Lykkes det endelig? I aften kan Britney Spears blive fri af 13 års værgemål

En dommer vil tage stilling til popstjernens anmodning om at fjerne faren som værge.

Britney Spears har siden 2008 haft sin far som værge, men det kan der i aften bliver sat en stopper for. Popstjernen slog igennem som blot 16-årig med kæmpehittet '...Baby One More Time' fra 1998. (Foto: © SUN/STAR MAX/IPx)

I dag kan blive intet mindre end en historisk dag for Britney Spears.

For sent i aften dansk tid ventes det, at en dommer vil tage stilling til popstjernens ønske om at komme fri af det værgemål, hun gennem 13 år har været underlagt.

Med andre ord står Britneys far, James 'Jamie' Spears, til at blive "arbejdsløs" i og med, at det er ham, der siden 2008 har haft kontrol over store dele af hendes liv i rollen som værge.

I sidste måned kom det frem, at Jamie Spears er klar til at forlade posten som værge for sin berømte datter, men i dag skal dommeren altså formelt afgøre, hvorvidt det rent faktisk kommer til at ske.

Sagen om Britney Spears' værgemål har optaget store mængder spalteplads, siden dokumentaren 'Framing Britney Spears', som går i dybden med værgemålet og dets betydning, fik premiere tilbage i februar 2021.

I juni udtalte Britney Spears sig så selv for første gang nogensinde om værgemålet i en 23 minutter lang enetale under en høring i retten i Los Angeles.

Her beskrev hun blandt andet værgemålet som "traumatiserende" og slog fast, at hun hurtigst muligt ønskede at komme ud af det.

Men hvad er op og ned i sagen og dens implicerede personer? Og hvad kan vi egentlig forvente af afgørelsen i aften? Herunder kan du danne dig et overblik.

Hvem er til stede ved aftenens retsmøde?

FreeBritney-bevægelsen fik for alvor opmærksomhed i 2019 i forbindelse med podcasten 'Britney's Gram', der nærstuderede Britney Spears' til tider mærkværdige opslag på Instagram. Fans verden over har i bevægelsen kæmpet for, at popstjernen skulle blive fri af sit værgemål. (Foto: © Zuma / SplashNews.com, www.SplashNews.com 2021)

Retten i Los Angeles skal i dag træffe den helt store afgørelse i sagen. Nemlig beslutningen om, hvorvidt Jamie Spears skal fortsætte som værge for sin datter.

Fire personer kommer til at være en del af dagens høring. Sagens dommer, Brenda J. Penny, Mathew Rosengart, som er Britney Spears' advokat, Vivian Thoreen, der er Jamie Spears' advokat, og Lauriann Wright, som er Jodi Montgomerys advokat.

Montgomery har siden 2019 været indsat som såkaldt "professionel værge" for Britney Spears' privatliv, fordi Jamie Spears trak sig grundet helbredsproblemer. Britney Spears har med andre ord haft to værger siden 2019. Jamie Spears, der styrer hendes økonomi, og Montgomery, der styrer hendes privatliv.

Britney Spears vil ikke selv være til stede under dagens høring.

Hvad ønsker Britney Spears' advokat?

Mathew S. Rosengart har siden juli 2021 repræsenteret Britney Spears. (Foto: © VALERIE MACON, AFP or licensors)

Britney Spears' nuværende advokat, Mathew Rosengart, blev hyret af popstjernen selv i juli. Det var første gang i 13 år, at hun selv fik lov til at vælge sin advokat. Tidligere var det advokaten Samuel Ingham, der var udvalgt af retten, som repræsenterede hende, men i juli trak han sig fra sagen.

Siden da har den nye advokat sat skub i sagerne. Hans ønske er at afslutte værgemålet 100 procent, men inden det kan blive til virkelighed, er første skridt ifølge Rosengart at få fjernet Jamie Spears som værge.

Rosengart har oplyst til retten, at værgemålet skal slutte fuldstændigt i løbet af dette efterår, og han har desuden bedt retten om at finde en dato for, hvornår værgemålet kan ophøre 100 procent.

Hvad ønsker Jamie Spears?

Jamie Spears har siden 2008 styret sin datters liv, men det kan der i aften dansk tid blive sat en stopper for. (Foto: © VALERIE MACON, AFP or licensors)

I sidste måned kom det frem, at Jamie Spears selv melder sig klar til at forlade sin post som værge.

Og tidligere på måneden udtalte Jamie Spears via sin advokat, at han er klar på at slippe tøjlerne, og anmodede om at få værgemålet afsluttet:

- Hvis Ms. Spears (Britney, red.) vil afslutte værgemålet og mener, at hun kan styre sit eget liv, synes Mr. Spears, at hun skal have den chance, lød det blandt andet i en anmodning til retten i Los Angeles ifølge ABC News.

Hvem kan blive værge fremover?

Alverdens Britney-fans kommer i aften dansk tid til at have øjnene rettet stift mod retten i Los Angeles, der skal tage stilling til, hvorvidt hendes far skal fjernes som værge. (Foto: © Robyn BECK, Ritzau Scanpix)

Ifølge Mathew Rosengart kan det blive aktuelt med en midlertidig værge, inden værgemålet efter Rosengarts ønske skal ophøre fuldstændig i løbet af efteråret.

Hvis Zabel bliver valgt som midlertidig værge, vil han skulle styre Britney Spears' økonomi, som Jamie Spears ellers har kontrolleret gennem de sidste 13 år.

Men den "professionelle værge", Jodi Montgomery, som har haft ansvaret for Britney Spears' privatliv siden 2019, står til at fortsætte i sit job. Det fortalte Montgomerys advokat, Lauriann Wright, i sommer.