Marilyn Manson fyret af pladeselskab efter anklager om misbrug af kvinder

Skuespilleren Evan Rachel Wood anklager rockstjernen for misbrug, da de dannede par.

Musikeren Marilyn Manson og skuespilleren Evan Rachel Wood var henholdsvis 38 og 19 år, da de blev kærester i 2007. (Foto: John Shearer © (c) Getty images)

Det er ikke meget, man har hørt til 90'er-ikonet Marilyn Manson de seneste år, men det er nu blevet ændret med et enkelt Instagram-opslag.

'Westworld'-stjernen Evan Rachel Wood er nemlig kommet med beskyldninger mod sin ekskæreste, musikeren Marilyn Manson, som hun dannede par og var forlovet med i 2007-2010.

I et opslag på Instagram skriver skuespilleren, at Marilyn Manson, der har det borgerlige navn Brian Warner, har forulempet hende groft i flere år, siden hun var teenager.

- Jeg blev hjernevasket og manipuleret til undertrykkelse. Jeg er færdig med at leve i frygt for repressalier, bagvaskelse og afpresning, skriver 33-årige Evan Rachel Wood og fortsætter:

- Jeg gør det her for at fortælle om denne farlige mand og udskamme de mange industrier, der har godkendt denne mand, før han ødelægger flere liv. Jeg står bag de mange ofre, der ikke længere vil være stille.

Siden Evan Rachel Woods opslag har yderligere fire kvinder stået frem med deres egne beskyldninger mod 52-årige Marilyn Manson, skriver musikmediet NME.

Evan Rachel Wood anklager sin ekskæreste, Marilyn Manson, for at have misbrugt hende i årevis. (Foto: Matt Winkelmeyer © Getty Images)

Manson afviser beskyldninger

Den amerikanske musiker med det karakteristiske udseende har dog afvist alle beskyldninger rettet mod ham.

Instagram skriver han blandt andet, at "hans forhold altid har været samtykkende".

- Min kunst og mit liv har åbenlyst været en magnet for kontroverser, men disse nye beskyldninger mod mig er frygtelige forvrængninger af virkeligheden.

- Mine intime forhold har altid været fuldstændig samtykkende med ligesindede partnere. Uanset hvordan – og hvorfor – andre nu vælger at give en forkert fremstilling af fortiden, er det sandheden, skriver Marilyn Manson.

Til trods for hans afvisning har det allerede fået konsekvenser for Marilyn Manson.

Marilyn Manson har på Instagram været ude at afvise beskyldningerne mod ham fra blandt andre ekskæresten Evan Rachel Wood. (Foto: Frazer Harrison © Getty Images)

For i kølvandet på Evan Rachel Woods beskyldninger om, at Manson "misbrugte hende frygteligt" i årevis, mens de var kærester, har Mansons pladeselskab, Loma Vista Recordings, som har udgivet hans seneste album 'We Are Chaos' i efteråret 2020, nu valgt at opsige samarbejdet.

- På grund af de foruroligende anklager fra Evan Rachel Wood og andre kvinder, der nævner Marilyn Manson som deres mishandler, vil Loma Vista ophøre med at promovere hans nuværende album øjeblikkeligt.

- På grund af denne foruroligende udvikling har vi også besluttet, at vi ikke vil samarbejde med Marilyn Manson på fremtidige projekter, skriver pladeselskabet i en pressemeddelelse ifølge Variety.

Sociale medier giver mod til at stå frem

Da forholdet mellem Evan Rachel Wood og Marilyn Manson blev offentligt kendt tilbage i 2007, var hun en teenager på 19 år, mens han var 38 år gammel.

I 2010 blev parret forlovet, men senere samme år gik parret fra hinanden.

Efter deres split har Evan Rachel Wood flere gange antydet, at forholdet til Manson var voldeligt.

Ifølge Variety har Evan Rachel Wood i en artikel med Rolling Stone tilbage i 2016 sagt, at hun var offer for voldtægt og partnervold i et tidligere forhold.

Både Evan Rachel Woods anklager mod Marilyn Manson, og Marilyn Mansons efterfølgende afvisning skete via Instagram.

Her ses Marilyn Manson og Evan Rachel Wood, mens de stadig dannede par i perioden 2007-2010. (Foto: E. Charbonneau © Getty Images)

Og det er langt fra tilfældigt, siger Nathalie C. Larsen, der er specialist i sociale medier.

Sociale medier har ifølge hende givet ofre modet til at stå frem.

- Vi befinder os heldigvis i en tid, hvor ofre tør stå frem, netop fordi der har været nogle bølger, eksempelvis #MeToo, hvor sociale medier har spillet en kæmpe rolle.

- Sociale medier har givet os et fællesskab og følelsen af at være sammen om noget større. Og givet ofre, mod selvom modparten måske er en superkendis, en kendt musiker eller en anden person i en magtposition, siger Nathalie C. Larsen, der også arbejder som digital chef hos kommunikationsbureauet Lead Agency.

Selvom Marilyn Manson har afvist Evan Rachel Wood og de fire andre kvinders anklager mod ham, har det allerede kostet ham hans pladekontrakt.

Og det er en af bagsiderne af medaljen, når folkedomstolen på sociale medier tager over, siger Nathalie C. Larsen.

- Der er en diskussion om det retfærdige i at have en en platform, hvor man kan sige meget uden at skulle stå til ansvar for det. Sociale medier er ikke et retssystem.

- Om man tror 100 procent på de vidnesbyrd eller ej, så har Marilyn Mansons pladeselskab forholdt sig til, at det fylder så meget, at de ikke vil associeres med ham. Det handler om branding, interesser og penge, siger Nathalie C. Larsen.

Rygter og beskyldninger har konsekvenser

Marilyn Manson er langt fra den eneste, der har mærket konsekvenserne af anklager på internettet, som den anklagede selv afviser.

'Call Me by Your Name'-skuespilleren Armie Hammer er et andet eksempel på én, der har mærket konsekvenserne af florerende rygter og beskyldninger på sociale medier.

Beskyldninger mod skuespilleren Armie Hammer fik ham til at trække sig fra at medvirke i den kommende film 'Shotgun Wedding'. (Foto: Christopher Polk © Getty Images)

Han er blandt andet blevet kædet sammen med kannibalisme og krænkelser over for kvinder, efter at en påstået tidligere elskerinde på Instagram har offentliggjort, hvad der ifølge hende er foruroligende sms'er fra Armie Hammer.

Skuespilleren har afvist beskyldningerne, som han har kaldt "ondskabsfulde og falske onlineangreb".

Alligevel fik rygterne ham til at trække sig fra den kommende romantiske komedie 'Shotgun Wedding', hvor han skulle have spillet over for Jennifer Lopez.

I november sidste år blev rapperen Octavian fyret fra sit pladeselskab, da hans ekskæreste anklagede ham for fysisk vold mod hende.

Octavian har hårdnakket afvist anklagerne fra sin ekskæreste Hana, mens hun efterfølgende har sagt, at hun blev tilbudt 20.000 dollar for at holde sin mund om, hvad der foregik i deres parforhold.