Musikfestivalen Glastonbury aflyses grundet coronavirus

Den britiske festival Glastonbury ligger lige før Roskilde Festival.

Den amerikanske popsangerinde Taylor Swift var blandt hovednavnene på årets Glastonbury Festival. Hun står også øverst på plakaten hos Roskilde Festival. (Foto: Manny Carabel © Getty Images)

Opdateret med udtalelse fra Roskilde Festival 17.10.

Musikfestivalen Glastonbury i England aflyses på grund af coronavirus.

Den britiske musikfestival skulle have været afholdt fra den 24. - 28. juni i år med omkring 135.000 festivalgæster tilstede.

Aflysningen kommer blot seks dage efter, at Glastonbury Festival annoncerede en lang række af årets hovednavne, der blandt andre talte Dua Lipa, Paul McCartney, Taylor Swift og Kendrick Lamar.

De to sidstnævnte står også på plakaten for årets Roskilde Festival, der afholdes den 27. juni - 4. juli.

Taylor Swift er lige nu aktuel med singlen 'The Man':

Glastonbury har selv annonceret det på sin Twitter-profil, hvor de kalder aflysningen den "eneste gangbare løsning".

- Vi er så kede af, at denne beslutning er blevet truffet. Vi havde ikke andet valg, skriver festivalen blandt andet.

Arrangørerne forklarer yderligere, at man har valgt at aflyse årets festival, fordi man ikke længere mener, det er muligt at stable en festival på benene givet tingenes tilstand.

- Vi håber meget, at situationen i Storbritannien er forbedret markant i slutningen af juni - men selv hvis den er, er vi ikke længere i stand til at bruge de næste tre måneder med de tusindvis af arbejdere her på gården, der skulle hjælpe os med det enorme arbejde med at bygge infrastruktur og forlystelser (på festivalpladsen).

Den fem dage lange Glastonbury Festival afholdes i den lille by Pilton nær Glastonbury i Somerset, England og kunne i år - ligesom Roskilde Festival - have fejret sit 50 års jubilæum.

Sidste uge offentliggjorde den amerikanske musikfestival Coachella, at man har valgt at udskyde festivalen, der skulle have været afholdt over to weekender i april, til nye datoer i oktober.

Roskilde Festival fortsætter forberedelser

Aflysningen af Glastonbury får umiddelbart ingen konsekvenser for afholdelsen af Roskilde Festival. Det siger Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde i en skriftlig udtalelse:

"Det er meget trist, at en så stor og betydningsfuld festival som Glastonbury må aflyse på grund af de ekstraordinære omstændigheder.

Det har umiddelbart ikke betydning for Roskilde Festival, at Glastonbury Festival aflyser. Vi forventer stadig at afholde festivalen, og vi er i fuld gang med planlægningen.

Vi forstår fuldt ud, at mange bliver bekymrede over, om Roskilde Festival også er i fare nu, fordi de to festivaler ligger så tæt på hinanden og også deler en række kunstnere på plakaten. Men det er svært at sammenligne festivalerne så direkte.

Blandt andet skriver Glastonburys arrangører, at de aflyser, fordi de har en meget lang opbygningsperiode, hvor tusinder af frivillige og medarbejdere samles tre måneder før festivalens start og bor og bygger op sammen. Sådan er det ikke hos os, hvor vi opbygger festivalpladsen over kortere tid og tættere på start.

Der er en række andre store festivaler i Europa, som finder sted i samme periode som Glastonbury og Roskilde Festival. Dem har vi et stærkt samarbejde med og i tæt dialog med. Vi deler alle opfattelsen af, at det er muligt at gennemføre vores festivaler til sommer og er enige om at fortsætte planlægningen af dem. Glastonburys aflysning betyder derfor ikke, at kunstnerne ikke tager på turné, og aflysningen har derfor heller ikke betydning for vores program".

Rapperen Kendrick Lamar skulle også have spillet på Glastonbury. Forhåbentlig får han i stedet chancen for at varme op under festivalpublikummet på årets Roskilde Festival, hvor han er blandt årets hovednavne. Her ses han optræde på Roskildes ikoniske Orange Scene tilbage i 2015. (Foto: Simon Læssøe © Ritzau Scanpix)

Hos fynske Heartland, der efter planen løber af stablen d. 29. - 31. maj, lyder meldingen, at man ingen kommentarer har for nuværende, men pressemand Peter Storgaard henviser til festivalens hjemmeside, hvor man tidligere har meldt info ud vedrørende coronavirussen.

- Vi følger nøje myndighedernes anbefalinger og udviklingen, men som situationen er på nuværende tidspunkt, vil de forebyggende restriktioner, der er gældende pt., ikke påvirke afviklingen af Heartland til sommer. Sikkerheden for vores kunstnere, gæster og personale er selvfølgelig altid vores højeste prioritet, skriver Heartland på sin hjemmeside.

Heller ikke festivalerne Northside, Tinderbox og Jelling Musikfestival ønsker at kommentere på aflysningen af Glastonbury.