Mistede stemmen på grund af angst: Verdensstjerne var 'ekstremt' tæt på at droppe karrieren

Shawn Mendes kunne ikke synge i en måned, fordi han frygtede ikke at leve op til sin egen succes.

Shawn Mendes har netop udgivet albummet 'Wonder', men op til albummets tilblivelse har han kæmpet med angst, som forhindrede ham i at synge. (Foto: © David Livingston, Getty Images)

Svedeture, kvalme og rystende lemmer.

De fleste af os kender nok til præstationsangst eller frygten for, at den berygtede klap går ned til en jobsamtale eller eksamen. Eller for ikke at leve op til sine egne og andres forventninger.

Det gør den canadiske hitsanger Shawn Mendes i hvert fald. Tidligere i år forsvandt hans sangstemme nemlig i en hel måned på grund af netop præstationsangst.

- I januar havde jeg en periode, hvor min krop ikke ville lade mig synge. Jeg kunne fysisk ikke synge på grund af min angst for at skulle lave et album, der ville få succes, fortæller Shawn Mendes i et interview med The Guardian.

Lyt til titelsangen fra Shawn Mendes' nye album 'Wonder':

Den 22-årige sanger har tidligere fortalt om at kæmpe med angst og frygten for at miste fans, hvis han ikke fremstod perfekt, men denne gang føltes det så voldsomt, at han begyndte at analysere sin krops reaktion: Hvorfor var det så vigtigt for ham at have succes som musiker? Var det blot for at fodre sit eget ego, eller nød han det i virkeligheden?

- Jo mere succes du har, jo mere frygter du at miste det, og så bliver du desperat.

Shawn Mendes fortæller, at han blandt andet har gået i terapi, læst selvhjælpsbøger, mediteret og dyrket motion for at håndtere sin angst og livet som popstjerne. (Foto: © Conde Nast, Getty Images)

Tæt på at droppe musikbranchen

Man må i den grad sige, at den unge canadier har fået smagt på succesen, siden han begyndte at lægge coversange på sociale medier som 15-årig.

Med flere hitliste-højdespringere som 'Stitches', 'Treat You Better' og 'Señorita', milliarder af afspilninger og et utal af udsolgte stadionkoncerter i bagagen er det nok ikke så underligt, at han har ladet sig påvirke af det.

Shawn Mendes forklarer, hvordan han forsøgte at lave musik, alle kunne lide, for hvis nogen sagde, de ikke kunne lide den, følte han sig værdiløs. Og det er faren ved at sætte lighedstegn mellem den, man er, og det, man laver, mener sangeren.

Ifølge Mendes selv nåede han til et punkt, hvor han var så udbrændt, at han fik en nedsmeltning. Og det satte tanker i gang om, hvorvidt han burde droppe musikbranchen. De tanker har han dog skudt fra sig igen.

- Jeg var helt ekstremt tæt på (at droppe musikbranchen). Men jeg indså, at det ikke er musikbranchen, der er problemet. Det er måden, jeg er i branchen på. Jeg lod branchen kontrollere, hvad jeg gør, i stedet for selv at kontrollere mit liv.

Justin Bieber og Shawn Mendes optrådte med duetten 'Monster' ved årets American Music Awards, som blev afholdt i november. Den handler om frygten, der kan følge med den succes, de begge har opnået tidligt i deres liv. (Foto: © ABC, Getty Images)

Bliver ikke lykkelig af succes

I stedet for at droppe musikbranchen tog Shawn Mendes arbejdshandskerne på og lavede albummet 'Wonder', der ramte streamingtjenesterne i sidste uge.

Albummet indeholder blandt andet Justin Bieber-duetten 'Monster', hvor de to unge stjerner sætter ord på de udfordringer, de begge har oplevet med at blive sat op på en piedestal i en meget ung alder – og frygte at falde ned.

Lyt til 'Monster' med Shawn Mendes og Justin Bieber:

Selvom de nye sange indtil videre ikke er blevet taget lige så godt imod som nogle af Shawn Mendes' tidligere udgivelser, påvirker det ham ikke lige så meget, som det ville have gjort før i tiden. Nu er det de beskeder, han får fra sine fans om, hvor meget sangene inspirerer dem og betyder for dem, der betyder mest for ham.

Og ikke mindst hans familie, venner og kæresten, sangstjernen Camila Cabello, understreger han.

- Hvis du spurgte 15-årige Shawn, hvad det vil sige at have masser af succes, ville han have svaret: "at lave et par kæmpe hits og spille koncerter for masser af mennesker." Nu har jeg haft mere end et par kæmpe hits, og det er fantastisk, men det gør ikke en lykkelig, siger han.