Magnus og Sebastian optog video i bidende frost midt om natten: 'Det var nærmest med livet som indsats'

Drengene fra duoen This Boy satte alt på pause for at udføre et vanvittigt projekt.

Tre venner på tur gennem Danmark og Europa i en varevogn.

Det lyder da meget hyggeligt, ikke?

Tilsæt så minusgrader, mørke skove i Polen, en gammel kulmineby i Slovakiet, kirker, hjemmelavede kostumer, et par madrasser at sove på i bagagerummet, stort set ingen fritid i et års tid - og måske et rusmiddel eller to.

Så har du et nogenlunde billede af, hvad den danske duo This Boy sidste år satte i gang for at lave sit debutalbum. Et album, der nu er landet på streamingtjenesterne, og hvorfra det de seneste uger har været muligt at høre singlen 'Matalo' i radioen på P3.

Lyt til 'Matalo', mens du læser videre:

0:00

Selv siger duoen, der består af 29-årige Sebastian Owens og Magnus Tophøj på 30, at udgivelsen i deres øjne mere er et kunstværk end et album. I processen har de nemlig allieret sig med en god ven, der beskæftiger sig med at lave video, og har koblet en visuel side på projektet.

Og netop det visuelle har været helt afgørende for albummet. Det, der endte ud som en næsten 32 minutter lang video, har nemlig dikteret, hvordan musikken på albummet skulle lyde, fordi optagelserne langt hen ad vejen blev lavet inden musikken.

Det fik blandt andet den tidligere soloartist og sangskriver, Magnus Tophøj, til at kaste sig ud i skuespillets kunst - dog ikke helt uden konsekvenser.

- Vi filmede, da det var allerkoldest og ofte om natten, fordi vi skulle nå andre ting om dagen hver især. Vi skulle vælge en skuespiller, og det blev så mig. Og jeg var så forkølet og havde lungebetændelse i otte måneder, for kostumerne bestod ikke af så meget tøj. Det var nærmest med livet som indsats, fortæller Magnus Tophøj grinende om den omsiggribende optagelsesproces.

I de 32 minutter lange halvt drømme- og halvt mareridtsagtige sekvenser ser man blandt andet Magnus Tophøj i en skov, i havet, i gamle forladte bygninger og i en mørk tunnel.

- Nu føles det næsten som vores baby. Når man har sovet tre fyre i en varevogn og ligget ude i en rigtig noieren skov og stort set har boet sammen i et år for at lave det her… Selvfølgelig koster det. De fleste af mine venner har undret sig, men vi har bare været nødt til at sætte alt på pause i et år. Mange synes nok, vi er blevet lidt underlige, siger han.

Men hvad er det så lige, der får tre mænd til at sætte hverdagen på pause for at føre sådan nogle - umiddelbart halvskøre - idéer ud i livet?

De har selv svært ved at forklare det. Deres bedste bud er, at én har fået en idé, en anden har gentaget den, og efter lange snakke er det blevet vedtaget, at de skulle på eventyr. De ville lave noget, Danmark ikke har set eller hørt før. Og så var det ellers af sted.

Ville gøre det på deres egen måde

Idéen alene var ikke duoens eneste motivation til at gå i gang med et album. Hverken Sebastian Owens og Magnus Tophøj er nemlig nye i musikbranchen.

De kender hinanden fra hjembyen Espergærde i Nordsjælland, hvor de allerede som syv-otteårige begyndte at lave kreative ting sammen og slå græsplæner og klippe hække for at spare op til musikudstyr.

Efter gymnasiet begyndte de for alvor at producere og skrive sange og har stort set arbejdet som henholdsvis producer, soloartist og sangskrivere for pladeselskaber siden - både sammen og hver for sig. Et arbejde, der blandt andet har kastet et stort hit af sig, der nåede førstepladsen på hitlisterne i Japan.

Men selvom de begge føler sig velsignede over overhovedet at kunne leve af at arbejde professionelt med musik, så blev de med tiden frustrerede over mest af alt at lave bestillingsarbejde.

Musik, som skal lyde på en bestemt måde, og hvis formål er at indtjene så og så mange penge, komme på så og så mange playlister og få så og så mange afspilninger.

  • Den næsten 32 minutter lange video, der er udkommet sammen med albummet 'Year 1', har Magnus Tophøj i hovedrollen. (© This Boy)
  • Det er handlingen videoen, der har dikteret, hvordan albummet er kommet til at lyde, da de fleste optagelser blev lavet inden musikken. Album og video skal betragtes som et samlet værk, siger duoen bag. (© This Boy)
  • Magnus Tophøj, Sebastian Owens og en af deres gode venner har stået for alting selv i forbindelse med både video og musik. De håber, at næste værk - for sådan et kommer der, lover de - kan blive endnu bedre med et større budget og flere ressourcer. (© This Boy)
1 / 3

- Arbejder du med kommerciel sangskrivning, skal man kunne arbejde hurtigt og levere. Der er lavet aftaler om, hvor mange sange, man skal levere årligt, og det skal passe ind på Spotifys playlister, og man skal lave produkter, der kan sælge, forklarer Sebastian Owens og understreger, at der intet er i vejen med det. Men det var på tide at prøve noget andet.

- Vi ville lave musik, hvor succeskriteriet ikke var, at det skulle streame og sælge eller passe ind i nogen forudbestemt kasse. Vi tænkte: "Fuck det her, nu vil vi gøre det på vores egen måde". Vi ville skabe noget, som ikke var der i forvejen.

Og ud af den idé blev This Boy født. Et kunstnerisk projekt, som altid vil bestå af Sebastian Owens og Magnus Tophøj, som musikere, men som også kan rumme alt muligt andet, hvis de får lyst til det. I denne omgang video og film. Men kun deres idéer - og økonomi - sætter grænserne.

- Hvis vi får lyst til et eller andet, behøver vi ikke ringe til nogen og spørge om lov. Vi kan følge mavefornemmelsen fra dag til dag. Vi fremstår nok lidt forvirrende for de fleste, men vi er ikke klar til at blive proppet ned i en kasse, siger Magnus Tophøj og tilføjer, at de er oprigtigt overraskede over at være blevet samlet op af radioen.

- Men vi er bare glade for alle, der lytter og synes, det er fedt.

Lyt til nummeret 'Math', som også er at finde på albummet, mens du læser videre:

0:00

Gør op med hamsterhjulet

For de to musikere symboliserer hele This Boy-projektet et stort spørgsmålstegn ved måden, vi lever vores liv på. Ikke kun i Danmark, men i hele verden.

I stedet for at skrive om ting som penge, damer og at tage i byen, som hitlistesange ofte handler om, og som de selv tidligere har skrevet masser af, har de haft brug for at udvide perspektivet en anelse i musikken.

Med det nye album har de prøvet at gøre op med hamsterhjulet, fortæller de - både under albummets tilblivelse, men også ved at lade emnet 'oprør' gennemsyre både lyd og billeder. I nummeret 'Matalo' - som betyder "dræb det" - har de for eksempel fået en venezuelansk mand til at indspille noget af vokalen under oprøret i Venezuela sidste år.

- Vi håber, at folk får lyst til at bryde ud af den kasse, de nu er i, og gøre oprør, når de hører det. Albummet og videoen er et oprør mod den måde, vi putter folk i kasser på, og gør alt op i tal, man kan regne ud. Det handler om, hvad du gør med dit liv, og om der er noget, der er rigtigt og forkert, fortæller Sebastian Owens.

- Men vi påstår ikke, at vi har svaret, siger Magnus Tophøj og afslutter:

- Det har været ekstremt terapeutisk for os at lave. Og hvis andre kan se noget i det og begynde at tænke på en måde, de ikke har tænkt på før, så er det en kæmpe bonus.

Du kan se og høre det samlede album- og videoværk her.

Facebook
Twitter