Martin fra Saveus har kæmpet med angst og perfektionisme: Man bliver enormt bange

Den unge musiker, der er P3's Uundgåelige i denne uge med 'Ready to Die', ryger i perioder ned i sorte, angstfyldte huller.

Lige nu høster Martin Hedegaard ros for Saveus' debutalbum 'Neuro', der udkom i sidste uge, og hvorfra nummeret 'Ready to Die' er P3's Uundgåelige i denne uge.

Men det har været hårdt arbejde at nå dertil for den unge musiker.

Ligesom mange andre danskere kæmper han nemlig med perioder, hvor han ryger nede i sorte, angstfyldte huller.

- Det er jo svært at forholde sig til, fordi man er ikke altid klar, når det kommer, og (klar over, red.) hvorfor man bliver ramt af de her dystre og mørkere tanker og mønstre, der lige pludselig fylder meget for en, fortalte han, da han for nylig var gæst i 'God Morgen P3' i sidste uge.

- Man bliver jo for det første enormt bange for, hvad sker der med en: hvad er det her? Er det min krop, der prøver at sige noget til mig; er det mig, der gør det her mod min krop? Hvordan skal jeg reagere?

I Martins tilfælde resulterer angsten i hjertebanken, og en fysisk reaktion, hvor hans spiserørsbrok (sygdom, hvor mavesækken forskyder sig op i brysthulen) ifølge ham selv "går amok".

Lyt til 'Ready to Die' her:

0:00

Vigtigt at snakke om det

P3 og DR3 sætter for tiden fokus på angst for at gøre op med det tabu, det er omgivet af, og som gør, at mange holder deres problemer for sig selv.

Det er ifølge Martin Hedegaard en blindgyde, tværtimod opfordrer han til, at man støtter sig op ad venner, kæreste og familie:

- Det er meget vigtig at snakke om og ikke være bange for at beskrive, hvordan man har det, og komme op til sine venner og sige "fuck, jeg har det mega skidt i dag".

- Alt er federe at få snakket om og få skrevet det ned og sige "Jeg har det sgu lidt skidt i dag". Få det lidt ud af hovedet. Det er også noget med at forholde sig til, at lige med angst er det meget tankepræget.

Følelser er ikke virkelige

I Martins tilfælde har det blandt andet handlet om at finde en måde at håndtere de negative tanker, der dukker op, og som nogen gange hænger sammen med den perfektionisme, som hans tilgang til det at lave musik er præget af.

- Det handler meget om dine tanker, der giver dig nogen følelser. Man skal i virkeligheden lære at håndtere ikke at forholde sig til tanker. For de er ikke virkelige, men de følelser, de kan frembringe, kan føles enormt virkelige, siger Martin og fortsætter:

Saveus på Northside Festival 2017. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Dine følelser skal ikke komme fra en tanke, der kan være helt vildt irrationel – de skal komme fra virkeligheden.

FacebookTwitter