Lydia på 18: 'Når min ven fortæller om de ting, han oplever som homoseksuel, tænker jeg: 'Ej, det er bare løgn''

Sangerinden Lydia optræder ved årets store pride-fest i København.

Lydia har en plan.

Inden hun fylder 25, skal hun spille på det ikoniske spillested Madison Square Garden i New York. Hun vil også fylde stadioner, på verdensturné og med til MET Galla. Måske starter hun bare ud med en VIP-billet til MTV Video Music Awards.

- Nu skal man ikke lyde for cocky, men det er jo bare dét, jeg drømmer om, siger 18-årige Lydia, der, trods sin unge alder, allerede har taget de første store skridt mod drømmen i New York.

Som 17-årig fik hun sin første pladekontrakt og udsendte i foråret sin debutsingle 'Slow Clap', som i skrivende stund er blevet hørt tæt på 150.000 gange på Spotify.

- Det har på en eller anden måde altid bare været meningen, at jeg skulle dyrke musikken. Når jeg sad i skolen, sad jeg og dagdrømte om at stå og synge på nogle af verdens største scener. Allerede dengang vidste jeg, at jeg ville stå dér og danse og synge med en masse dansere bag mig, siger Lydia, som bærer det borgerlige navn Sophie Breum.

Hør Lydias debutsingle 'Slow Clap' her, mens du læser videre:

Blev landskendt som 13-årig

Lydias musikalske rejse startede allerede som 13-årig, da hun deltog i talentprogrammet 'Voice Junior', hvor hun med hjælp fra sin mentor, sangerinden Oh Land, nåede hele vejen til finalen.

Tv-eventyret var dog ikke just en dans på roser for den unge sangerinde, der havde svært ved at håndtere alle de øjne, der pludselig blev rettet mod hende.

- Jeg fik en del positiv opmærksomhed, men også en del kritik. Som 13-årig var jeg bare ikke typen, der kunne sige: 'Hey, jeg er mega selvsikker', når der var en gammel dame på Facebook, der skrev, at 'hende der, hun skal altså passe på vægten', eller at jeg sang dårligt.

- Jeg tog de ting så meget til mig, og jeg kunne sidde og se mine optrædener bagefter og tænke: 'De har jo ret, hvorfor lod du ikke bare være? Det lød jo ikke godt' – selvom der også var mange, der roste mig og skrev søde ting til mig, siger Lydia og fortsætter:

- Jeg endte med at skubbe musikken lidt fra mig, fordi den pludselig blev associeret med 'Voice Junior' og de negative kommentarer og tanker, som det affødte, siger hun.

- Jeg fik en del positiv opmærksomhed, men også en del kritik, siger Lydia, der som 13-årig deltog i talentprogrammet 'Voice Junior'. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Efter 'Voice Junior' fulgte et par turbulente teenageår, hvor Lydia for en stund lagde musikken helt på hylden. Alligevel blev hun fra tid til anden ved med at vende tilbage til sit klaver, hvor hun fandt trøst i at synge og komponere nye sange og melodier.

- Det er, når jeg har været allermest ked af det, at jeg har skrevet mine bedste sange. Musikken samlede mig på en eller anden måde lidt op igen, og med tiden begyndte den igen at fylde mere og mere, siger hun.

For omkring et år siden blev hun kontaktet af sangerinde og sangskriver Clara Sofie Fabricius, der havde hørt om Lydia og hendes sangtalent gennem Oh Land, Lydias mentor fra 'Voice Junior'.

De indledte det samarbejde, der indtil videre har affødt debutsinglen 'Slow Clap' og lige om lidt kaster endnu en single af sig.

Skal optræde til stor pride-fest

Lydias vej mod stjernerne får sin forløbige kulmination, når hun lørdag skal optræde for tusindvis af publikummer på Rådhuspladsen i København i anledningen af dette års Copenhagen Pride.

Noget, hun længe har drømt om.

- Det er jo for sindssygt at skulle spille på Rådhuspladsen, men at det så samtidig er til Copenhagen Pride er virkelig fedt. Pride er jo til for at hylde diversitet, så at kunne være en del af dén fest og støtte op om det budskab betyder meget. Det gør det lige ti gange federe, end det i forvejen er, siger Lydia, der glæder sig til det, der bliver hendes hidtil største koncert.

Selv har hun deltaget i pride-festlighederne flere gange, og selvom hun ikke selv identificerer sig som værende LGBT+'er (samlet udtryk for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner), så står pridens budskab hendes hjerte særligt nær, da hendes bedste ven er homoseksuel.

- Det har betydet meget for mig at se, hvor meget pride betyder for min ven. For ham - og mange andre - er det jo en kæmpe frihed pludselig at kunne spejle sig i folk omkring én og fejre, hvem man er.

- Jeg kan blive så frustreret og ked af det på hans vegne, siger Lydia. Hendes bedste ven er homoseksuel, og hun oplever ofte, at han bliver diskrimineret eller antastet på grund af sin seksualitet. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

'Det er fandeme ikke let at være LGBT+'er i Danmark'

Lydia har valgt at støtte op om årets mangfoldighedsfest, fordi hun mener, det er vigtigt, at man med et arrangement som Copenhagen Pride sætter fokus på de udfordringer og problematikker, som LGBT+-personer fortsat står overfor.

- Når min ven fortæller om de ting, han oplever, tænker jeg: 'Ej, det er bare løgn. Det er simpelthen ikke sket' - men det sker, og jeg kan blive så frustreret og ked af det på hans vegne, siger Lydia og fortsætter:

- Det er fandeme ikke let at være LGBT+'er i Danmark. Forestil dig at sidde på en bar, og folk finder ud af, at du er homoseksuel, biseksuel eller transkønnet. Så skal du sidde der og interviewes hele aftenen, fordi folk vil have en eller form for forklaring eller begrundelse. Men skal jeg måske sidde og forklare, hvorfor jeg er hetero? Nej. Det er i mine øjne en kæmpe problematik, og det gør mig ked af det, at det er stadig er sådan i nogle kredse.

Derfor glæder Lydia sig meget til lørdagens optræden, hvor hun kan være med til at sende et klart signal om, at hun støtter LGBT+-miljøets kamp.

- Det er ikke, fordi jeg bærer rundt på alle mulige kloge ord, jeg skal stå og sige fra scenen - men jeg vil gerne vise, at jeg er endnu én af de – heldigvis – mange mennesker, der støtter op om den her sag, siger hun.

Lydia skal lørdag optræde ved årets Copenhagen Pride. På scenen kommer man også til at kunne opleve blandt andre Rebecca Lou, Yakuza og Infernal. (Foto: Hedda Rysstad © dr)