Matias hitter stort i udlandet - men er ukendt i Danmark: 'Jeg bliver ikke genkendt så ofte'

Matias Saabye Køedt laver musik under kunstnernavnet Galimatias og har hver måned mange millioner lyttere på Spotify.

(Foto: Jake Wangner)

29-årige Matias Saabye Køedt har over 1,7 millioner lyttere på Spotify om måneden. Han har arbejdet på et Grammy-nomineret album. Og han har optrådt for propfyldte sale i hele USA.

Alligevel er det ikke sikkert, du kender ham.

Det gjorde jeg i hvert fald ikke, inden jeg ringede op til den danske musiker og producer, der er bosat i Los Angeles og udgiver musik under kunstnernavnet Galimatias.

Måske skyldes det, at den unge dansker aldrig rigtigt nåede at slå igennem i Danmark, før udlandseventyret for alvor tog fart.

Det gjorde det, efter han i 2015 udgav ep'en 'Urban Flora' i samarbejde med Alina Baraz, der herhjemme mest er kendt for samarbejdet med Phlake og hendes version af Jadas single 'Keep Cool'.

Siden da har Galimatias mest gjort sig som producer, hvor han har arbejdet med kunstnere som FKJ, Bas og Dremville-kollektivet med J. Cole i spidsen.

En noget anderledes hverdag, end da han som 15-årig sad på teenageværelset i Østerby, lidt uden for Fredericia, og producerede beats for undergrundsrappere som Pede B, Mund de Carlo og Fosta, som han var kommet i kontakt med gennem MyMusic.dk.

Soundcloud satte gang i udlandseventyret

Det var dog Soundcloud, der virkelig satte skub i karrieren for den i dag 29-årige musiker.

Galimatias havde smidt nogle instrumentale numre op på sin profil, og en dag i slutningen af 2014 tikkede en besked ind i mailboksen.

Det var her, han kom i kontakt med den amerikanske sangerinde Alina Baraz.

Hun var faldet over et af hans numre og var blevet så inspireret, at hun havde skrevet en tekst til og indspillet det.

De endte med at kalde nummeret 'Drift', som du kan lytte til her:

0:00

De fortsatte med at sende ting frem og tilbage, og efter et år havde de otte numre, der endte med at blive til ep'en 'Urban Flora', der udkom i 2015. Sangene er efterfølgende blevet afspillet mange hundrede millioner gange på Spotify.

- Da jeg så, hvor godt det blev modtaget, besluttede jeg mig for at flytte til Los Angeles og give det et skud, fortæller Galimatias over et Zoom-opkald fra den nye hjemby.

- Det var dét, jeg havde drømt om de seneste ti år, og når man kommer fra Sønderjylland, så var det super fedt endelig at være et sted, hvor der altid er bevægelse og sker noget.

Det var dog ikke helt problemfrit at bytte stille Østerby ud med det pulserende musikmekka i Los Angeles.

- Det har taget tid at få opbygget en ny vennegruppe. Og det har nok været særligt svært for mig, da jeg godt kan være lidt introvert. Det første lange stykke tid kendte jeg kun Alina Baraz og min manager, Jordan. Jeg er dog glad for, at jeg flyttede, og i dag føler jeg mig godt tilpas i byen, siger han.

Det var Galimatias, der introducerede Alina Baraz og danske Phlake for hinanden, hvilket i sidste ende førte til nummeret 'Gone' på Phlakes album 'Weird Invitations'. (Foto: Jake Wangner © Pressebillede)

'Jeg har nok bare været heldig'

Til trods for, at Galimatias har boet i Los Angeles de seneste fem år og oplevet succes, som kun de færreste kan drømme om, så lader han ikke til at være blevet amerikaniseret.

Bortset fra accenten, der bærer præg af at have opholdt sig i USA i flere år, virker den jyske beskedenhed intakt - og dialekten titter da også frem med jævne mellemrum.

- Jeg synes ikke, succesen herovre har været så overvældende. Det var rimelig vildt at høre min musik blive spillet i radioen, når jeg var på restaurant eller kørte i bil, og det er da fedt at opleve, hvor stort et indtryk, det har gjort.

- Men jeg bliver ikke genkendt så ofte, så det har nok også været med til, at jeg har kunnet holde begge ben på jorden.

Og det er da også svært at få Galimatias til at prale af de ting, han - trods alt - har opnået de seneste fem år i USA.

- Det er rigtigt nok, at albummet 'Revenge Of The Dreamers III' med Dreamville blev nomineret til en Grammy for 'Bedste rapalbum'. Der har jeg nok bare været lidt heldig at komme med på det, siger han om albummet fra sidste år, hvor han har været med til at skrive og producere én af sangene.

Hør Galimatias' populære remix af FKJ's 'Risk' her:

0:00

'Jeg registrede slet ikke, hvem det var'

Der er dog særligt én oplevelse i hans karriere, der står ud for ham.

Han var lige flyttet til Los Angeles, og han og Alina Baraz skulle på en miniturné med deres nye ep.

Første show var i Santa Ana i Californien. Salen var propfyldt, og selv ude på gangen stod der folk, der forsøgte at få et glimt af de to artister.

- Det var lidt overvældende, da det var første gang nogensinde, jeg spillede et show.

Efter showet gik Galimatias op i deres backstage-lokale på overetagen. For enden af trappen stod en mand. Galimatias registrede ham ikke, da han på vej op havde travlt med at kigge ned på trinene.

"Yo man, dope show", siger manden for enden af trappen.

Galimatias takker og skynder sig ind backstage.

- Jeg registrerede slet ikke, hvem det var, men da jeg sætter mig ned og kigger ud, kan jeg se, at det var Nas. Han havde været inde at se showet og syntes, musikken var fed.

Galimatias ærgrede sig, men turde ikke gå hen til ham og fortælle, hvor stor en inspiration den legendariske rapper havde været for ham - det var for pinligt, han ikke havde genkendt ham.

Galimatias startede med at producere musik som tiårig, efter han i Føtex faldt over musikprogrammet 'Hiphop DJ', som hans far købte til ham. (Foto: Jake Wangner © Pressebillede)

Soloprojekt har sat gang i inspirationen

Den 28. august udkommer 'Renaissance Boy' - Galimatias' første soloprojekt, hvor han ikke kun er producer, men også sanger.

Lyt til seneste single fra det kommende album her:

0:00

Soloprojektet har været en katalysator for ny inspiration, efter han var begyndt at køre død i kun at skulle producere og komponere. Læringsprocessen i at skulle synge og udfordringerne ved selv at skulle være frontmand på scenen motiverer ham og har været et friskt pust.

Jeg slutter af med at spørge ham, om han håber på at slå igennem i Danmark med sit kommende album.

- Mine forældre kunne nok godt tænke sig, at jeg kom tilbage inden alt for længe, griner Galimatias.

- Ej, selvfølgelig vil jeg da gerne slå igennem i Danmark. Men vi må se, hvordan folk reagerer på det. Det er svært at have indflydelse på, men jeg er da super glad for, at du havde lyst til at snakke med mig.

Galimatias griner igen.

Facebook
Twitter