Meget mere end Björk og bank-kollaps: 6 sprøde stjerner fra vulkanøen, du straks skal lytte til

Musikfestivalen Iceland Airwaves er i fuld gang i disse dage. Vi anbefaler seks kunstnere fra det kolde nord.

Island er fuld af lovende poptalenter. Tre af dem er Glowie, Hildur og Bríet. (Foto: Columbia Records/Pressefoto/Rok Rekords)

Island er mere end bare smukke landskaber, kogte fårehoveder og halv-irriterende askeskyer.

Det lille land mod nord har på trods af sine blot 338.000 indbyggere en farverig og pulserende musikscene, der blandt andet har skænket os sangerinden Björk og gruppen Sigur Rós.

Men der gemmer sig mange flere skjulte pop-diamanter i den islandske muld.

Landets musikscene bobler som en vulkan i udbrud, og i anledningen af den årlige musikfestival Iceland Airwaves har vi fundet et par af de islandske navne frem, som du skal holde ekstra øje med, hvis du er til kølig, sprød og finurlig popmusik.

1

Bríet

(Foto: pressefoto)

Selvom hun blot er 19 år gammel, er Bríet allerede godt på vej mod stjernehimlen.

Tidligere i år udsendte den unge sangerinde sin debut-ep, hvor hun med en kælen vokal og bløde beats sendte popbølger gennem både hjemlandet Island og i udlandet.

Førstesinglen 'In Too Deep' fik megen opmærksomhed på udenlandske musikblogs og er i skrivende stund blevet hørt over en halv million gange på Spotify - en pæn sjat for en ny, islandsk artist.

På det oplagte radio-hit 'Twin' viser Bríet en mere poppet og nærmest Ariana Grande-agtig side af sig selv, som bestemt også er et lyt værd.

0:00

Den skal du også høre: På den islandsksprogede 'Feimin(n)' leverer Bríet i selskab med landsmændene Aron Can og Arro en sand popbasker, som med garanti kan få gang i dit private dansegulv. Hør den her.

2

Auður

(Foto: Sony Music)

Han blev kåret som årets nye navn ved Icelandic Music Awards sidste år, og siden er det kun gået fremad for sangeren Auður.

Han startede faktisk ud med lave hardcore rockmusik, men i dag er 24-årige Auður et godt bud til titlen som Islands nye r&b-prins.

I 2017 udgav han sit engelsksprogede debutalbum 'Alone', mens lyrikken på hans nye album 'Afsakanir', der netop er udkommet, denne gang er på modersmålet.

0:00

Og selvom de fleste uden for Island nok ikke forstår meget af det, der bliver sunget om på den nye plade, så leverer Auður både flotte og fængende melodier hen over de fløjlsbløde r&b-toner, der nok skal gøre indtryk på din øregang - om du så kan islandsk eller ej.

Den skal du også høre: Nummeret 'I'd Love' fra Auður bør også ramme din playliste straks. Hør den her.

3

Glowie

(Foto: Columbia Records UK)

21-årige Sara Pétursdóttir har sunget, siden hun var ni år gammel.

I 2015 udgav hun under kunstnernavnet Glowie sin første single 'No More', som både i ind- og udland tiltrak sig en del opmærksomhed.

Nu har den unge sangerinde for alvor sat jagten ind på et internationalt gennembrud.

Sidste år scorede hun sig en pladekontrakt med Columbia Records UK - en af de største internationale pladekontrakter for en islandsk artist i mange år - og har siden arbejdet med at finde den lyd, der for alvor skal sende hende mod popgalaksen.

For nyligt udgav Glowie så sangen 'Body', hendes første single i to år, og det er ikke svært at høre, at sangskriverne bag nummeret tidligere har skrevet hits for navne som Justin Bieber, Selena Gomez og Britney Spears.

0:00

Den skal du også høre: Singlen 'No Lie' fra 2016 er både kæk, tilbagelænet og full blown pop med et særdeles dansabelt omkvæd. Hør den her.

4

Svala

Hvem er hun?

40-årige Svala Björgvinsdóttir er én af den islandske musikscenes grand old ladies og fik sin første topplacering på den islandske hitliste som bare niårig.

I 2001 prøvede Svala at gøre popprinsesser som Britney Spears og Christina Aguilera kunsten efter, da hun udgav den Max Martin-inspirerede popplade 'The Real Me', der blev et stort hit i hjemlandet, men aldrig rigtig fik tag i de internationale musikelskere.

Svala fortsatte med musikken, og i 2017 vandt hun en overvældende sejr i det lokale islandske Melodi Grand Prix, og selvom Svala ikke formåede at hive Eurovision-pokalen hjem til Reykjavik, er hun fortsat en af landet mest populære sangerinder.

I dag arbejder Svala på at bryde igennem i resten af Norden og skrev sidste år kontrakt med den danske afdeling af pladeselskabet Sony Music. Siden er det blevet til den funky 'For the Night' og senest singlen 'Karma'.

0:00

Den skal du også høre: Svala har et sideprojekt kørende med sin mand, duoen Blisfull, og i 2017 leverede de en kølig og mørk popperle med nummeret 'Make It Better' - musikvideoen er ren 90'er moonboots-nostalgi.

5

Daði Freyr

(Foto: Ruv)

Daði Freyr er en af de få islandske artister, der faktisk har fået lidt airplay herhjemme.

Hans islandsksprogede sang 'Hvað með það?' fra 2017 - som han for øvrigt fik en andenplads med i det islandske Melodi Grand Prix, lige i hælene på Svala - er nemlig allerede blevet spillet en del på både P6 og P3.

0:00

Daði Freyr laver elektronisk pop på islandsk og har tidligere udgivet musik under kunstnernavnet Mixophrygian.

Siden 2014 har den 25-årige sanger boet i Berlin, hvor han lige nu arbejder på opfølgeren til ep'en 'Næsta skref', som han udgav sidste år.

Den skal du også høre: Med sin spøjse og underspillede stil er Daði Freyr bestemt en artist, man bør holde ekstra godt øje med, og på den nye single 'Skiptir Ekki Máli' fortsætter han i samme pudsige spor.

6

Hildur

(Foto: pressefoto)

Hun er blevet kaldt 'Islands mest catchy stjernefrø', og der er noget om snakken.

30-årige Hildur brød igennem isen til det islandske poppublikum, da hun i 2016 udsendte debutsinglen 'I'll Walk With You', som senere blev kåret som årets bedste popsang ved Icelandic Music Awards i 2017.

0:00

Hildur leverer elektronisk pop pakket ind i et skær af sukkersød candyfloss, men bag det diabetes-fremkaldende ydre gemmer sig en sangerinde, der ikke er bange for at sige sin mening.

På sin seneste single 'Picture Perfect' langer Hildur således ud efter de klassiske skønhedsidealer og kritiserer længslen efter at fremstå perfekt og pletfri på de sociale medier.

Den skal du også høre: I 2017 deltog Hildur - ja, samme år som Daði Freyr og Svala - i det islandske Melodi Grand Prix med nummeret 'Bammbaramm'. Hør den islandskssprogede tyggegummiboble af en popsang her.