Mads Langer sætter ord på sin angst: Jeg knækkede sammen og blev nødt til at være ærlig

Popsangeren Mads Langer åbner op om sine indre dæmoner på ny single.

Et sundt sind kræver ligeså hårdt arbejde som at have en sund krop, mener Mads Langer. (Foto: Alex Høegh Andersen)

Har du nogensinde oplevet at føle dig helt forkert i forhold til folk omkring dig? Og haft det, som om du er den eneste, der har det sådan, og derfor ikke sagt det højt?

Så er du ikke alene.

Vi er nemlig ikke altid så gode til at tale om, hvordan vi har det mentalt. I hvert fald ikke, hvis man spørger Mads Langer.

- Det er svært for os at snakke om, hvordan vi har det. Når man går igennem en svær tid, tror jeg, mange føler, de er de eneste i verden, der har det på den måde, siger han.

Men ifølge den 35-årige sanger og sangskriver kan det at sætte ord på det være første skridt på vejen mod at få det bedre. Og den pointe understreger han nu med sin nye single, 'Monsters in My Mind'.

Lyt til nummeret her, mens du læser videre:

0:00

Mads Langer har nemlig selv kæmpet med angst og mørke perioder. Og det er ikke, fordi det er et overstået kapitel for ham - men det har hjulpet at åbne op om det efter at have kæmpet med det alene i mange år.

Og gennem et langt forløb har han lært at forstå de følelser, der indimellem kan overvælde og tage styringen fra ham.

Med sin nye sang vil Mads Langer understrege, at man ikke er forkert, fordi man ikke er som de fleste. - Det er okay at være anderledes. Og det er okay at sige det højt, hvis man kæmper med noget. Hvis man holder det inde for længe, kan det gå hen og blive kronisk og farligt, siger han. (Foto: Alex Høegh Andersen)

- På et tidspunkt knækkede jeg sammen og blev nødt til at være ærlig over for mine nærmeste og fortælle dem, at jeg virkelig havde det skidt. I det øjeblik, jeg fik sagt det højt og fik hjælp til at opsøge en psykolog, begyndte det at gå i den rigtige retning, fortæller han.

- Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke var alene, og det hjalp meget. Jeg tror, vi alle har brug for at spejle os i vores omgivelser og føle os set og accepteret. Og når man er ude af balance på den ene eller anden måde, så er det nemt at komme til at gemme sig væk og prøve at holde sammen på det hele, til glasset til sidst flyder over.

Sindet kræver hårdt arbejde

En af hans egne kampe gik ud på at forstå, hvorfor netop han virkede til at være meget mere påvirkelig over for alle former for indtryk end sine venner og mennesker omkring ham. Og det var først, da han i starten af tyverne tilfældigt faldt over en artikel om særligt sensitive mennesker, at brikkerne faldt på plads for ham.

- Pludselig gav det mening, hvorfor lyde, lys og mange mennesker på samme tid stressede mig, og hvorfor jeg kunne blive så ekstremt rørt over et stykke musik eller lignende. Da jeg var yngre, kunne jeg godt føle, jeg ikke passede ind i billedet af, hvad en mand skulle være. Jeg kæmpede med at forstå, hvorfor netop jeg skulle være så følsom. Men jeg fandt jo ud af, at det er der rigtig mange, der er, fortæller Mads Langer, der i dag ser det at være særligt sensitiv mere som en styrke end en svaghed, efter han har lært at arbejde med det.

Og netop kampen med at forstå og tæmme de indre dæmoner sætter han nu ord på i 'Monsters in My Mind'.

Mads Langer spillede for første gang 'Monsters in My Mind' live i 'Året der gik' på DR1. Se hans optræden her:

Her synger han direkte til den angst, han har kæmpet med i sit liv, og om, hvad den har betydet for ham. Men også om, at han nu er et sted, hvor han bedre forstår sit eget sind og de signaler, det sender.

- Angst er ikke nødvendigvis en dårlig ting, så længe den ikke kommer ud af kontrol. Det er en grundfølelse, alle mennesker har for ikke at gå lige i kløerne på en løve eller hoppe ud over en klippekant. Det handler om at kende signalerne - og i mit tilfælde forstå, at den lettere kan løbe løbsk, hvis man er meget sensitiv.

Med sangen vil Mads Langer nemlig gerne sætte fokus på vigtigheden af at arbejde med sin mentale sundhed. Og på, at et sundt sind kræver lige så hårdt arbejde som en sund krop.

- Vi lever i en verden, hvor vi meget gerne vil diagnosticere, symptombehandle, dæmpe og bedøve. Jeg tror, at mange, der har udfordringer af forskellig art, ikke bliver gjort bevidste om, at der ligger et stort arbejde og potentiale for en selv i at holde sit sind sundt, siger han og fremhæver blandt andet motion, sund kost, pause fra skærme og sociale medier, meditation, fordybelse og ro i det hele taget som noget, der virker særligt godt for ham selv.

Ifølge Mads Langer kan man kritisere den digitale udvikling for meget. Men en god ting, den har ført med sig, er, at man i dag har mange muligheder for at søge svar på de udfordringer, man sidder med, og at finde ud af, at man ikke er alene om det.

- Jeg vil gerne sætte fokus på de her ting, fordi jeg er sikker på, der sidder en masse mennesker derude og har det på samme måde. Og det er vildt, hvad en radioudsendelse, en artikel eller et tv-program, hvor nogen taler om det, du selv går og bakser med, kan gøre, siger han.

- Hvis jeg kan være den artikel, de læser, eller den sang, de hører i radioen, som vækker genkendelse hos dem - og hvis jeg kan være med til at røre bare ét menneske, som føler, at de er mindre alene, fordi jeg fortæller om min egen rejse, så har sangen gjort mere, end jeg turde drømme om.

Mads Langer har skrevet en masse nye sange, som skal udgives i 2020. På de kommende udgivelser har han lært at omfavne, at han både indeholder mørke og lys. - Hvor jeg måske tidligere har haft svært ved at finde ud af, hvad jeg skulle stille op med, at jeg både skrev glade popsange og mørke, dybe og skæve sange, der er mere indie-agtige, prøver jeg nu at omfavne, at jeg er begge dele, siger han. (Foto: Alex Høegh Andersen)

Vigtigt at bruge sin stemme

Det er ikke første gang, at popsangeren har brugt sin offentlige taletid til at kommentere på samfundsaktuelle emner og politik.

Sidstnævnte kritik faldt ved årets Danish Music Awards i oktober, hvor Mads Langer også optrådte med blandt andet singlen 'Eyes Closed'. Lyt til den her:

0:00

Man har et ansvar for at tage sin plads i livet alvorligt og for at ytre sig, hvis man har noget, man brænder for, mener han.

- Jeg synes, det forpligter at være født et sted i verden, hvor tidligere generationer er gået i døden for, at vi i dag lever i et samfund med ytringsfrihed. Så om det handler om mental sundhed eller kreative fag i uddannelsessystemet, så vil jeg gerne bruge mig selv og min stemme i det offentlige rum, siger Mads Langer.

- Ligesom mange andre bliver jeg enormt påvirket af de udfordringer, vores verden står overfor. Jeg bruger min musik til at deale med mine tanker og følelser, men indimellem får jeg også behøv for at italesætte noget, der ligger mig på sinde, på mine andre platforme.

Men det er ikke, fordi alle hans kolleger på musikscenen nødvendigvis skal være politiske, understreger han.

- Kunstscenen er vigtig i forhold til den offentlige debat, men det er lige så vigtigt, at folkeskolelæreren bruger sin stemme. Jeg er klar over, at alle ikke har et lige stort talerør, siger Mads Langer.

- Men det er vigtigt, at man er en engageret samfundsborger, uanset om man er sanger, skolelærer, sygeplejerske eller direktør i det private.

FacebookTwitter