Michael Bundesen var 'second to none': Her er 5 hemmelige hits med Shu-bi-dua

Radiovært Søren Rebbe giver sit bud på det legendariske bands mest oversete sange.

Michael Bundesen startede Shu-bi-dua i 1973 sammen med Michael Hardinger. Nu er forsangeren død, 71 år gammel. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

"Her er hvalen Hvalborg, stoppet ud med vat."

"Du kan få kvinder og kager og jordbær for sjov / men der er intet så skønt som en vuffeli-vov."

"Storken er en dejlig flyver / Koen har et dejligt yver / Danmark er et dejligt land."

Ja, man kunne nemt fortsætte listen med letgenkendelige Shu-bi-dua-tekster i det uendelige.

Søndag aften døde bandets forsanger, Michael Bundesen, i en alder af 71 år, og dermed har vi hørt de sidste ord fra en af Danmarks musikalske kæmper.

- Michael Bundesens stemme er sammen med Kim Larsen og enkelte andres en fuldstændig uløselig del af dansk populærmusik, lyder det i den forbindelse fra P5-vært Søren Rebbe, der blandt andet står i spidsen for 'Vi ringer, de spiller' og er selverklæret "livslang fan" af Shu-bi-dua.

- Han var ikke nogen stor sanger i klassisk forstand, men han var den perfekte forsanger og second to none (uovertruffen) som forsanger i Shu-bi-dua. Hans personlighed og måde at synge på var fuldstændig enestående.

Michael Bundesen startede Shu-bi-dua i 1973 sammen med Michael Hardinger. Bandet blev en af dansk musiks helt store folkelige succeser og det mest sælgende nogensinde.

Og selvom Bundesen søndag aften sov stille ind i sit hjem i Gentofte omgivet af den nærmeste familie, så lever hans musik heldigvis videre.

Men én ting er hits som 'Hvalen Hvalborg' og 'Vuffeli-vov'. Hvad med alle bandets andre sange?

Nedenfor giver Søren Rebbe sit bud på fem oversete sange med Shu-bi-dua.

1

'Basuner og engle'

Lyt til 'Basuner og engle', mens du læser videre:

- Sangen kommer fra deres fjerde album. Den er ekstremt stærk melodimæssigt og er også rørende på Shu-bi-duas egen pjattede måde.

- Michael Hardingers evne til at skabe den gode melodi, kombineret med nogle enestående tekstmæssige indfald, gjorde bandet til noget helt, helt særligt.

2

'Bageren og servitricen'

Lyt til 'Bageren og servitricen', mens du læser videre:

- Denne sang vidner om en sørgmodighed, som Shu-bi-dua også mestrede, selv om mange måske forbinder dem med noget andet. Meget af det, de laver, er gak og løjer, men de kan meget andet også.

3

'Rosita'

Lyt til 'Rosita', mens du læser videre:

- Rosita kommer fra deres helt store sællert, albummet 'Shu-bi-dua 7'. Den er noget så sjældent som en kærlighedserklæring til et skib, men det kunne jo også være en kvinde.

- Sangen byder blandt andet på den geniale tekstbid; "Og du har de skønneste planker / Men det skider mågerne på".

4

'Greven ud af luften'

Lyt til 'Greven ud af luften', mens du læser videre:

- Den er et andet godt eksempel på deres fantastiske, sproglige overskud. Jeg var ni år, da denne sang udkom, og vi hørte ikke andet. Den er godt sunget og har en fed tekst.

- 'Greven ud af luften' markerer virkelig et band, der er sprunget helt ud, og kommer fra deres salgsmæssige guldalder.

5

'Først til sidst'

Lyt til 'Først til sidst', mens du læser videre:

- Den handler om, at man gerne ville gøre alt det, man gør første gang, til sidst. Den udtrykker med andre ord et ønske om at opleve "den første gang" igen med al den erfaring, der kommer igennem livet.

- Deres tekster var indimellem helt geniale.