Masseskyderi i musikvideo får skarp kritik: 'Jeg er målløs over den nye Eminem-video'

Den amerikanske rapper får både kritik og ros for ny musikvideo, der rekonstruerer USA's hidtil dødeligste masseskyderi.

Eminem udgav fredag et dugfriskt album - helt ud af det blå. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

- Hvad fanden?

- Jeg er målløs.

- Det er helt ærligt bare dårlig smag.

Sådan lyder blot nogle af de reaktioner, der er strømmet ind på Twitter, efter stjernerapperen Eminem tidligt fredag morgen dansk tid har udgivet sin nye single 'Darkness'.

Det er særligt musikvideoen til sangen, der er at finde på Eminems 11. album 'Music to Be Murdered By', der udkom ud af det blå fredag, der har fået gang i tasterne rundt omkring på nettet.

Musikvideoen tager nemlig fat i et, i USA, særdeles ømtåeligt emne: Masseskyderier.

Rekonstruerer USA's dødeligste masseskyderi til dato

I musikvideoen rekonstruerer rapperen begivenhederne omkring det masseskydderi, der fandt sted i Las Vegas tilbage i 2017.

Fra vinduet på sit hotelværelse affyrede en gerningsmanden Stephen Paddock den 1. oktober 2017 skud mod et koncertpublikum på den anden side af gaden og endte med i løbet af omkring 10 minutter at dræbe 58 personer. Angrebet er til dato det mest dødelige masseskyderi i USA's historie.

I musikvideoen til 'Darkness' ses en mand, der i høj grad ligner virkelighedens gerningsmand, indtage piller og alkohol på et hotelværelse, mens han kommer ammunition i et maskingevær.

Herefter går manden hen til et vindue og begynder at skyde ned mod en menneskemængde på den anden side af gaden.

Hen over rekonstruktionen høres lyden af skrig, ligesom der ses flere små, hurtige klip, der, ifølge Pitchfork og andre medier, ligner autentiske optagelser fra angrebet tilbage i 2017.

Hen over billederne rapper Eminem om at have angst før en koncert og drager paralleller til gerningsmandens handlinger på hotelværelset, inden han begik angrebet i Las Vegas.

Hør 'Darkness' her, mens du læser videre:

0:00

I slutningen af musikvideoen bryder politiet ind på hotelværelset og finder gerningsmanden, der har skudt sig selv. Herefter kører en række nyhedsindslag om forskellige amerikanske masse- og skoleskyderier over skærmen.

Til sidst står der på skærmen: 'Hvornår slutter det her? Når der er nok, der begynder at gå op i det'.

Det efterfølges af en opfordring til seerne om at registrere sig som stemmeberettigede ved det kommende præsidentvalg, der finder sted i november.

Du kan se musikvideoen her, men vi gør opmærksom på, at den kan virke voldsom.

'Der er bedre måder at gå til det her emne på'

Mange brugere på Twitter og YouTube tolker musikvideoen som en kommentar til USA's problemer med masseskyderier, men det er langt fra alle, der er begejstret over måden, den 47-årige rapper har valgt at sætte fokus på problematikken.

- Hvem end der bad Eminem lave en sang, der drager paralleller mellem ham og gerningsmanden i Las Vegas, burde fyres, skriver en bruger på Twitter, hvor Eminems brug af hvad der menes at være autentiske klip fra angrebet også møder kritik:

- Det handler givetvis om våbenlove, men at bruge optagelser fra en reel katastrofe er at gå for langt. Det kan virke som en trigger, og det er helt ærligt bare dårlig smag. Den pointe kunne sagtens laves uden de billeder, skriver en kritiker på Twitter.

Andre brugere er enige i, at Eminem burde have sat fokus på problematikken på en mindre voldsom måde.

- Jeg er målløs over den nye Eminem-video. Jeg kan ikke tro, at han seriøst har rekonstrueret masseskyderiet i 2017 i Las Vegas, rapper fra gerningsmandens perspektiv og har virkelige billeder fra episoden i sin video. Hvad fanden, mand. Hvad fanden, tweeter brugeren LordBalvin og fortsætter:

- Ja, sangen handler om at sætte fokus på våbenlove, mentalt helbred og så videre, men der er millioner af bedre måder at gå til det her emne på, lyder kritikken fra brugeren, der også har delt en række screenshoots fra musikvideoen:

Får ros for 'stærkt budskab'

Der er dog også folk, der roser Eminem for at tage et emne som våbenlovgivning op i sin seneste musikvideo.

- Jeg er fra Las Vegas og så videoen i komplet stilhed, da jeg indså, at den ikke handlede om ham, der optræder ved en koncert. Jeg kan ikke forklare det. Stærkt budskab, skriver én bruger på Twitter.

- Det her er utroligt stærkt fra én af de bedste, Eminem. Han bruger sin platform til at sætte fokus på pistolvold. Og at snakke fra Las Vegas-gerningsmandens perspektiv... Wow, lyder rosen fra en anden Twitter-bruger.

Det er ikke første gang, at Eminem, der i civil går under navnet Marshall Bruce Mathers III, tager USA's våbenproblematik under behandling.

Under en koncert sidste år langede han ud efter den amerikanske våbenorganisation NRA og rappede fra scenen, at våbenejere 'elsker deres våben mere end deres børn'.

Tidligere i år blev sangerinden Madonna også mødt af skarp kritik, efter hun udgav en blodig musikvideo inspireret af angrebet på natklubben Pulse i Orlando, Florida tilbage i 2016.

FacebookTwitter