MTV afholder stort prisshow i Ungarn - vil vise solidaritet med LGBT+-miljøet på trods af udskældt lov

MTV afholder Europe Music Awards i Ungarns hovedstad på trods af en udskældt lov, der ifølge EU diskriminerer homoseksuelle og transpersoner.

MTV besluttede for to år siden at afholde den store prisuddeling Europe Music Awards i Ungarn. Tv-kanalen fastholder den beslutning i kølvandet på landets udskældte LGBT+-lovgivning. Det gør man for at vise solidaritet med LGBT+-miljøet i Ungarn og resten af verden, lyder det. (Foto: Presse © Getty Images)

"Musik for alle."

Med dét budskab og slogan har tv-stationen MTV annonceret, at man vil afholde den årlige prisuddeling EMA – Europe Music Awards – i Ungarns hovedstad, Budapest, den 14. november.

Det er en beslutning, der vækker opsigt, og som MTV fortæller har krævet mange overvejelser.

Ungarn har nemlig, med premierminister Viktor Orbán i spidsen, vedtaget en omdiskuteret anti-LGBT+-lov i juni i år, der forbyder ungarske skoler og tv-stationer at fortælle børn og unge om homoseksuelle eller transpersoner gennem blandt andet litteratur og tv-programmer.

En lov, der har mødt kritik fra Europas statsledere, heriblandt statsminister Mette Frederiksen (S), og EU, der kalder loven diskriminerende.

Loven – der er en del af en større pakke, som ifølge den ungarske regering har til formål at skærpe straffen for pædofili – dikterer blandt andet, at tv-indhold med homoseksuelle eller transpersoner ikke må sendes i løbet af dagtimerne eller i primetime, den bedste sendetid.

Selvom beslutningen om at afholde MTV EMA i Ungarn blev truffet for to år siden, altså før den ungarske lov blev vedtaget, fastholder MTV Ungarn som værtsland.

Nu vælger man dog at række ud til det homoseksuelle miljø i både Ungarn og resten af Europa i forbindelse med prisuddelingen.

MTV kalder i den forbindelse dette års MTV EMA for "en global hyldest af musik til alle slags mennesker i hele verden" og understreger tv-stationens ståsted:

- Jeg er så stolt af at arbejde hos ViacomCBS (medievirksomheden bag MTV, red.), der altid har fejret lighed for alle. Det er også derfor, jeg er så stolt af at stå i solidaritet med min LGBTQ+-familie, når vi fejrer MTV EMA 2021 fra Ungarn, udtaler Chris McCarthy, der er præsident i MTV Entertainment Group Worldwide – og i øvrigt selv er åben omkring sin homoseksualitet.

MTV vil være solidarisk med LGBT+-miljøet

I et interview med nyhedsbureauet AP uddyber Chris McMarthy, at han i første omgang overvejede at rykke lokationen for dette års EMA i kølvandet på den ungarske lov.

Han fortæller, at han lod sig rådgive af blandt andre LGBT+-forkæmpere rundt om i verden og i Ungarn, hvilket har ført til beslutningen om at bruge anledningen til at understrege tv-kanalens ståsted, når det gælder homoseksuelles og transkønnedes rettigheder – især i Ungarn.

- Vi skal bruge det her show som en mulighed for at være solidariske med LGBTQ+-miljøet i Ungarn og rundt omkring i verden, mens vi fortsætter med at kæmpe for ligestilling for alle, siger han til AP.

Det er den her pris, som tidens største musikstjerner er i spil til at vinde, når MTV EMA uddeler priser i en lang række kategorier. Showet afholdes fysisk for første gang i to år, når det afholdes i Ungarn i november. (Foto: Tim P. Whitby © Getty Images)

MTV understreger til gengæld, at selvom Ungarn er værtslandet for EMA i år, fastholder den amerikanske tv-kanal den redaktionelle kontrol over selve showet. De understreger, at de ikke har nogen planer om at censurere eller ændre deres indhold i showet.

Hvordan solidariteten med LGBTQ+-miljøet vil komme til udtryk i showet er endnu uvist.

Premierminister risikerer at udnytte det til egen fordel

Men et boykot af Ungarn som værtsland for MTV EMA havde muligvis haft en større gennemslagskraft. Det mener Marlene Wind, der er professor i europæisk politik ved Københavns Universitet.

- Det kunne have været et signal at sende, hvis man sagde, at man ikke vil samarbejde med det her regime, og at man selvfølgelig ikke kan holde noget i Ungarn, når de ikke trækker deres love tilbage, der klart er diskriminerende mod LGBTQ-personer, siger hun.

Ifølge den globale organisation All Out, der kæmper for LGBT+-personers rettigheder i hele verden, skaber det opmærksomhed og synlighed, når en stor tv-kanal som MTV fastholder arrangementet i Ungarn og samtidig udviser solidaritet med Ungarns homoseksuelle.

Det mener Matt Beard, der er administrerende direktør for All Out, som MTV i øvrigt har indledt et samarbejde med.

- Det giver LGBT+-samfundet, der bor i Ungarn, en utrolig værdifuld følelse af international solidaritet, der kommer fra en stor, global mediebegivenhed som EMA, har Matt Beard udtalt.

Men Marlene Wind kalder det naivt at tro, at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, ikke vil udnytte begivenheden til sin egen fordel, og hun anser det som sandsynligt, at han vil bruge anledningen til at pinkwashe sit image.

- Hvis man kender en smule til, hvordan autokratiske lande, der ikke har en fri presse, fungerer, så er det meget usandsynligt, at Viktor Orbán, der har så meget kontrol over de nationale medier, ikke vil få den største reklamegevinst ved, at det her show bliver afholdt i Ungarn, siger Marlene Wind og uddyber sin vurdering:

- Han vil prøve at udlægge det, som om der ikke er problemer med LGTBQ-rettigheder i Ungarn, når MTV vælger at afholde så stort et show i Ungarn.

Ifølge hende er der nemlig en sandsynlighed for, at de nationale medier vil klippe og censurere i showets indhold efterfølgende, og at MTV's solidaritetserklæring derfor ikke får lov til at komme ud af salen til resten af Ungarn.

Justin Bieber har scoret sig hele otte nomineringer til dette års MTV EMA, som afholdes i Ungarns hovedstad, Budapest. (Foto: NBC © Getty Images)

En stigende tendens

Marlene Wind understreger, at MTV ville ende med at tage politisk stilling, uanset om tv-kanalen besluttede at holde showet i Ungarn eller at rykke det på grund af landets lovgivning.

Hun peger også på, at det er en stigende tendens blandt store virksomheder og organisationer, at de blander sig i debatten om homoseksuelles rettigheder og tager offentligt stilling, og derfor er hun ikke overrasket over MTV's udmelding.

Det kan, ifølge hende, sammenlignes med, hvad vi har set i fodboldverdenen, hvor lande også har meldt sig på banen for at støtte op om homoseksuelles rettigheder – senest ved årets EM i herrefodbold.

Her ønskede den tyske by München for eksempel at lyse deres fodboldstadion op i regnbuens farver i solidaritet med LGBT+-miljøet i Ungarn, da Tyskland og Ungarn skulle spille kamp mod hinanden. Ønsket blev dog afvist af sportsorganisationen Uefa, der lagde vægt på at være en "politisk og neutral organisation", hvilket førte til stor kritik.

MTV sender EMA live fra Ungarn den 14. november. Det er endnu ikke annonceret, hvem der skal være vært eller optræde til showet, men de nominerede kan du læse om nedenfor:

FacebookTwitter