Maskerede metalhoveder vandt Kamillas hjerte i Royal Arena: Jeg føler mig ikke så alene, når jeg hører dem

Amerikanske Slipknot bejler til dem, der føler sig udenfor.

Det er, som om Slipknots budskab er ved at være sevet ud igennem maskerne. Eller growlet om du vil.

De maskerede og på overfladen skræmmende heavy metal-ikoner er egentlig bare en stor, rar og altomfavnende familie på jagt efter endnu flere familiemedlemmer.

Selv om de ligner noget fra en gyserfilm, og selv om hvervningen sker på en noget kontant facon.

Put your hands up in the fucking air!

Det gjorde langt størstedelen af de cirka 11.000 publikummer i Royal Arena på Amager i København så. Og de blev mødt med accept.

- Nu er vi familie, konstaterede Slipknot-forsanger Corey Taylor, efter hænderne var røget i vejret.

- Og det er ligemeget, om I har fulgt os i 12 år eller 12 minutter. Det er jer, der holder os i gang, og det er jeres skyld, at vi stadig er her efter 20 år med op- og nedture, fortsatte inklusionen af de mange unge fans, der lige er sprunget på metaltoget fra Des Moines i midten af USA.

Corey Taylor gjorde sit for at få publikum til at føle sig hjemme i Royal Arena. Blandt andet roste han København, som ifølge forsangeren er en af bandets favoritbyer. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)

Hør 'Unsainted' fra Slipknots seneste album, 'We Are Not Your Kind', mens du læser videre:

Spreder bare god stemning

Et par af dem er Nik Vistisen og Didi Nielsen på 16 og 17 år. Kæresterne fra Aarhus var torsdag aften til deres første Slipknot-koncert. De blev ikke skuffet.

- Det var en virkelig god koncert. Der er eddermame meget energi i dem. Det er ikke hver dag, man får lov til at opleve sådan noget, sagde Nik Vistisen efter det godt halvanden time lange show.

- De er rigtig gode live. Forsangeren synger bare godt, og de spiller rigtig godt, supplerede Didi Nielsen.

- Der sker hele tiden noget på scenen. Der er især gang i de to tøndeslagere, som bruger rigtig meget tid på bare at sidde oven på tønderne og headbange, fortsatte hun, inden kæresten brød ind.

- Og så er der deres dj, som bare render rundt, uden at jeg helt kan finde ud af, hvad han laver, sagde Nik.

- Han spreder bare god stemning, mente Didi.

  • Didi Nielsen og Nik Vistisen fra Aarhus efter deres første Slipknot-koncert. Men forhåbentlig ikke den sidste. - Vi får dog ikke råd til at høre dem på Smukfest til sommer, sagde Didi Nielsen. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • Amanda Andersson (27) og Robin Södergren (34) havde taget turen fra Trelleborg i Sverige til Amager for at høre deres tredje Slipknot-koncert. Den var ikke helt så god, som den i Forum for fem år siden, mente Amanda. Robin har hørt Slipknot, siden bandets pladedebut i 1999. - De er meget kraftfulde og har en vild energi. Og så bliver man glad af at høre dem. Man føler sig som en del af en rar familie, sagde Robin efter koncerten. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
1 / 2

Djævletegn, "good shit" og topløse mænd

Og der var virkelig god stemning i Royal Arena denne torsdag aften.

En stemning, der fik tilføjet et ekstra par tusinde djævletegn og hænder i luften, da Slipknot fyrede det Grammy-vindende metalhit 'Before I Forget' af.

Men Royal Arena var klar til meget mere af det "good shit", som Corey Taylor lovede i starten af koncerten.

Efter en time af koncerten kunne mange af de siddende publikummer ikke holde bagdelen i plastiksædet og måtte stemme i med højt hævede arme og to udstrakte fingre på højre hånd.

Når de ikke headbangede, kunne de se topløse mænd skubbe kærligt, men voldsomt til hinanden i de mange moshpits på gulvet foran de ni maskeklædte Slipknot-medlemmer.

  • En af de to headbangende tøndeslagere, som 17-årige Didi Nielsen lagde ekstra meget mærke til under koncerten. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • Slipknot er kendt for at iføre sig masker under bandets koncerter. Maskerne skulle i første omgang sørge for at holde bandmedlemmernes identitet hemmelig. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • Maskerne har – udover at skulle skjule bandmedlemmernes identitet – haft til formål at rykke fokus fra personerne i bandet til deres musik. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • Flere Slipknot-fans har taget maskerne til sig. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • Samtlige bandmedlemmer har fået designet hver deres maske, som skal være med til visualisere deres personlighed og galskaben i deres musik. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • De danske fans har mulighed for at se Slipknot igen, når bandet besøger Smukfest til august. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • - På mange måder er det et fetich-symbol. Masken repræsenterer noget, der er blevet skabt med stor omhu og kærlighed i en kælder, måske ovre i det mørke hjørne, har Corey Taylor sagt om bandets masker i et interview med Gaffa. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
  • Cirka 11.000 hørte Slipknot, der i sommer spillede for 15.000 metalfans på Copenhell på Refshaleøen knap 10 kilometer fra Royal Arena. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)
1 / 8

'Spit it Out' var den første single på debutalbummet fra 1999. Hør den her:

Corey Taylor: Ingen skal dømme jer i aften

For godt otte måneder siden charmerede Corey Taylor sig ind på de danske fans ved at kalde Copenhell for en af de bedste festivaler i verden.

Den taktik brugte den veltalende, hurtigt rappende, growlende og til tider ganske almindelige rockvokalist også i Royal Arena.

København blev kåret som "en af Slipknots favoritbyer", og Corey Taylor understregede flere gange, at Slipknot aldrig ville være kommet så langt, hvis det ikke var for bandets fans. Og det kan han jo have ret i.

Derfor føler han også trang til at tage sig af sin Slipknot-familie.

- Der er altid nogen, der vil dømme en. Det får de ikke lov til i aften, for I er her sammen med mig, rakte Corey Taylor ud.

23-årige Kamilla H. Brink fra Tårnby tæt på Royal Arena hørte Slipknot første gang som 5-årig, men havde aldrig været til en koncert med Corey Taylor og co. før. (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)

- Det er rart at være sammen med ligesindede

Corey Taylor blev hørt. Blandt andre af 23-årige Kamilla H. Brink.

- Sådan en som mig, der er lidt anderledes, føler sig hjemme i det her musik. Jeg føler, at nogen hører mig. Jeg ved godt, at det lyder som en kliché, men jeg føler mig ikke så alene, når jeg hører Slipknot, fortalte hun efter koncerten.

- Det er rart at være sammen med ligesindede. Det gør mig glad.

Kamilla H. Brink hørte Slipknot første gang for 18 år siden, da hun var fem år, men havde ikke været til koncert med bandet før i aften.

Det var en succes.

- De tør være sig selv og skeje ud på scenen, og de laver et megafedt show og skaber en megafed stemning, lød det fra Kamilla H. Brink.

Om knap seks måneder kører Slipknots danske tourbus cirka 280 kilometer vestpå og stopper i Skanderborg for at hverve flere familiemedlemmer til Smukfest, hvor Bøgescenerne lægger skov til endnu et maskebal.

Slipknot er kendt for bandets vilde live-optræderne, og bandet skuffede ikke fansene i Royal Arena. Og heller ikke Ekstra Bladets anmelder, der giver Slipknot fem ud af seks stjerner og skriver, at "Slipknot cementerede deres status som et af klodens mægtigste livebands". (Foto: Frederik Højfeldt © (c) DR)