Michael Jackson-album runder vild milepæl på trods af pædofili-skandale

Debatten om Michael Jackson ser ikke ud til at have haft en negativ effekt på hverken salg eller radioafspilninger i længden.

Michael Jacksons album 'Thriller' har netop opnået 34 gange platin. Albummet har solgt 34 millioner kopier alene i USA. (Foto: Jean-Marc Giboux © Getty Images)

Michael Jacksons ikoniske album 'Thriller' har rundet endnu en musikhistorisk milepæl.

Albummet, der udkom helt tilbage i 1982, har nemlig netop opnået hele 34 gange platin i USA. Det betyder, at der er solgt 34 millioner kopier af sangerens sjette album – alene i USA. Det viser tal fra the Recording Industry Association of America, skriver mediet NME.

Albummet indeholder blandt andre verdenskendte hits som 'Beat It', 'Billie Jean', 'Wanna Be Startin' Somethin'' og – selvfølgelig – 'Thriller'.

Og det er ikke kun iøjnefaldende, at 'Thriller' stadig sælger pænt på trods af snart 40 år på bagen. Det er også lidt af en bedrift med tanke på den heftige debat, der har raset omkring den afdøde sanger de seneste par år.

Debatten blev sat i gang, da dokumentaren 'Leaving Neverland' udkom i marts 2019 med anklager om, at Michael Jackson, der døde i 2009, var pædofil og i sin levetid begik overgreb mod helt unge drenge. Men det har altså ikke umiddelbart påvirket salget af albummet i USA i længden.

Dokumentaren fik dog folk og radiostationer verden over til at diskutere, om Michael Jacksons musik skulle boykottes. Store radiostationer som BBC og NRK overvejede, om de skulle stoppe med at afspille sangeren, dog uden at gennemføre bandlysningen.

Debatten om, hvorvidt man kan lytte til kunstnere, der er anklaget for alvorlige forbrydelser, tog for alvor fart, da 'Leaving Neverland'-dokumentaren om Michael Jackson udkom. (© Ritzau Scanpix)

Dengang udtalte daværende radiochef i DR, Gustav Lützhøft, at DR ikke ville bandlyse Michael Jacksons musik, men at det måtte være op til den enkelte redaktion at gøre sig redaktionelle overvejelser om musikken.

- Det, vi kan gøre som public service-institution, er at forholde os til musikkens kontekst og vurdere, om vi fortsat kan spille en kunstners musik, eller om konteksten på et tidspunkt står i vejen for værket, sagde han.

Spilles langt mere på amerikansk radio

I kølvandet på dokumentaren viste det sig til gengæld, at selvom Michael Jackson fik mindre spilletid på de amerikanske radiokanaler, blev hans musik faktisk streamet og solgt ti procent mere end før dokumentaren.

Men på trods af, at radiokanalerne i første omgang skruede væsentligt ned for sangerens stemme, da dokumentaren udkom, tyder noget på, at tiden er en anden i dag.

Det fortæller Jesper Skibsby, der er direktør i den danske virksomhed Warm, som følger med i, hvilken musik 29.000 radiokanaler verden over spiller.

Han har set nærmere på, hvor meget sangene fra 'Thriller'-albummet blev spillet i januar 2019 – før dokumentaren udkom – og frem til nu.

Tallene tager udelukkende udgangspunkt i singlerne fra albummet 'Thriller', der betragtes som Michael Jacksons hovedværk og som indeholder nogle af popsangerens allerstørste hits. De kan derfor ikke konkludere noget generelt om alle Michael Jacksons musikafspilninger på radio, men kan pege på en tendens.

- I USA spiller radiokanalerne sange fra albummet 'Thriller' mere nu end før dokumentaren, siger Jesper Skibsby.

Før 'Leaving Neverland' udkom, blev singlerne fra 'Thriller'-albummet spillet omkring 1.000 gange om dagen på de amerikanske radiokanaler.

I marts 2019, hvor dokumentaren ramte streamingplatforme verden over, faldt afspilningerne i USA med 25 procent.

- Det er her, at medierne fokuserede på dokumentarfilmen, og der blev diskuteret, om radioerne skulle forholde sig til den og stoppe med at spille Michael Jackson. Det viser, at et stort pres fra medierne har en påvirkning på radioafspilningerne, fortæller Jesper Skibsby.

- Det giver god mening, at radiostationerne var opmærksomme på den negative omtale og besluttede sig for at spille noget andet på det her tidspunkt – man kan jo godt finde et alternativ til Michael Jackson. Det er nemt for en radiostation at lade være med at puste til ilden.

Men efter et års tid med færre afspilninger på de amerikanske radiokanaler, fik Michael Jacksons sange fra 'Thriller' igen mere spilletid.

- Fra januar 2021 begyndte afspilningerne af 'Thriller'-albummet at stige. Det ender oppe omkring 1.500-1.600 afspilningerne om dagen på de amerikanske radiokanaler, siger Jesper Skibsby.

Det betyder, at singlerne fra 'Thriller' bliver spillet mere i dag, end de gjorde, før 'Leaving Neverland'-dokumentaren udkom.

Ingen forskel på dansk radio

Tallene afslører ikke, hvorfor Michael Jackson bliver spillet mere i dag end for to og et halvt år siden. Men Jesper Skibsby peger dog alligevel på omtalen i kølvandet på dokumentaren som en mulig grund:

- Det kan hænge sammen med, at der har været meget opmærksomhed på Michael Jackson – og fra, at det har haft en kortsigtet negativ effekt på radioen, kan det måske have haft den omvendte effekt på den længere bane, vurderer han.

- Over tid ændrer tingene sig, og så kommer vi tilbage til normaliteten.

Sådan her så det ud, da Michael Jackson filmede musikvideo til 'Beat It' i 1983. Nu har albummet, hvor sangen er på, solgt 34 millioner kopier i USA. (Foto: Chris Walter © Getty Images)

I Storbritannien tog afspilningerne af Michael Jacksons 'Thriller'-album også et ordentligt dyk i marts 2019, og selvom musikken bliver afspillet mere i dag end dengang, er de britiske radiostationer ikke lige så begejstrede for sangene, som de var, før 'Leaving Neverland' udkom.

Til gengæld er der næsten ingen forskel at se i de danske radioafspilninger. Sangene fra albummet bliver generelt spillet mellem 20 og 50 gange om dagen på de danske radiostationer, og udover et lille fald omkring marts 2019, har det ikke ændret sig meget i dag.

Facebook
Twitter