Marie på 20 bliver kaldt et homo-ikon: 'Jeg kan ikke være psykolog for alle, der skriver til mig'

Den norske sangerinde Girl in Red håber, at hendes sange kan virke terapeutisk på lytterne.

(Foto: Alexa Viscius © Pressefoto)

I 2018 blev hendes debutsingle kaldt den niendebedste sang - i hele verden.

Det er i sig selv et scenarie, som de fleste musikere kun kan drømme om, men det bliver næsten endnu mere imponerende, når man finder ud at, at der er tale om den blot 20-årige norske singer-songwriter Girl in Red.

Bag kunsternavnet gemmer sig sangerinden Marie Ulven, som er en af tidens mest hypede og anpriste unge talenter på indiepopscenen.

Gennembrudshittet 'I Wanna Be Your Girlfriend' er, ligesom alle hendes andre sange, kommet til verden i Ulvens soveværelse, og hun har gang på gang bevist, at man ikke behøver store musikstudier og et hav af prominente sangskrivere for at gøre sig bemærket på musikscenen.

Hun startede først med at spille musik som 14-årig takket være sin farfar, som gav hende en guitar i julegave, og i dag skriver, producerer og udgiver hun al sin musik selv - og med stor succes.

I skrivende stund har Girl in Red mere end 3,4 millioner månedlige lyttere på Spotify, og hendes sange høster streamingtal i millionklassen.

Hør 'I Wanna Be Your Girlfriend' her, mens du læser videre:

0:00

Synger om homokærlighed

Men Ulvens succes skyldes ikke kun, at hun formår at skrive fængende melodier. Sangerinden, der sprang ud som lesbisk i 2016, bliver også ofte rost for sine ærlige tekster, der handler om alt fra kærlighed og knuste hjerter til sangerindens eget skrøbelige mentale helbred.

Mange af Marie Ulvens numre handler om homokærlighed - med streg under kærlighed. Sangerinden gør nemlig ikke noget stort nummer ud af, at den udkårne i hendes sange også er af hunkøn.

- Temaet for mine sange er ikke det at være forelsket i en pige, men kærlighed generelt. Jeg tror godt, folk kan lide, at det hele er lidt nonchalant og ikke bliver så udpenslet, forklarer hun.

I teksterne til kærlighedssange som 'Forget Her' og 'We Fell In Love In October' forsøger hun at gøre op med den tendens, hun selv har bidt mærke i, hvor homoseksualitet ofte bliver et altoverskyggende tema.

- Når man ser film eller serier med en queer-person i hovedrollen, så handler de ofte om, at de er homoseksuelle, og hvor hårdt det er. Det er aldrig bare en normal film, hvor hovedpersonen tilfældigvis er homoseksuel. Pointen er altid, at dén her person er homoseksuel, og det er dét, hele filmen handler om, siger hun og fortsætter:

- Det har altid irriteret mig. Jeg tror, mange sidder og tænker: 'Jamen, jeg har det slet ikke som hende i den der sindssyge homo-film, jeg kan bare godt lide den her pige fra min klasse', siger hun og vender fokus tilbage på musikken;

- Alle mine sange kunne lige så godt være hetero-sange. De er bare kærlighedssange, men de handler om piger, fordi de er skrevet ud fra mit perspektiv. Det tror jeg gør det nemmere for andre at relatere til.

Vil hjælpe andre gennem musikken

Men selvom hun ikke gør noget stort nummer ud af det, så ér Marie Ulvens seksualitet en stor del af hendes liv og hendes virke som musiker, og hun er flere gange blevet udnævnt som et queer-ikon for sin generation.

Men hvordan har hun det egentlig selv med den noget prestigefyldte tilføjelse til cv'et?

- Jeg har fået det her spørgsmål et par gange, og jeg føler altid, at jeg svarer på det på en ny måde, fordi mine følelser omkring det hele tiden skifter. Men jeg synes, det er virkelig fedt. Vi har brug for en række queer-ikoner, som folk kan se op til, siger hun.

- Gaydar er totalt en ting. Jeg har en virkelig god én. Jeg kan se på lang afstand, hvis nogen er homoseksuel, joker Marie Ulven. (© Pressefoto)

Da hun var yngre, kæmpede Marie Ulven med at acceptere sin seksualitet, og var bange for at tage det famøse spring ud af skabet og fortælle sin mor, at hun var til piger.

Frygten viste sig at være ubegrundet, for hendes mor var stort set ligeglad og havde allerede 'regnet den ud', men den indre kamp for at acceptere sig selv, som hun var, tog hårdt på Ulven.

Hør nummeret 'Bad Idea!' her, mens du læser videre:

0:00

Derfor er hun glad for, at hun på sin egen måde kan være en støtte for andre, der går igennem de samme strabadser, som hun også plejede at bokse med.

- Jeg ville virkelig ønske, at jeg havde en som mig, da jeg gik i ottende klasse og kæmpede med min seksualitet, så jeg er så glad for, at jeg kan være noget for nogle andre nu. Men jeg prøver ikke at føle, at jeg pludselig har et stort ansvar eller pres på mine skuldre.

Fordi hun har været så åben omkring sin egen historie og tanker om seksualitet, søger mange af hendes lyttere - Marie Ulven bryder sig ikke om ordet 'fans' - ofte råd hos hende gennem beskeder på Instagram.

Derfor har hun måttet forsøge at finde en balance mellem at lytte og hjælpe andre og samtidig passe på sig selv, forklarer hun.

- Folk skriver til mig hver eneste dag og fortæller mig deres historie. I starten prøvede jeg at lege psykolog for dem, men det kan jeg jo ikke gøre med alle.

- Forhåbentlig kan min musik hjælpe dem. Musik er jo terapeutisk for mange mennesker og noget, man kan finde styrke i, så det håber jeg, de også kan i min musik.

Marie Ulven er vokset op i den lille by Horten en times kørsel fra Oslo. (© Pressefoto)

'Hvad laver jeg her? Jeg vil hjem'

Marie Ulven har da heller ikke tid til at hjælpe alle, selvom hun gerne ville. Hun har faktisk knap tid til at passe på sig selv, fortæller hun.

Sangerinden er lige nu i fuld gang med sin første verdensturné, der har bragt hende til store dele af USA og Europa - herunder Danmark, hvor hun gav koncert i sidste uge.

- At være på turné er den vildeste emotionelle rutsjebanetur. Jeg regnede ud i går, at jeg i alt har rejst i fem måneder i år – og det er altså fem måneder mere, end jeg rejste sidste år.

- Sidste år gik jeg i gymnasiet, boede hjemme og solgte jeans i en tøjbutik, og nu sidder jeg her. Jeg er virkelig gået igennem en kæmpe livsændring på det sidste, og jeg er ikke helt sikker på, om mit hoved kan følge med, siger hun og indrømmer, at hun nogle gange kan være bange for, om hun presser sig selv for hårdt.

- Det er min mors største frygt. Vi talte i telefon forleden, hvor hun sagde: 'Du lyder som mig, lige inden jeg brændte sammen. Pas nu på dig selv!'. Hun er ret bekymret for mig nogle gange, siger Ulven og forklarer, at hun har sovet samlet fire timer natten forinden.

Hør nummeret 'Dead Girl In The Pool' her:

0:00

Men selvom det kan være hård kost at rejse verden rundt, så har turnélivet også sine fordele. Det giver Marie Ulven mulighed for at se sine lyttere i øjnene og mærke, hvad hun og hendes musik betyder for dem.

- Jeg elsker at kigge ud over publikum, når jeg går på scenen, og høre dem skrige. Det synes jeg altid er vildt sejt. Nogle gange, når jeg er på turné, tænker jeg: 'Hvad laver jeg her? Jeg savner min mor. Jeg vil hjem. Jeg vil bare lave musik'. Men så går jeg på scenen, og så tænker jeg: 'Ah, det er derfor, jeg er her'.

Facebook
Twitter