Mobbet og hånet for sit talent: Sådan blev Lady Gaga alligevel superstjerne

Lady Gaga måtte knokle for sin succes som sanger. Nu springer hun ud som filmskuespiller.

Tænker du indimellem, at du ikke er god nok?

Så ved popstjernen Lady Gaga præcis, hvordan du har det.

Det skulle man ellers ikke tro, sådan som hun selvsikkert indtager en scene og rød løber med den største selvfølge iført de vildeste kjoler, der ofte tiltrækker opmærksomhed og overskrifter.

Men popstjerner kan naturligvis også føle sig usikre og opleve modgang, og det er Lady Gaga ikke bange for at være åben omkring.

- Jeg følte mig aldrig smuk eller intelligent nok eller som en dygtig nok musiker (…) Det gode er, at jeg aldrig følte mig god nok, men at jeg gør det nu, udtalte Lady Gaga ærligt og uden makeup i Netflix-dokumentaren 'Gaga: Five Foot Two' fra sidste år.

Nu er stjernen med det borgerlige navn Stefani Germanotta igen aktuel i en film. Ikke som sig selv, men som skuespiller i den roste film 'A Star Is Born', hvor hun ses i sin første store filmrolle.

Her spiller hun den unge sanger og sangskriver Ally, der ikke føler sig selvsikker og smuk nok til et liv på scenen. Men så møder hun den garvede rockmusiker Jack i skikkelse af skuespiller og filmens instruktør Bradley Cooper, der får Ally til at blomstre.

I genindspilningen af filmen 'A Star Is Born' spiller Lady Gaga overfor Bradley Cooper, der debuterer som instruktør med denne film. (Foto: Neal Preston © Warner Bros. Entertainment Inc.)

Lyt til Lady Gagas 'Perfect Illusion', mens du læser videre:

Blev drillet i high school

Selvom sangskriveren Stefani Germanotta også var usikker, ville hun musikken så meget, at hun gemte de negative tanker væk. På med Lady Gaga-hatten og ud med tvivlen!

- Ally er en kvinde med et talent, men som fuldstændig har opgivet sig selv. Hun er så anderledes end mig. Jeg troede virkelig på mig selv, da jeg startede. Jeg ville det så meget, fortalte Lady Gaga for nyligt til tv-kanalen ABC.

- Jeg bankede på hver eneste dør, så jeg kunne spille på hver en klub i New York. Jeg havde noget på hjertet, og jeg sagde det højt, og jeg troede på mig selv. Men Ally er blevet slidt af branchen og blevet bildt ind, at hun ikke er smuk nok, tilføjede Lady Gaga.

En stadig mørkhåret Lady Gaga ses her under en optræden på den amerikanske festival Lollapalooza i 2007. Det var året inden, hun udgav sit første album 'The Fame'. (Foto: Jason Squires © Getty Images)

Det var ellers ikke nemt at være Stefani Germanotta i high school-tiden, der bød på mobning.

- Jeg blev drillet, fordi jeg elskede at synge, medvirkede i alle skolens musicals og gerne ville være skuespiller og musiker. Dengang blev jeg mobbet og gjort til grin. Jeg var deprimeret, og det er der, jeg har hentet min egen inspiration til at spille Ally, sagde Lady Gaga til ABC.

Men i stedet for at skrue ned for sine drømme satte Stefani Germanotta endnu mere fut i de musikalske ambitioner.

- Lady Gaga kommer med mere end andre popstjerner

Youtube kan man stadig finde små videoklip med en meget ung og mørkhåret Stefani Germanotta bag keyboardet eller flyglet, hvor hun foran få mennesker synger af sine lungers fulde kraft.

Og det hårde arbejde ved klaveret og med sangskrivningen har været godt, siger musikjournalist og radiovært Niels Pedersen.

- I forhold til mange andre popstjerner, hvor det typisk handler om, hvordan man lyder og ser ud, så kommer Lady Gaga med noget mere. Hun har et imponerende repertoire af sange og kan nogle af de grundelementer, man ikke nødvendigvis møder hos popstjerner, siger Niels Pedersen og konstaterer:

- Hun startede jo med at skrive sange for andre, hun er en dygtig pianist og synger virkelig godt.

Stefani Germanotta fik da også en praktikantkonkrakt hos Famous Music Publishing som sangskriver, hvor hun kom til at skrive sange for kendte navne som Britney Spears, Fergie og New Kids On The Block.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lady Gaga, som vi kender hende på scenen - med blond hår, godt med energi og en vild kjole. Her ses hun under sin optræden ved den engelske Glastonbury Festival i 2009. (Foto: Luke MaCGregor © Scanpix)

Endelig var der hul igennem for den unge Stefani Germanotta, der hurtigt tog kunstnernavnet Lady Gaga. Og da rapperen Akon hørte hende på en indspilning og tilbød hende en pladekontrakt, ændrede det hendes liv.

Siden har hun ikke set sig tilbage.

- Hun er meget bevidst om, at man som stjerne skal komme med hele pakken, og derfor har hun meget tidligt arbejdet både med sin påklædning, sine musikvideoer og sit visuelle udtryk i det hele taget, fortæller Niels Pedersen og fremhæver hendes team:

- Hun har skabt Lady Gaga-figuren sammen med et hold kreative mennesker, som hun kalder Haus of Gaga. Det er også en vigtig del af historien om Lady Gaga.

Da hun i 2008 udgav debutsinglen 'Just Dance', som hun skrev sammen med Akon, var det første hit i eget navn hjemme, og i januar 2009 kravlede den helt op på førstepladsen på Billboard top 100.

En kvinde med mange talenter

Siden debuten har hun leveret hit efter hit, kæmpet for LGBT-rettigheder, indspillet jazz, spillet med i tv-serien 'American Horror Story' og chokeret med sine vilde kjoler – hvem husker ikke kjolen, der var lavet af kød?

- Hvis man kun kender hende fra de første singler, tænker man, at her kommer en almindelig popsanger, der er væk igen lige om lidt. Men hun kan mange ting, og en af de største oplevelser for mig var, da hun optrådte som jazzsanger med Tony Bennett i Tivoli. Det fungerede rigtig godt, siger Niels Pedersen.

Lady Gaga bevægede sig i en helt ny retning i 2014, da hun sammen med den i dag 92-årige crooner Tony Bennett udgav jazz-albummet 'Cheek To Cheek', som de vandt en Grammy for. I 2015 optrådte de sammen i Tivoli i København. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Og selvom Lady Gaga gerne skifter stil og hele tiden søger nye musikalske veje, følger hendes mange fans trofast med.

- Hun berører nogle fangrupper, som ofte er meget dedikerede. Det er folk, der elsker idoler, og som kan lide poppet dance, og så har hun blandt andet et meget nært forhold til homoseksuelle mænd. Hun har et element af Kylie Minogue, Cher og især Madonna over sig, siger Niels Pedersen.

Sigmund fra 'X Factor' er kæmpe fan

En af dem, der har elsket Lady Gaga fra starten, er youtuber, sanger og tidligere 'X Factor'-deltager Sigmund Trondheim.

- Jeg har fulgt hende since day one! Det var dengang, at 'Just Dance' kom frem. Det er lidt det, der er med os gays; så snart der kommer en popdiva, som man bliver vild med, så bliver du bare besat, hører alle sangene og ser alt med hende på Youtube, siger han og fortsætter:

- Lady Gaga vil altid have en helt speciel plads i mit hjerte. Hun var den rollemodel, jeg havde at spejle mig i, da jeg voksede op, for hun har jo også haft det svært. På den måde har Lady Gaga været alle unge homoseksuelles moster.

Og Lady Gaga har ikke kun leveret lydsporet til Sigmunds teenageår. Hun har også hjulpet ham med sin energi og sit gåpåmod, siger han:

- Hun var jo bare en mørkhåret italian american med buttede kinder, og så sagde hun en dag: 'Jeg vil være en fucking star'! Og så farvede hun sig blond og kaldte sig Lady Gaga og glemte sig selv. Hun er jo så vanvittigt talentfuld og helt på niveau med Michael Jackson.

Nu som filmstjerne. Her deltager Lady Gaga i den britiske premiere på 'A Star Is Born' i London. (Foto: EDDIE KEOGH © Scanpix)

Og kærligheden fra de dedikerede fans er gengældt. Da Vogue for nyligt spurgte ind til hendes roste optræden under sidste års Super Bowl-finale, svarede hun:

- Jeg følte virkelig, at det markerede det første årti af min karriere, og det føltes, som om det var mine fans, der optrådte til Super Bowl i stedet for mig. Det var en optræden for dem.

Det næste årti kan byde på meget, men sikkert er det i hvert fald, at Lady Gaga nu også får skulderklap for sin skuespilpræstation i 'A Star Is Born'.

Filmen kan ses i biografer landet over fra torsdag den 6. december.

Facebook
Twitter