Millionstøtte skaber nyt dj-akademi: 'Vores venteliste bliver længere og længere'

Organisationen Future Female Sounds åbner nyt dj-akademi for kvinder og kønsminoriteter i håbet om en mere kønsbalanceret musikbranche.

Future Female Sounds Academy bliver det først akademi for kvinder og kønsminoriteter, der gerne vil lære, hvordan man arbejder professionelt som dj. (Foto: Bongani Ngcobo © Unsplash)

"Hvorfor er der ingen kvinder?"

Listen over dj's var lang, men mellem de mange navne på plakaten var der ingen kvinder at finde.

Det var dén oplevelse på Roskilde Festival, som i 2017 fik dj Tia Korpe til at stifte organisationen Future Female Sounds, hvor hun stadig er direktør i dag.

De første år lavede de events, masterclasses og workshops i dj-ing, hvor såkaldte "aspiranter" kunne lære kunsten at være dj.

Nu, fire år efter det hele begyndte, har Future Female Sounds netop modtaget en millionbevilling fra Tuborgfondet. Med den i ryggen lancerer de Danmarks første dj-akademi, Future Female Sounds Academy, for kvinder og kønsminoriteter, som blandt andet dækker over non-binære og transpersoner.

Selv husker Tia Korpe godt, hvordan det var at være kvinde og dj, dengang hun begyndte.

- Jeg turde ikke selv springe ud i det, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle starte. Det var overvældende at skulle sætte sig ind i, fortæller hun.

I en branche, der hovedsageligt består af mænd, var det svært at finde nogen at spejle sig i, så det var først, da Tia Korpe mødte en anden kvindelig dj, som blev hendes mentor, at hun turde tage springet.

Det var med de erfaringer, at Tia Korpe besluttede sig for at starte et fællesskab for kvinder og kønsminoriteter, der skulle hjælpe alle dem, der, ligesom hun selv gjorde, drømmer om at blive dj's.

Pengene går til uddannelse

Den nye millionbevilling kommer til at betyde en stor forskel for organisationen.

Nu bliver det muligt for Future Female Sounds at skabe en mere professionel uddannelse for dj-aspiranterne.

- Vi har i flere år opbygget en ekspertise, og med bevillingen får vi mulighed for at bygge et mere professionelt forløb, siger Aviaja Larsen, der er dj og projektleder for Future Female Sounds Academy.

Førhen har forløbene strækket sig over nogle få dage, hvor deltagerne blev proppet med informationer.

Nu strækker de sig over tre måneder, hvor aspiranterne ikke kun lærer teknikker inden for dj-ing, men også lærer hvordan man begår sig i en branche, hvor det kan være svært at læse sig til tingene på internettet. Derfor lærer man blandt andet, hvordan man bliver booket, og hvad der skal stå i en kontrakt.

Future Female Sounds har netop holdt en EU-konference med dj's fra hele EU om, hvordan man håndterer at være dj og forælder. (Foto: Amanda Thomsen © Amanda Thomsen Photography)

En vigtig udvidelse af forløbet er, at der tilknyttes erfarne mentorer, der står klar til at hjælpe de nye dj's.

- Jeg har fået mange mails, hvor aspiranterne spørger, om de kan få en mentor. Så med bevillingen kan vi støtte dem på en helt anden måde. Nu kan vi følge dem helt til dørs og ud på arbejdsmarkedet, forklarer Tia Korpe.

Stadig stor forskel i musikbranchen

Helt konkret håber Future Female Sounds, at bevillingen kan være med til at skubbe musikbranchen i en mere kønsbalanceret retning. I 2019 var kun 19 procent af Kodas medlemmer kvinder, og kvinder tjener stadig langt mindre end mænd på deres musik. Koda er de danske musikeres interesseorganisation.

Ved Future Female Sounds oplever de også, at fordelingen mellem mænd og kvinder på den danske musikscene hælder til mændenes fordel.

Derfor er næste skridt for Future Female Sounds at række ud til de danske festivaler og spillesteder for at få flere kvinder og kønsminoriteter på plakaten.

For de er derude. Det ved de hos Future Female Sounds, der kun oplever stigende interesse for deres uddannelse.

- Vores venteliste bliver længere og længere med personer, som interesserer sig for dj-faget og gerne vil lære det hele, fortæller Tia Korpe.

Også Future Female Sounds' eget bookingbureau oplever en stigende interesse for at booke nye dj's, der ikke passer ind i stereotypen. Derfor håber de, at de nye tiltag på uddannelsen kan hjælpe dj-aspiranterne ud i en karriere og op på scenerne.

- Vi håber, at vi allerede om et halvt år kan se, at de kan få en karriere som dj's, og at de er blevet støttet til at udvikle deres talent, siger Tia Korpe og fortsætter:

- Og så håber vi, at branchen møder os på halvvejen med en stigende interesse for at booke kvinder og kønsminoriteter fra spillesteder og festivaler.

Facebook
Twitter