Lorde fik et verdenshit som 17-årig - og lovede sig selv, det aldrig skulle ske igen

Den newzealandske superstjerne er tilbage med ny musik efter en lang pause fra rampelyset.

(Foto: Ophelia Mikkelson Jones)

"En superstjerne i dvale."

Sådan kunne man beskrive de seneste år af musiker og sangskriver Lordes liv.

De seneste mange måneder har hitmageren bag sange som 'Royals' og 'Green Light' nemlig brugt i sit hjem i Herne Bay, en forstad til storbyen Auckland i hjemlandet New Zealand.

Tiden har hun brugt på at koble af, langt væk fra mediernes og musikbranchens søgelys.

Hun har læst bøger, lavet mad, bagt brød og i selskab med både venner og sin hund nydt naturen og de billedskønne omgivelser i landet, der blandt andet er blevet foreviget i de Oscar-hædrede 'Ringenes Herre'-film.

Og så har Lorde skrevet sange og skabt ny musik.

Musik, der fredag så dagens lys med udgivelsen af sangerens tredje album.

Det betyder også, at hendes langvarige "pause" fra livet som feteret popstjerne er slut.

- Det overrasker mig altid, hvor sindssygt forskelligt mit liv kan være. Det er virkelig skørt. Det ene øjeblik bruger jeg seks måneder på at tøffe rundt derhjemme og lave hjemmelavet granola, og folk hverken ser eller hører fra mig.

- Og så er der tidspunkter som nu, hvor jeg er "på" og virkelig er i kontakt med min offentlige persona. Det kan føles ret vildt. Jeg kan godt lide at hoppe ind i dén del af mit liv fra tid til anden, men det chokerer mig altid lidt: "Nå ja, folk er faktisk interesserede i mig og det, jeg laver," forklarer Lorde over en Zoom-forbindelse fra New York, hvor popstjernen lige nu er i gang med promovere sin nye plade.

Hun er kun 24 år, men Lorde har allerede opnået mere end de fleste. Nu er hun klar med sit tredje album. (Foto: Ophelia Mikkelson Jones)

Det er blot to måneder siden, at den newzealandske hitmager vendte tilbage til rampelyset, da hun i juni udgav singlen 'Solar Power', der også er titlen på hendes nye album.

Udgivelsen, der var musikerens første i fire år, trak særligt overskrifter grundet sangens afslørende singlecover, der viser en blå sommerhimmel og en letpåklædt Lorde i spring over kameraets linse, der er placeret på jorden og fokuserer på sangerens blottede bagdel.

- Jeg elskede virkelig, at folk var så overraskede, siger Lorde og bryder ud i et grin.

Også selve nummeret fik flere til at spærre øjne – og ører – op.

'Solar Power' bød nemlig på en mere positiv og letsindig stemning, end nogle måske havde forventet fra den unge musiker, der tidligere har flirtet med et mørkere og nærmest goth-agtigt univers.

- Når jeg udgiver musik, håber jeg altid, at folk reagerer med en lille smule chok eller tænker: "Oh my God, kan vi lide det her?," forklarer hun.

- Jeg forsøger altid at gå nye veje med min musik, og jeg tror, den slags reaktioner er måden, man for alvor ved, om man har lavet noget, der faktisk er interessant eller sejt.

Hør 'Solar Power' her:

0:00

Massivt kæmpehit banede vejen for nye mål

Lorde, der i virkeligheden hedder Ella Marija Lani Yelich-O'Connor (sangeren har både kroatisk og irsk blod i årene), var bare 17 år, da hun med ét blev katapulteret mod stjernehimlen.

Det skete, da hun i 2013 udgav nummeret 'Royals', der blev et massivt hit kloden rundt. Som den yngste musiker i over 25 år indtog Lorde og 'Royals' sågar førstepladsen på den prestigefyldte, amerikanske hitliste Billboard.

Med så massivt et gennembrud i bagagen er det let at forestille sig det pres, der må opstå hos en ung musiker for igen at ramme plet på hitlisternes skydeskive.

Netop derfor har Lorde svoret, at hun aldrig bevidst vil forsøge at jage samme niveau af succes igen.

- Når ens allerførste single bliver så stor en succes, betyder det på en måde også, at man kan krydse drømmen om et stort hit af og komme videre i teksten. Nu har jeg haft den oplevelse, og så behøver jeg ikke jage den igen og føle mig totalt værdiløs, når og hvis det ikke lykkes, siger Lorde og fortsætter:

- Det har gjort, at min karriere føles virkelig tilfredsstillende. I dag har jeg nogle helt andre mål med min musik. Jeg vil bare gerne imponere og glæde mig selv med det, jeg laver, for hvis jeg har det sådan med min musik, er der forhåbentlig andre, der føler det samme.

Ifølge Lorde selv er der – måske netop derfor – ikke nogle "store kæmpehits" at finde på det nye album. I stedet byder 'Solar Power' på 12 tilbagelænede sange, der mest af alt lyder som noget, der – i ordets bedste forstand – er blevet til på et spirituelt retreat eller rundt om et lejrbål.

Inspirationen har Lorde fundet i musik fra 60'erne og 70'erne, men hun har også kigget i retningen af 90'er- og 00'er-stjerner som Nelly Furtado, All Saints og Natalia Imbruglia, som Lorde selv lyttede til som barn.

- Der var en helt særlig optimisme i popmusikken dengang. Det var starten af et nyt årtusinde og alting var så solrigt og tilbagelænet, føler jeg. Det var de sange, jeg hørte i radioen, da jeg var fem-syv år gammel, og jeg ville gerne prøve at indkapsle lidt af den glæde i mine sange, forklarer hun.

Nogle fans var overraskede over den "positive" lyd på Lordes nye single, 'Solar Power', men Lorde nyder at prøve nye ting af i sin musik. - Jeg føler, at musik er blevet genreløst for folk på min alder. Der er ikke noget, der hedder: "Åh, du er typen, der laver dén her slags musik." Alle kan lave lige, hvad de vil. Tag bare Post Malone. Det ene øjeblik rapper han, og det næste synger han store guitarballader, siger Lorde. (Foto: Ophelia Mikkelson Jones)

Knas i samarbejdet med stjerne-producer

På 'Solar Power' får Lorde assistance af sin mangeårige samarbejdspartner, musiker og producer Jack Antonoff.

En ombejlet herre, der blandt andet har haft en finger med i spillet på Taylor Swifts seneste fem udgivelser, ligesom han har arbejdet tæt sammen med stjerner som Lana del Rey, Troye Sivan, Sia og singer-songwriteren Clairo.

I 2017 var Antonoff med til at skrive og producere det meste af Lordes forrige plade, 'Melodrama', og på 'Solar Power' har det succesfulde makkerpar altså endnu engang slået pjalterne sammen.

For nylig kom der dog malurt i bægeret, da Lorde i et interview med The New York Times beklagede sig over, hvordan nogle fans og anmeldere har en tendens til at betragte hende som "endnu en ung, kvindelig popstjerne i Jacks stald".

Samtidig langede hun ud efter dem, der tror, at det i virkeligheden er Jack Antonoff, der er hovedkraften bag hendes musik.

- Jeg har ikke lavet en Jack Antonoff-plade. Jeg har lavet en Lorde-plade, og han har hjulpet mig med at lave den (...) At give ham så stor en del af æren er, for at være ærlig, ret fornærmende, fortalte Lorde om den forfejlede opfattelse af hende og Jack Antonoffs samarbejde, som hun selv betegnede som "sexistisk".

Lorde og Jack Antonoff ses her på scenen sammen i 2017. (Foto: Tim Mosenfelder © Getty Images)

Da emnet under vores interview igen kommer på banen, reagerer sangeren med et lille og lettere akavet grin.

- Åh, det er lidt tricky at komme ind på, for jeg føler hurtigt bare, det bliver til den her kæmpe ting, lyder det høfligt, men bestemt fra Lorde, der dog alligevel fortsætter:

- Jeg elsker at arbejde med Jack, og det har været en kæmpe gave i mit liv. Han og jeg ved, hvordan vores proces fungerer, så det er altid lidt svært, når folk begynder at læse alt muligt ind i det. Vi ved begge, hvordan tingene hænger sammen, så alt er godt.

Har brug for at glemme, at hun er berømt

Selvom Lordes kommentarer om samarbejdet med Jack Antonoff trak overskrifter og udløste debat på sociale medier, er mediernes omtaler af hende ikke noget, hun selv dvæler for meget ved. Oftest ser hun dem faktisk slet ikke.

De seneste par år har Lorde kun postet sporadisk på sine sociale medier, og i dag er musikeren stort set aldrig online.

Hendes telefon har ingen internetbrowser, hun kender ikke selv adgangskoderne til sine profiler på sociale medier, og hun har endda fået hjælp af en ven til at blokere YouTube på sin computer.

For Lorde var hovedårsagen til den elektroniske detox, at hun følte, hun scrollede sin tid og sit liv væk. Men for den 24-årige sanger har pausen fra internettet også betydet, at hun ikke længere konstant bliver konfronteret med andres holdninger til hende og hendes musik.

- Alle, der er på sociale medier, oplever jo at blive konfronteret med andres opfattelse af én. I den her periode, som lidt har været en overgangsfase for mig, havde jeg ikke lyst til, at andres holdninger skulle reflekteres over på mig. Jeg havde lyst til selv at bestemme, hvad jeg ville, og i den forstand har det været virkelig godt for mig at komme væk fra sociale medier, siger Lorde og tilføjer med et grin:

- Men det betyder også, at jeg går glip af alting nu. Jeg forstår ikke længere meningen bag halvdelen af de memes, alle andre taler om.

Lorde plejede at være storforbruger af internettet. I starten af sin karriere chattede hun ivrigt med fans på sin egen Tumblr-blog, og i 2017 kom det frem, at Lorde var kvinden bag en hemmelig Instagram-profil dedikeret til at anmelde løgringe fra forskellige steder i verden. (Foto: Ophelia Mikkelson Jones)

Til gengæld har tiden væk fra internettet givet Lorde den ro og fordybelse hun havde brug for. Uden telefonen konstant plantet i sin højre hånd føler hun, at hun er begyndt at være mere til stede og har lettere ved at fordybe sig, fortæller hun.

Og så har bruddet med de sociale medier for en stund hjulpet Lorde med at glemme, at hun faktisk er én af vor tids største, unge popstjerner.

Det var hun faktisk nødt til at glemme, inden hun igen kunne vende tilbage til rampelyset, forklarer hun.

- Jeg tror, jeg har brug for ikke at føle mig som en berømthed, før jeg kan skabe ordentlig musik. Jeg er nødt til at se på mig selv som ét lille støvfnug i universet, før jeg er i stand til at se tingene omkring mig klart og finde inspiration, siger hun og tilføjer:

- Det tror jeg er godt, både for mit ego og musikken. Nu, efter min pause væk fra det hele, kan jeg så vende tilbage og opdage, at folk stadig er interesserede i, hvad jeg har at sige – måske fordi jeg faktisk har noget at fortælle.

Facebook
Twitter