Maskeret superskurk er gået bort - nu hyldes han af stjernene: 'Han var chokerende genial'

Nettet strømmer over med roser til den afdøde rapper MF Doom.

Den mystiske, maskerede rapper MF Doom gik bort i oktober. Men hvem var manden bag masken egentlig? (Foto: PETER KRAMER © 2005 Getty Images)

Hvis man ikke allerede syntes, at 2020 havde budt på nok dårlige nyheder, så kom der lige én til at slutte året på, inden vi langt om længe kunne vende kalenderbladet. Denne gang fra musikkens verden.

Nytårsaftensdag blev det nemlig offentliggjort, at den 49-årige britiske rapper MF Doom var gået bort to måneder tidligere, den 31. oktober. Det skrev hans kone, Jasmine Dumile, på rapperens Instagram-profil.

- Tak for at lære mig at tilgive og ikke være så hurtig til at dømme og fordømme. Tak for at vise mig, hvordan man ikke frygter at elske og at være den bedste person, jeg kunne være. Min verden vil aldrig blive den samme uden dig, skrev hun blandt andet i opslaget.

Siden nyheden om dødsfaldet kom ud, har internettet flydt over med hyldester til den maskerede rapper, der nåede at udgive seks soloalbum og senest et album med Czarface i 2018.

Lyt til et af MF Dooms største hits, 'Doomsday':

0:00

Og skal man tro på det, både stjernerne, hans massive fanskare og musikbranchen har sagt om ham gennem tiden, så er det ikke så lille et aftryk, MF Doom har nået at efterlade sig i løbet af sin karriere.

- Han var en kæmpe inspiration for så mange af os, ændrede ting... For mig var måden, han brugte ord, ofte chokerende genial, han havde et flow af indre monologer, som jeg aldrig har hørt før, skriver Radiohead-frontmanden Thom Yorke for eksempel på Twitter.

Men hvem var den mystiske mand bag masken egentlig? Her er fire ting, du skal vide om MF Doom.

1

Blev droppet af pladeselskab, mistede sin bror… og forsvandt

MF Doom har optrådt i Danmark flere gange. Blandt andet på Vega i København i 2010 og Vanguard Festival 2013 i Søndermarken (billedet). (Foto: Kenneth Nguyen © Ritzau Scanpix)

MF Doom, hvis rigtige navn var Daniel Dumile, blev født i London i England, men flyttede til USA med sin familie og voksede op uden for New York.

Han debuterede som musiker i 1989 og senere som en del af raptrioen KMD i 1991, der blev dannet få år før. Trioen bestod desuden også af hans bror, kendt som Dj Subroc.

KMD fik dog en kort levetid, for deres pladeselskab mente, at trioens andet album, 'Black Barstards', som blev indspillet i 1993, var for kontroversielt til at udgive.

Og da den 19-årige Dj Subroc samme år blev dræbt i en trafikulykke, forsvandt Daniel Dumile fra musikscenen i flere år.

Ifølge rapperen selv, som dengang var i starten af 20'erne, brugte han tiden efter tabet af sin lillebror på at traske rundt i gaderne i Manhattan og sov desuden på bænke og var næsten hjemløs.

2

Vendte tilbage som maskeret superskurk

Manden bag MF Doom debuterede som musiker i 1989, men den maskerede MF Doom-karakter blev først vækket til live ti års tid senere. (Foto: Nick Pickles © Getty Images)

Det skulle dog ikke blive det sidste, offentligheden hørte fra Dumile. Fem års tid senere, i 1998, begyndte han så småt at dukke op ved open mic-arrangementer på Manhattan med et sæt nylonstrømpebukser trukket ned over hovedet. Det lyder måske skørt, men der var en mening med galskaben.

Året efter albumdebuterede han nemlig som superskurken MF – der står for "Metal Face" – Doom med pladen 'Operation: Doomsday' – nu med en metalmaske på i stedet for nylonstrømper.

Navnet og masken var en reference til Marvel-skurken Dr. Victor Von Doom fra 'Fantastic Four', og masken var lavet ud af merchandise-kopi af den maske, Russell Crowe har på i filmen 'Gladiator'.

Lyt til 'Bomb Thrown' med MF Doom og Czarface fra 2018, som blev noget af den sidste musik, MF Doom nåede at udgive i sin levetid:

0:00

Masken blev en del af Dumiles identitet som musiker, og rapperen tog aldrig masken af offentligt. MF Doom var nemlig en karakter, som ikke skulle have Daniel Dumiles ansigt.

Dooms historie skulle ikke præges af, hvad end folk måtte tænke om hans udseende, har han forklaret.

- Jeg ville på scenen og tale, uden at folk skulle tænke på de ting, de normalt tænker på. Som når piger er sådan: "Han er sexet" eller: "Jeg vil ikke have ham, han er grim", eller når andre fyre tjekker dig ud. Det visuelle giver altid et førstehåndsindtryk. Men hvis der skal være et førstehåndsindtryk, kan jeg lige så godt bruge det til at kontrollere historien. Så hvorfor ikke tage en maske på?, sagde Daniel Dumile til The New Yorker i 2009.

3

Betalte andre for at optræde som ham til koncerter

MF Doom mistede sin lillebror i 1993 og sin 14-årige søn i 2017. Han gik selv bort 31. oktober 2020. (Foto: PETER KRAMER © Getty Images)

Men masken fik også en anden funktion.

Det ville nok blive mødt med blandede reaktioner, hvis du ud af det blå satte en anden til at passe dit arbejde i dit sted. Men det var præcis, hvad MF Doom gjorde, da han undlod at gå på scenen til sine egne koncerter. I stedet satte han andre til at optræde med hans sange i løbet af 00'erne – muliggjort af netop masken.

Rasende publikummer buhede af flere omgange "rapperen" af scenen ved koncerter, når det gik op for dem, at det ikke var MF Doom, som de ellers havde betalt for, og klagede deres nød på internettet. Men det gav rapperen ikke meget for.

- Når du kommer til et Doom-show, skal du forvente at høre musik, du skal ikke komme og forvente at se. Du ved aldrig, hvad du vil se. Det har ikke noget at gøre med en visuel ting. Brug dit sind og tænk. Jeg er der måske. Næste gang, jeg spiller et show, vil jeg måske bede alle om at lukke deres øjne. (…) Det er bedre end en kameratelefon, har han senere fortalt til Rolling Stone.

I et andet interview i 2009 kaldte MF Doom sig selv for instruktør og afviste at have snydt sit publikum:

- Jeg vælger forskellige karakterer. Jeg vælger deres retning, og hvor de skal være. Så hvem jeg vælger som karakterer, er op til mig. Karakteren, jeg hyrede, fik løn for det. Så der er ingen bedrager.

Om det var galt eller genialt, en skandale eller performancekunst, må være op til den enkelte at vurdere, men om ikke andet har tricket været med til at vække stor opsigt - og givet medier og musikfans noget at skrive og snakke om.

4

Hyldes af stjernerne

Ud over den mystiske maske var MF Doom bedst kendt for sin opfindsomme og poetiske lyrik, som - ifølge blandt andre musikeren Thom Yorke - ikke minder om noget andet. (Foto: Roger Kisby © Getty Images)

Inden sin død nåede MF Doom at samarbejde med ikke så få af de helt store navne på den internationale musikscene ved siden af sine soloting i form af både rap og produktioner.

Han leverede blandt andet rapverset på Gorillaz-sangen 'November Has Come' fra 2005 og har for nylig arbejdet sammen med produceren Flying Lotus om numre til 'Grand Theft Auto Online'-soundtracket.

Lyt til Gorillaz og MF Doom med sangen 'November Has Come':

0:00

- Min sjæl er knust, tweetede produceren, inden han afslørede, at de to havde en hel ep på vej.

Også musikeren Busta Rhymes har udtrykt sin sorg over tabet af MF Doom på sociale medier:

- Ord kan ikke beskrive, hvor meget jeg elsker dig og sætter pris på dig, konge. (…) Denne mand har betydet noget for vores kultur, som ingen anden MC har, fordi han fandt ud af noget, ingen af os har gjort før ham, og det er at være komplet fri! Vi har alle stadig så meget at lære fra denne fantastiske hjerne, skriver han blandt andet på sin Instagram-profil.

Også rapkollegaer som Tyler, the Creator, Playboi Carti og Run the Jewels har givet udtryk for deres respekt for den afdøde rapper på Twitter.

Facebook
Twitter