgivet som sang. Her ses Lo Ersares tekst, som hun skrev den i sin notesbog. (© PRIVATFOTO)

Efter et højskoleophold i Malmø besluttede Lo Ersare sig for at søge ind på Rytmisk Musikkonservatorium i København, men missede akkurat deadline for at søge ind.

Derfor tog hun – væbnet med sin banjo – til England for at arbejde på et økologisk landsted.

- Sammen med min banjo og en veninde tog jeg til England og lærte om landbrug. Så spillede jeg på pubs og på gaden for at tjene nogle ekstra penge.

Efter nogle måneder i England flyttede Lo Ersare til Danmark i 2014 for at forberede sig på optagelsen til Rytmisk Musikkonservatorium.

- Jeg skulle have et arbejde, men jeg havde ikke lyst til andet end at spille musik, så jeg spillede rigtig meget på Christianshavns metrostation. Jeg spillede der fire-fem gange om ugen. Her lærte jeg alle de hjemløse og streetgamet at kende.

- I lang tid synes jeg, at min musik var meget privat og blev helt vildt ked af det, hvis nogle ikke kunne lide det eller fandt det ligegyldigt. Nu prøver jeg at fortælle mig selv, at musik er noget, jeg laver, og når det er færdigt, så et det ikke længere mit, men alle menneskers, fortæller Lo Ersare. (Foto: Benjamin Tarp © pressebillede)

Det var ikke altid lige nemt at være en 22-årig kvinde med en banjo på Christianshavns metrostation. Faktisk oplevede hun flere ubehagelige sammenstød med andre menneskers mørke sider.

Alligevel lærte Lo Ersare vigtige ting af at spille på gaden, synes hun. Ting, der kommer hende til gode i dag.

- Jeg lærte at stå meget fast ved mig selv, og hvordan man indfanger mennesker, når de bare er på vej forbi. Så mit performative virke synes jeg virkelig havde godt af det.

Lyt til sangen 'Supercarry' med Lucky Lo – som bliver titelnummeret på hendes kommende debutalbum:

0:00

Broget musikalsk baggrund

I dag spiller hun musik under kunstnernavnet Lucky Lo sammen med sit band. Hun har valgt kunstnernavnet, fordi hun føler sig heldig, fortæller hun – især over at have mødt de musikere, der står bag hende på scenen.

Senest har de optrådt til P6 Beat Rocker Koncerthuset med hendes skæve popsange, der er inspireret af alt det, hun har med hjemmefra – som er lidt af hvert.

Lo Ersare kommer nemlig fra et hjem, hvor der for eksempel blev spillet meget bulgarsk folkemusik, og så har hun sunget i kor, lært sig selv at spille klaver, studeret jazz og lavet improvisationsmusik.

Lo Ersares brogede musikalske baggrund gør, at man både får noget velkendt og noget helt uventet, når man lytter til hendes musik, synes hun.

- Lucky Lo spiller musik, som man kan synge med på. Jeg laver melodier, som næsten føles som noget, man har hørt før, men der kommer nogle overraskelser i musikken. Så det er ligesom popmusik, men med et tvist, uddyber hun.

Lo Ersare lærte sig selv at spille banjo ved at se videoer på YouTube. I dag har banjoen en stor plads i hendes musik. (Foto: Roberto Bordiga © pressebillede)

Lo Ersare har været færdiguddannet musiker i et par år og har indtil videre udgivet tre sange som Lucky Lo.

Hun drømmer om at kunne leve af sin musik, men hun hverken tror eller håber, at musikken kommer til at gøre hende til verdensstjerne. Lo Ersare vil bare gerne skabe nogle oplevelser for dem, der lytter til hendes musik.

- Jeg vil gerne hjælpe mennesker med at åbne op for deres følelser. Det tænker jeg altid på, når jeg laver musik, siger hun.

Efter planen udkommer debutalbummet 'Supercarry' næste år.

Men indtil da kan man blandt andet opleve Lucky Lo på Spot Festival, hvor de spiller koncerter torsdag og fredag.

Facebook
Twitter