Michael Bundesen er død

Frontmanden i Shu-bi-dua sov ind efter et kort kræftforløb.

Michael Bundesen blev 71 år. (© Claus Bech / Scanpix)

Forsanger i Shu-bi-dua Michael Bundesen er død. Han blev 71 år gammel.

Michael Bundesen sov søndag aften stille ind i sit hjem i Gentofte, i trygge rammer, omgivet af den nærmeste familie. Det skriver Nanna og Nicolaj Bundesen i en pressemeddelelse.

- Det er med en ufattelig sorg, at vi kan meddele, at vores far, Michael Bundesen, efter kort tids kræftforløb er afgået ved døden, skriver de.

Familien vil gerne udbede sig ro til at bearbejde sorgen, og efter Michael Bundesens eget ønske kommer bisættelsen til at foregå diskret og kun for de allernærmeste.

- Selvom det varmer at tænke på, hvor mange danskere han har betydet noget for, appellerer vi til, at dette ønske respekteres, skriver Nanna og Nicolaj Bundesen.

Stor folkelig succes

Michael Bundesen startede Shu-bi-dua i 1973 sammen med Michael Hardinger. Bandet blev en af dansk musiks helt store folkelige succeser og det mest sælgende nogensinde.

Op igennem 70'erne havde Shu-bi-dua stor succes med numre som 'Den røde tråd', 'Vuffeli-vov' og 'Danmark'.

Lyt til 'Den røde tråd' her:

0:00

1984 stoppede Bundesen som forsanger i bandet for i stedet at blive chef for den hedengangne tv-kanal Kanal 2. I 1987 var han dog tilbage på musikscenen med sit band.

I 2011 blev Michael Bundesen ramt af en blodprop i hjernen, og to år senere meddelte bandet, at det ikke ville genopstå.

I 2013 modtog Shu-bi-dua Æresprisen ved Danish Music Awards.

'Jeg er knust'

En af dem, der har arbejdet meget sammen med Michael Bundesen, er den danske dj og musikproducer Chief 1.

- Jeg er knust. Trist. Ked af det. Det har rørt mig virkelig meget. Det er også følelsen af, at en del af ens barndom og ungdom ligesom bliver lukket. Først Kim Larsen og nu Michael. Nu er der bare ikke så meget tilbage fra dengang, siger han.

Sidst Chief 1 så Michael Bundesen var til Danish Music Awards for et par år siden. Der sad Bundesen i kørestol og Chief 1 var ovre og give ham en kæmpe krammer: "Jeg har bare så meget kærlighed til ham." (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Han har både remixet for Shu-bi-dua, haft Bundesen inde som gæst på musik, han har lavet - og så skrev han som 19-årig en sang med ham.

- Han er så god til at få en til at slappe af, forklarer Chief 1 - eller Lars Pedersen, som han rigtigt hedder.

Han var som 19-årig slået igennem med gruppen Rockers By Choice, da Michael Bundesen ville have ham med ind over en sang.

- Jeg boede i en lejlighed i Tårnby, og der kom han op en aften. Der sad vi omkring mit ungdomsbord og skrev en sang en hel aften. Fuck, mand. Det var vildt for 19-årige mig, siger Chief 1, der godt vidste, Bundesen var syg, men ikke hvor galt det åbenbart stod til.

Han beskriver Michael Bundesen som "skide sjov".

- Han var meget målrettet, meget engageret og passioneret. Alt, han gik ind i, var vigtigt for ham. Men det skulle altid være sjovt.

Og det er også det, som går igen i gruppens nærmest legendariske sange, som alle kan synge med på.

- Jeg tror, de leverede en folkelig lykkepille med deres sange, siger Chief 1.

Boede sammen med ham i villaen i Charlottenlund

Radioværten og dj'en Dan Rachlin har kendt Michael Bundesen siden midten af 80'erne. Deres venskab var så tæt, at han fra 1992 og to år frem boede i Michael Bundesens villa i Charlottenlund, mens Shu-bi-dua havde travlt med at turnere rundt med nummeret 'Sexchikane'.

Dan Rachlin har kendt Michael Bundesen siden 80'erne og har flere gange arbejdet sammen med ham. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Venskabet førte til, at de to i 2017 sammen lavede podcasten 'Ærligt talt - Shu-bi-duas historie fortalt af Michael Bundesen' til DR, hvor Michael Bundesen fortæller om sit liv og karriere.

- Vi har skraldgrinet så mange gange. Han havde så meget humor og var pissesjov på en løjerlig måde, hvilket også kan høres på mange af Shu-bi-duas sange, siger Dan Rachlin.

Han fortæller også, at det blandt andet var humoren, der forbandt dem, selvom de i grunden var så forskellige.

Michael Bundesen blev nærmest faderlig over for Dan Rachlin, når han latterliggjorde, at Dan Rachlin aldrig kunne holde noget tilbage fra sit privatliv over for medierne, mens Michael Bundesen selv ikke var den, der inviterede de kulørte blade indendørs.

Omvendt måtte Michael Bundesen finde sig i drillerier fra Dan Rachlin om, hvor mange penge han havde tjent på sine sange i løbet af den seneste uge, hver gang de mødtes.

En af de ting fra podcasten, som berørte Dan Rachlin helt særligt, var, da Michael Bundesen fortalte om de alvorlige blodpropper, der ramte ham for ti år siden, og som betød, at han kom i kørestol. Der fortalte han, at han var taknemmelig for, hvad tilværelsen havde givet ham.

- Det gjorde mig rørt, og jeg kan huske, at jeg sad og græd, da jeg kørte hjem den dag. For jeg ved også, hvor meget kampgejst han havde, hvor stædig han kunne være, og hvor meget livsmod han havde til det allersidste. Og så var det smukt, at han som 61-årig ikke var bitter over, hvad der have ramt ham.

Kommer til at savne hans humor

Desuden husker han også en episode, hvor Michael Bundesen kritiserede Dan Rachlin for hans præstation foran mikrofonen og sagde: "Dengang jeg skulle ansættes i DR, skulle man til speakerprøve, før man kunne ansættes. Det skal man tydeligvis ikke mere."

- Sådanne kommentarer kommer jeg til at savne. Han havde en humor, selvironi og evnen til at kunne grine meget højt, samtidig med at han var professionel og virkelig tog projektet Shu-bi-dua seriøst og var ærekær omkring det.

Netop blandingen af humor og den sproglige kvalitet gør også, at Michael Bundesen kan sammenlignes med nogle af de helst store, mener Dan Rachlin.

- Man kan med rimelighed sige, at han er lige efter Kim Larsen, fordi han har betydet så meget for så mange generationer, siger Dan Rachlin.