Mina har taget tilløb i årevis - nu hitter hun i radioen: 'Jeg var nervøs for, at folk ville grine af mig'

Der skulle en del overtalelse til, før den 20-årige sanger Mina Okabe turde dele sin musik med andre.

(© Karen Rosetzsky)

"Mina spiller på Roskilde Festival, og hendes veninder står med bannere helt forrest og skråler med på hendes sange."

Sådan står der i Mina Okabes blå bog fra gymnasiet under punktet: "om ti år."

Der er kun gået ét år, siden hun blev student, men Mina Okabe er allerede godt på vej mod den musikalske stjernehimmel. I hvert fald er hendes allerførste single, 'I'm Done', for nylig blevet udnævnt til 'P3's Uundgåelige'.

For fem år siden flyttede den nu 20-årige sanger fra Filippinerne til Danmark, og før det havde hun boet i storbyerne London og New York. Hun har en dansk far og en japansk mor, og det er de forskellige kulturer, hun har oplevet gennem sit liv, som har inspireret hende til at skrive musik.

- Det er så dejligt endelig at komme ud med min musik. Jeg har været meget nervøs og spændt. Men nu er det jo bare fantastisk, at folk har taget så godt imod den, siger Mina Okabe.

Hun skulle dog skubbes lidt i gang, før hun nåede dertil, hvor hun turde dele sine sange med omverdenen.

Lyt til Mina Okabes debutsingle, 'I'm Done', mens du læser videre:

0:00
Mina Okabe er vokset op med dansk jul med juletræ og kartofler og japansk nytår med ris og fisk. (Foto: Karen Rosetzsky)

'Du bliver nødt til at vise det til nogen'

- Er der nogen her, der godt kunne tænke sig at lave musik?, bliver musikklassen på Ordrup Gymnasium i Nordsjælland spurgt om.

Ingen rækker hånden op, selvom Mina Okabe sidder på en af rækkerne og brænder inde med en stor drøm om at lave musik. Men hun tør ikke fortælle det til nogen.

På det tidspunkt ligger hendes musik allerede på musiktjenesten Soundcloud - der er bare ingen, der ved det.

- Jeg holdt det meget for mig selv. Jeg var bange for, at folk ville sige: "Tror du virkelig, du kan det?".

Det var Mina Okabes far, der til sidst tog fat i hende og sagde: "Mina, hvis du gerne vil lave musik, så bliver du nødt til at vise det til folk." Og det var en øjenåbner for hende.

Derfor tog hun i 3.g beslutningen om at lægge noget af sin musik på Facebook. Klik, download, post - ud til alle vennerne på hele gymnasiet.

- Jeg var så nervøs for at møde op i skole dagen efter. Jeg var nervøs for, om folk ville gøre grin med mine sange og grine af mig, siger Mina Okabe.

Men da hun trådte ind i klasselokalet morgenen efter, blev hun mødt med kommentarer som: "Fedt, du laver musik," og "Fuck, du er cool" - og hendes tætteste veninder kom og sagde: "Ej, tænk, du laver sange, hvorfor har du ikke sagt noget om det?".

Det var første gang, Mina Okabe viste sine sange til andre end den nærmeste familie, og hun blev bekræftet i, at der altså er andre end hendes far, der kan lide dem.

Da Mina Okabe var yngre, var hun bange for, at hendes stemme ikke var kraftfuld nok. - Jeg lærte, da jeg blev ældre, at jeg bare synger anderledes, siger hun. (Foto: Karen Rosetzsky)

'Ligger Japan i Kina?'

Det var ikke kun som spirrende sangskriver, at Mina Okabe skilte sig ud i gymnasiet. Hendes kulsorte hår og dybbrune øje gjorde, at hun nogle gange blev kaldt "hende asiateren".

Også hendes begrænsede danskkundskaber - efter kun at have boet i Danmark i et år, før hun startede i gymnasiet - gjorde hende anderledes. Udover problemer med "en" og "et" - som hun stadig kan have svært ved - blev hun også mødt af slangudtryk, hun aldrig havde hørt før. Ja, for hvad betyder egentlig "fråderen" og "grineren"?

Hun husker tydeligt sin første dag i gymnasiet.

- Jeg var så nervøs. Jeg følte, at alle kendte hinanden. Jeg gik ind, satte mig på en stol, kiggede rundt og tænkte: "Jeg hader det her." Jeg følte mig anderledes, fordi man jo godt kan se, at jeg ikke er hel dansker, siger Mina Okabe.

Og når hun så forklarede om sin asiatiske baggrund, blev hun ofte mødt af folk, der skulle have forklaret, at Asien altså ikke er ét stort land og spørgsmål som: "Ligger Japan i Kina?".

I dag kan hun sagtens grine lidt af den manglende indsigt i Asien og dets geografi, men dengang kunne hun godt føle sig anderledes og tænke, at de andre ikke forstod hende.

Men de tre år på gymnasiet endte heldigvis med at blive gode. Hun var med i musicals, var en del af koret, havde musik på A-niveau og omgav sig mennesker, der også havde en passion for musikken.

- Der sker så meget med én i de år. Jeg var mig selv i gymnasiet, men nu er jeg bare en mere selvsikker version af mig.

Mina Okabes store drøm er at leve af sin musik. Lige nu bruger hun tid på at skrive sange, være i studiet og gå til sangundervisning. Og en gang om ugen arbejder hun på en café. (Foto: Karen Rosetzsky)

Vil egentlig hellere tale om andre

Mina Okabes veninder fra gymnasiet kan godt finde på at brokke sig over, at hun ikke taler nok om sig selv.

Og det var også en af grundene til, at det tog lang tid, før hun følte sig selvsikker nok til at dele sine sange.

- Jeg taler generelt ikke så meget om mig selv. Jeg er en meget privat person, og følelser og tanker holder jeg mest for mig selv. I starten ville jeg heller ikke have, at folk kommenterede på mine tekster, som jo faktisk er meget personlige.

- Måske er det min japanske modesty, jeg har arvet fra min mor, siger hun og griner.

Efter Mina Okabe udgav sin single, 'I'm Done', har det væltet ind med ros fra venner, familie og kollegaer. Men igen sætter hendes ydmyghed ind.

- Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal reagere. Jeg vil så gerne vise folk, hvor taknemmelig jeg er. Men der minder jeg nok lidt om min mor. Når nogen siger til hende: "Din mad smager godt," svarer hun: "Nej, nej, det var så nemt at lave, og jeg har også fået hjælp af Mina."

Og så indrømmer hun også, at hun har været lidt nervøs inden interviewet i dag.

- Jeg er ikke så vant til at snakke om mig selv i lang tid. Jeg vil så gerne spørge tilbage og vide noget om dig også, siger Mina Okabe.

Men nu har veninderne og alle andre måske alligevel lært Mina Okabe lidt bedre at kende. Og så kan man jo kun håbe, at hendes klassekammerater får ret, og at vi skal se Mina Okabe på Roskilde Festival om ti år. Eller før.

Facebook
Twitter