Nephew havde brug for en pause: Vi vidste ikke, om vi ville komme igen

Der er fokus på genbrug - og lidt Nik & Jay - på Nephews første album i fem år.

En pause og et nyt medlem i Nephew-familien overraskede, da bandet ellers ikke vidste, om de ville komme igen. Nu er Nephew klar med det første album i fem år. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

Genbrug, Nik & Jay og et nyt familiemedlem er nogle af nøgleordene for Nephews album 'Ring-i-Ring', der udkommer torsdag. Det er første album siden 'Hjertestarter' i 2012 og på mange måder en frisk start for bandet, der i flere år havde trykket på pauseknappen.

Lyt til nummeret 'Amsterdam' herunder:

- Nephew er for mig en familie, jeg har haft over halvdelen af mit liv. Det føles rart og meget varmt at komme hjem. Samtidig føles det spritnyt og helt friskt, fordi Marie er blevet et medlem af familien, siger Simon Kvamm om de nye udgivelser og de kommende koncerter fra bandet, der blev dannet i 1996.

Det nye familiemedlem er Marie Højlund, som tidligere var en del af bandet Tiger Tunes, og de nye udgivelser er de fire årstids-ep’er, der er blevet samlet i albummet 'Ring-i-Ring'.

Brug for pause

Bandet var kørt fast efter udgivelsen for fem år siden, og de trængte til ny benzin på et tørt bål, som guitarist Kristian Riis beskriver det. Derfor var en pause uundgåelig.

- Vi følte, at det, vi lavede, altid stod på skuldrene af tidligere Nephew-plader. Vi var på en eller anden måde gået i stå, og der var ikke et klart mål i horisonten. Kombinationen af brug for ro og fordybelse gjorde, at vi på ubestemt tid trykkede pause. Vi vidste ikke, om vi ville komme igen, men pausen kombineret med Maries indtræden har nok overrasket os alle, siger Kristian Riis.

Alligevel var Nephew ikke klar til et helt album. Medlemmerne vidste ikke, hvilken vej de skulle med musikken, så de udgav i stedet de fire ep’er i løbet af året, der gjorde det muligt at udgive tre numre ad gangen og på den måde prøve sig frem.

- Vi har taget det i mindre bider, fordi vi ikke vidste, hvad det skulle være for noget musik. Vi har tilladt os at famle os lidt frem, men vi er meget tilfredse med, hvordan det er endt. Det er først nu, vi selv har lyttet til det i sin helhed, siger Simon Kvamm.

Genbrug af sange og Nephew-lyd

Men selvom Nephew nu også byder på en kvindelig stemme, og bandet har eksperimentet med fortolkninger af gamle sange som Kaj Munks 'Den blå anemone' og salmen 'Sig månen langsomt hæver', så skal det stadig lyde som Nephew.

Og netop tanken om genbrug – både i egen lyd og med gamle klassikere – er helt bevidst fra Nephews side.

Nephew fik fint besøg af H.K.H. Kronprins Frederik på scenen til Smukfest i år. (Foto: GONZALES PHOTO KIM MATTHÄI LELA © Ritzau Scanpix)

- På et samfundsmæssigt plan taler man tit om, at måden at løse problemer på er ved at vokse, vækste og udvide. Vi skal løbe hurtigere og forbruge mere, og i radioavisen hører man tit: 'Danskerne har været gode til at bruge penge i december i år' som noget positivt. For os er det ikke holdbart, og selvom det ikke er nogen dyb tallerken, vi åbenbarer, så har vi taget fat i det på et musikalsk plan og tillader os at genbruge noget af det, der allerede findes, forklarer Simon Kvamm, som ikke er ude på at stoppe genbrug og bæredygtighed ned i halsen på folk.

Men det hele hænger sammen, mener han.

- Vi skal kigge tilbage i historien og på, hvor vi kommer fra for at kunne kigge frem. Vækstparadigmet ser kun værdi i at tænke på i morgen.

Samarbejde med Nik & Jay

Nephew har også kigget tilbage, når det kommer til samarbejdet med Nik & Jay på det nye nummer 'Rejsekammerater'. De to danske succeser har nemlig været på en rejse sammen igennem mange år i musikbranchen, og nu har de for første gang slået pjalterne sammen.

Lyt til 'Rejsekammerater' herunder:

- Før rejsen var vi mere skeptiske og kiggede på hinanden fra afstand, fordi vi ikke følte, vi var specielt ens. Men så er der løbet en masse vand i åen, og vi har været på en rejse, hvor vi har kigget på musikbranchen med samme perspektiv. Vi har været til de samme festivaler og prisuddelinger, og vi er blevet ældre, har fået børn og familie, og så føler man pludselig en eller form for slægtskab, siger Simon Kvamm om samarbejdet.

'Ring-i-Ring' udkommer torsdag den 27. september. Herefter kan man opleve Nephew til to koncerter i oktober 2018 og igen i foråret 2019, hvor de spiller forskellige steder i landet.

Facebook
Twitter