Mø og 29 andre danske stjerner giver håndsrækning til kriseramte musikere: 'Det er rørende'

En særlig Spotify-playliste, udvalgt af andre musikere, skal sætte fokus på nye, danske musiknavne.

Den danske sangerinde Mø er blandt de 30 musikere, der har valgt sange ud til playlisten 'Musiksind'. Her ses hun på scenen ved sidste års Roskilde Festival. (Foto: Flemming Bo Jensen © Ritzau Scanpix)

30 kunstnere og 90 sange.

Så simpel er opskriften bag playlisten 'Musiksind', der fredag blev lagt ud på streamingtjenesten Spotify.

Bag listen står 30 danske musikere, der alle har udvalgt tre numre af andre danske kunstnere, som de er vilde med, og som de synes fortjener lidt ekstra opmærksomhed.

Det er navne som Mø, Jada og C.V. Jørgensen, der er kommet med deres besyv til listen, der gemmer på sange lige fra Alberte Winding-klassikeren 'Lyse nætter' til de seneste singler fra upcoming-navne som sangerinden Drew og gruppen Joyce.

Kvinden bag initiativet er Jenni "Jet" Pedersen, der i mange år har arbejdet som pr-agent i musikbranchen. Idéen kom til hende som et resultat af den afmagt, hun følte over de mange koncertaflysninger, coronakrisen har bragt med sig.

- Jeg kunne ikke holde til at læse mere om koncerter og festivaler, der var blevet aflyst. Jeg tænkte: "Okay, nu må vi altså tage os sammen og gøre ét eller andet", siger Jenni Jet.

Frygter at de små kunstnere drukner

I første omgang var tanken blot, at playlisten skulle sætte fokus på dansk musik generelt, men som forslagene til playlisten begyndte at tikke ind, begyndte Jenni Jet at se et mønster.

For selvom listen både rummer kendte, etablerede navne som Gasolin', Oh Land og Kim Larsen, så gemmer playlisten også på en lang række mindre kendte musikere, som enten fortsat venter på det store gennembrud eller gør sig på den mere nicheprægede del af musikscenen.

Og det er netop de kunstnere, som i disse tider trænger til en hjælpende hånd, mener Jenni Jet. For med massevis af aflyste koncerter og festivaler og udskudte pladeudgivelser bliver der kamp om opmærksomheden, når Danmark igen åbner op.

- Der er rigtig mange koncerter og udgivelser, der er blevet skubbet til efteråret som følge af coronakrisen. Med så meget musik på én gang frygter jeg, at det bliver svært for de mindre artister at få deres bid af opmærksomheden og få det fokus, de ellers ville have fået, fordi der pludselig er så mange om buddet, siger hun og fortsætter:

- Aflysningerne er et kæmpe problem for de små artister, der måske skulle have spillet en showcase på Spot Festival eller spillet på Roskilde Festival og så det som deres helt store chance. Det problem har de større artister ikke på samme måde, for de skal nok få flyttet deres koncerter til nye datoer.

Den danske sangerinde Greta har hele fire sange med på playlisten, hvilket gør hende til listens topscorer. De fire sange er udvalgt af bandet Moi Caprice, sangerinde og musiker Hannah Schneider, sanger og musiker Teitur og sangerinden Kirstine Stubbe Teglbjærg kendt fra gruppen Blue Foundation. (Foto: Irene Kleisdorff © Presse)

Ung musiker: 'Det giver en form for håb'

En af de kunstnere, der har fundet vej til listen, er musikeren Greta, der med fire sange faktisk er playlistens topscorer.

- Det er helt vildt. Jeg blev både glad og faktisk også lidt rørt, for det giver mig en lille form for håb, at der stadig er nogen, der tror på mig og min musik, siger Greta Schenk, der udgiver musik under sit fornavn.

Ligesom mange andre musikere lider Greta i stor stil under den igangværende coronakrise.

- Jeg skulle have spillet flere koncerter i år end nogensinde før. Jeg skulle have spillet på Roskilde Festival og været på turné med Teitur; ting, som jeg glædede mig virkelig meget til. Så da coronaen kom, og alt pludselig blev aflyst, føltes det som om, gulvtæppet blev revet væk under mig, siger hun og fortsætter:

- Det her påvirker både mig, men også mange af mine venner og kollegaer - ja, hele musikbranchen - rigtig meget.

Hør nummeret 'Daugther' med Greta her, mens du læser videre:

0:00

Hun frygter ligesom Jenni Jet også, at små artister som hende risikerer at tabe kampen om opmærksomheden til efteråret.

- Jeg udgiver selv et album til efteråret, og jeg frygter da, at vi små artister drukner blandt alle de store navne. Derfor er det også fantastisk, at nogle af de større navne rækker ud med sådan en playliste og siger: "Hey, se lige de her musikere, du måske ikke kender".

Handler ikke om økonomi

Det danske musikliv mærker, ligesom mange andre brancher, i høj grad de økonomiske konsekvenser af coronakrisen, og regeringen har vedtaget forskellige støtteordninger og hjælpepakker til en række af de danske musikere og spillesteder.

Og selvom Jenni Jet godt ved, at et par ekstra Spotify-streams hist og her nok ikke gør den store forskel for artisterne rent økonomisk, så håber hun, at playlisten kan hjælpe artisterne på længere sigt ved at give dem det løft i opmærksomhed, som de ellers måtte undvære.

- Jeg håber, det her projekt kan få nogle af os til at flytte fokus fra alt det, vi kender - og som jeg tror nok skal klare sig på den anden side af krisen - over på nogle nye eller mere nicheagtige kunstnere, siger hun.

Et håb, som sangerinden Greta deler:

- Jeg håber, at der er flere, der opdager min musik og lytter til den. Forhåbentlig kan det også betyde, at der er endnu flere, der vil høre mig spille, når vi engang må spille koncerter igen - hvilket jeg glæder mig helt vildt meget til, siger hun.

Lige nu findes 'Musiksind'-playlisten kun på Spotify, men tanken er, at den også skal ud på andre streamingtjenester.

Facebook
Twitter