Musikpris ændrede Idas liv: 'Den har betydet mere for mig, end jeg lige troede'

Cellist Ida Riegels modtog sidste år titlen som 'Årets ildsjæl' ved P2 Prisen.

Cellist - og cyklist - Ida Riegels vandt sidste år prisen som 'Årets Ildsjæl' ved P2 Prisen. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

"Jeg synes, du skal parkere det dyr dér!"

Sådan lød det, da musiker Ida Riegels sidste år kom cyklende - ja, du læste rigtigt - ind på scenen i DR Koncerthuset, hvor hun blev hyldet som modtageren af prisen 'Årets Ildsjæl' ved P2 Prisen.

Prisen, der gives til ildsjæle, der gør noget særligt for at udbrede den klassiske musik, modtog Ida Riegels for en række koncertturneer, hvor hun med en cello på ryggen har cyklet rundt fra sted til sted i både Danmark og i udlandet for at spille klassiske koncerter.

Ida Riegels' cykel har tidligere taget hende og hendes cello på koncertturné rundt i Danmark, ligesom cyklen også har lagt vejen forbi Tyskland, miniputstaten Liechtenstein og de schweiziske alper.

Se Ida Riegels modtage 'Årets Ildsjæl' ved sidste års P2 Prisen, hvor hun også optrådte med et nummer på sin cello:

Udover at pynte i vindueskarmen har prisen som 'Årets Ildsjæl' også haft stor betydning for Ida Riegels' virke som musiker, fortæller den cyklende cellist her et år senere.

- At modtage den pris har betydet mere for mig, end jeg lige troede i første omgang. Den har givet mig et stort skub, fordi prisen og omtalen, der fulgte med, har gjort, at flere mennesker har fået øjnene op for mig og min musik. Den har virkelig ændret en hel masse for mig, siger Ida Riegels.

Tog på eventyr i den danske sommer

Den nyfundne opmærksomhed efter sidste års prisuddeling betød blandt andet, at telefonen i tiden efter P2 Prisen blev ved med at ringe og ringe, og der blev skrevet flere og flere koncerter i kalenderen.

Da coronapandemien lukkede landet i marts, forsatte telefonen med at ringe. Denne gang var det dog ikke jobtilbud, men aflysninger, der tikkede ind. For ligesom det var tilfældet for mange andre musikere, bød foråret også på et utal af koncertaflysninger for Ida Riegels.

Som månederne gik, og restriktionerne på koncertområdet blev løftet, kom der dog nye koncerter i kalenderen, og i sommer drog Ida Riegles - på tandem-cykel og med cello på slæb - ud på en større turné rundt omkring i landet.

- Det var helt fantastisk at komme ud og spille igen i løbet af sommeren, siger Ida Riegels.

På mange måder endte coronanedlukningen faktisk med at få en positiv afsmitning på Riegels og hendes musik.

Tidligere havde hendes koncertprogram ofte været så tætpakket, at nogle dage bød på hele tre koncerter - og altså også en længere cykeltur fra sted til sted. Men på grund af aflysningerne var der meget mere luft i musikerens kalender under sommerens turné.

- Pludselig var der tid til at tage lidt på eventyr og måske overnatte en ekstra nat et sted, jeg ellers ikke have planlagt. Jeg havde tid til at nyde omgivelserne omkring mig på en anden måde, og det tror jeg også har smittet af på min musik, siger Ida Riegels og fortsætter:

- Det har været enormt inspirerende at kunne cykle rundt og virkelig tage omgivelserne til mig. Meget af min hverdag handler om praktiske ting i forhold til koncerter og deadlines. Der kan man til tider tænke: "Hvad har jeg egentlig på hjerte? En overfyldt indbakke?" Der giver en cykeltur på en lun sommeraften med duften af kornmarker og sommerregn i næsen en hel anden form for inspiration.

Ida Riegels har selv - efter kurser og talrige YouTube-tutorials - bygget den cello, hun optræder med. (Foto: PRIVATFOTO © Ida Riegels)

Sange bliver til musikalske minder

Inspirationen fra turene gennem det danske sommerland har Ida Riegels sat i spil i arbejdet med det album, hun i år har fået indspillet og færdiggjort. Pladen er hendes første udgivelse med egne kompositioner, og selv kalder hun albummet et "musikalsk fotoalbum", fordi alle sangene drager inspiration fra hendes tidligere rejser.

Både dem, der har bragt hende til fjerne egne langt fra Danmark, men også de ture, hun har trillet rundt i det danske sommerland med sin røde cellokasse på ryggen.

- Kompositionerne er blevet en slags musikalske dagbogsnotater fra mine rejser. Man siger ofte, at et billede kan sige mere end 1.000 ord, men det samme gælder musik. Én enkelt tone kan sige mere end 1.000 ord, og for mig indfanger de her melodier alle de ting, jeg har set og oplevet gennem mine mange ture rundt i Danmark og resten af verden.

En af de nye kompositioner tager udgangspunkt i den brandvarme sommer i 2018, hvor en storsvedende og cyklende Ida Riegels måtte kæmpe sig frem langs den tyske del af floden Rhinen.

En anden er inspireret af et karismatisk tango-dansepar, som hun mødte tilfældigt en aften i Strasbourg, mens et tredje stykke tackler følelserne af ensomhed, som også dukker op nu og da, når man er på farten.

- Alle de her sange er som minder for mig. Når jeg sidder her en kold, grå vinterdag i Danmark, kan jeg hive et stykke musik frem, der minder mig om noget, der skete i sommer, og tænke: "Nå ja, solen skal nok komme igen," siger Ida Riegels med et grin.

Ida Riegels har været mange steder med sin cykel og sin cello. Her ses hun foran de schweiziske alper i sommeren 2018. (Foto: PRIVATFOTO © Ida Riegels)

Får opmærksomhed i Italien og Tyskland

Lige nu er planen, at Ida Riegels' nye album skal se dagens lys i starten af foråret, og den prisvindende musiker glæder sig da også allerede til igen at komme ud og spille sine kompositioner for publikum.

For Ida Riegels er det at dele sin musik med andre, og ikke mindst udbrede kendskabet til den klassiske musik, nemlig en stor del af hendes virke som musiker - og netop grunden til, at hun sidste år modtog prisen som 'Årets Ildsjæl'.

- Jeg synes, det er fedt at brede den klassiske musik ud til et nyt publikum, siger hun.

- Der er noget fantastisk over at opleve klassisk musik i de traditionelle rammer som i et smukt koncerthus, men jeg tror, det kan byde på nogle helt andre oplevelser, når man tager den klassiske musik ud i nye omgivelser. Du kan også få fantastiske musikalske oplevelser langs en cykelsti, siger Ida Rigels, inden hun igen vender tilbage til den store opmærksomhed, hun har modtaget, siden hun blev hædret ved P2 Prisen.

- Den her pris har helt sikkert også gjort, at det er blevet lettere for mig at komme ud til et nyt publikum. Forleden blev jeg for eksempel interviewet til et italiensk cykelmagasin, og jeg har også talt med cykelblade fra Tyskland og Danmark.

- Dét havde jeg altså ikke lige regnet med, jeg skulle, dengang jeg sad og øvede mig inde på Musikkonservatoriet, siger Ida Riegels med et grin.

P2 Prisen bliver i år afholdt den 26. februar.

Facebook
Twitter