Morddømt The Beatles-producer skabte skelsættende lyd: Nu er han død 81 år gammel

Phil Spector blev i 2009 dømt for mordet på en kvinde, og han blev idømt 19 års fængsel.

Phil Spector ankommer til retssagen i 2009, der kostede ham 19 år i fængsel. (Foto: FRED PROUSER © Scanpix)

Phil Spector, en af rockmusikkens mest indflydelsesrige skikkelser, er død, 81 år gammel.

Det er mange år siden, han satte sit aftryk på musikhistorien, men i 1960'erne revolutionerede han måden, musikere gik i studiet for at optage plader på, skriver magasinet Rolling Stone.

Derfor tøver kulturskribent og podcastvært på 'Rockhistorier' på Heartbeats Henrik Queitsch heller ikke, når han skal opsummere mandens liv.

- Han blev skelsættende. Der er et før og efter Phil Spector, siger han om hans indflydelse.

Phil Spectors liv var - for at sige det mildt - tumultarisk og præget af voldsomme op- og nedture.

Det fik et tragisk afsluttende kapitel, da han i 2003 skød og dræbte skuespilleren Lana Clarkson i sit hjem.

Han nægtede sig skyldig, men blev i 2009 idømt 19 års fængsel.

Derfor sluttede hans liv også bag tremmer i et fængsel i Californien lørdag. Han var syg med covid-19, oplyses det.

Phil Spector under retssagen i 2007, hvor han var anklaget for mord. Han påstod, at Lana Clarkson døde ved et uheld og for egen hånd, men han blev idømt 19 års fængsel. (Foto: ROBYN BECK - POOL / POOL © Scanpix)

Udødelige hits og producerrollen

Retssagen skabte overskrifter over hele verden, og hvis man har svært ved at placere ham i forhold til noget, der handler om musik, så er man undskyldt.

Hans karriere fadede nemlig ud allerede i slutningen af 1970'erne, siger Henrik Quietsch.

Men arven efter den lille mand med det viltre hår er ikke til at komme udenom.

- Han efterlader sig først og fremmest en stribe udødelige hits, men det var også ham, der satte produceren på landkortet. Han gjorde opmærksom på, at produceren også var en funktion i musikken. At man kunne manipulere med musikken.

Phil Spector slog sit navn fast i 1960'erne, da han producerede for navne som The Ronettes og The Crystals. Her er det en julesang med et tydeligt Spector-touch.

0:00

- Før Phil Spector havde produceren for at sige det firkantet bare optaget musikken og sørget for, at det ikke lød dårligt, fortæller Henrik Queitsch.

- I dag vil alle sige, at det er en af de vigtigste roller. Nogle gange lige så vigtig som kunstneren, og Phil Spector skabte den rolle.

Han er ophavsmand til begrebet 'Wall of Sound', som han skabte i 1960'erne.

En lyd, der blev skabt ved at lade flere af de samme instrumenter spille samtidig oven i hinanden.

- Det var, før man kunne multitracke (havde mange lydspor, red.), og der var i bedste fald to spor, man kunne optage på. Men han arbejdede med både tre og fire guitarister og bassister og flere trommeslagere, som han stod som en dirigent og styrede i studiet, så han kunne få den helt afsindige lyd, der blev kendetegnende for ham.

Phil Spectors retssag gik verden rundt, og den excentriske producer tiltrak sig ikke mindst opmærksomhed, fordi han brugte en lang række parykker. (Foto: STR New © Scanpix)

Trak sig som 26-årig

At Phil Spector udover at være musikalsk foregangsmand også havde et kæmpe og problematisk ego stod klart i 1966, da han producerede 'River Deep - Mountain High' for Ike & Tina Turner.

Singlen blev ikke et hit i USA, og så kunne det hele tilsyneladende være lige meget for den 26-årige producer.

- Han trak sig frustreret tilbage, for han syntes selv, at der var tale om et mesterværk. Så han tænkte, at hvis I ikke forstår mit geni, gider jeg ikke spilde mit krudt på jer, siger Henrik Quietsch.

Betjente undersøger en bil foran Phil Spectors hjem i Californien, efter at Lana Clarkson blev fundet død i hans hjem. (Foto: Jim Ruymen © Scanpix)

Helt færdig med med at skabe musik var han dog alligevel ikke, og The Beatles hentede ham tilbage i studiet for at producere 'Let It Be', som blev det sidste album, bandet udsendte.

Pladen, der deler vandene i dag, satte han et solidt Phil Spector-aftryk på i produktionen.

- Han lagde kæmpe strygerarrangementer på blandt andet 'The Long and Winding Road', fortæller Henrik Quietsch.

Hør The Long and Winding Road.

0:00

Han er en af dem, der ikke er så imponeret af den plade. En holdning, han deler med blandt andre Paul McCartney. I 2003 sendte han en ny version af samme plade på gaden, der var strippet for alt, hvad Phil Spector havde lagt på af lyd.

John Lennon fortsatte til gengæld samarbejdet med ham på flere af sine soloplader, og han beskrev ham som 'den største producer nogensinde'.

Mens Phil Spector får sit eget kapitel i rockhistorien, så har han også fyldt meget i den kulørte presse.

Og sjældent var det for det gode, fortæller Henrik Queitsch.

- Han har altid været det, man med et diplomatisk udtryk kalder excentrisk, og han endte simpelthen med at blive bindegal, siger alle, der arbejdede sammen med ham.

Det hele kulminerede på tragisk vis, da politiet i 2003 anholdt ham og sigtede ham for mordet på Lana Clarkson, der var død af skud i hans hjem.

Rettelse: Udgivelsesåret for Paul McCartneys plade uden Phil Spector-lyd ændret til 2003. Udgivelsesåret for 'River Deep - Mountain High ændret fra 1965 til 1966. Derudover er det præciseret, at 'Let it be' er det sidste album, Beatles udsendte.