Nicholas har knoklet, siden han var 6 år: Nu er han kommet ind på en af de mest berømte uddannelser i verden

Det danske musiktalent Nicholas Algot Swensen skal starte på The Juilliard School i New York, hvor en lang række verdensstjerner har gået.

(Foto: Julia Eva Severinsen)

Søndag den 10. januar 2021 står den unge bratschist Nicholas Algot Swensen på scenen i koncertsalen på musikkonservatoriet i København.

Han er alene med en pianist, en tonemester og en stor bunke noder. Men han spiller for et publikum - et vigtigt publikum, der sidder i USA. For Nicholas skal indspille sin optagelsesprøve til The Juilliard School i New York.

Pensum er kæmpestort, og nu har han fået en mail om, præcis hvilke værker han skal indspille og sende afsted. Lige her i salen. Lige nu.

The Juilliard School i New York huser én af verdens mest berømte og prestigefulde musikuddannelser. Her kan man studere klassisk musik og jazz, og i øvrigt er der også både en manuskriptforfatterlinje og uddannelser i dans og skuespil.

Her har legender som jazztrompetisten Miles Davis, jazzpianisten Michel Camilo, den klassiske cellist Yo-Yo Ma, sangeren Nina Simone - og en lang række andre musikere, der endte med at blive verdenskendte - studeret.

Og efter sommerferien skal 21-årige Nicholas Algot Swensen også gå der – for prøven i januar gik godt. Efter to runder af indspilninger, der skulle indsendes, og en optagelsessamtale, hvor Nicholas skulle fortælle om sig selv, fik han nemlig besked om, at han var optaget.

Han har familie i USA og har længe haft en drøm om at studere derovre. Men det var corona-situationen, der fik ham til at tage skridtet og søge ind på The Juilliard School:

- Jeg følte, at det var på tide at gøre noget stort, radikalt og anderledes efter at have siddet derhjemme hele året. Nu var det bare med at gøre det, og ikke noget med at tænke sig om en ekstra gang, siger Nicholas Algot Swensen.

Nicholas Algot Swensen har spillet bratsch, siden han var seks. Og nu har hans musikalske evner sikret ham en prestigefuld studieplads i New York. (Foto: Julia Eva Severinsen)

Som Harry Potters tryllestav

Nicholas Algot Swensen har spillet klassisk bratsch, siden han var seks år. Han studerer i dag på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, og for få uger siden modtog han prisen 'Årets talent' ved P2 Prisen.

Og på mange måder lå det i kortene, at det var den vej, Nicholas Algot Swensen skulle gå. Han er er nemlig ud af en musikerfamilie. Faren er violinist og dirigent, moren spiller også violin, og storebror spiller cello. Men forældrene pressede ham aldrig til at spille.

Tværtimod skulle seksårige Nicholas spørge flere gange, inden han fik lov at få fingrene i et strygeinstrument. Hans far forklarede ham, at det var en vigtig beslutning at vælge musikken, og han skulle være klar over, at det krævede øvning og dedikation.

Men til sidst fik han lov, og i dag husker Nicholas Algot Swensen stadig den dag, han fik sin første bratsch:

- Når jeg tænker på det, hører jeg lyden af dørklokken der siger "dingeling". Som da Harry Potter gik ind i butikken for at få sin tryllestav. Det var den samme slags lille butik med rødt velour og lakduft fra instrumenterne, fortæller han.

- Jeg fik det der skinnende, lillebitte instrument, der var helt nyt, og det føltes meget værdifuldt at få det i hænderne, selvom det sikkert var billigt. Så spillede jeg på det, og så var jeg bare glad. Jeg stod og kradsede og skrattede, og det lød dårligt i lang tid. Det handlede bare om at lege.

For få uger siden blev Nicholas Algot Swensen kåret som 'Årets talent' ved P2 Prisen. Her fik han også lov at prøve sig selv af som solist sammen med et stort symfoniorkester for første gang. (Foto: Julia Eva Severinsen)

Tæt på menneskets stemme

Da Nicholas Algot Swensen i april blev kåret som 'Årets talent' ved P2 Prisen, fremhævede juryen, hvordan han har valgt et helt særligt instrument. For det er det. Det er de færreste, der kender bratschen.

Når Nicholas skal præsentere den, introducerer han den oftest som en "lidt stor violin". Men når han skal fortælle, hvorfor han har dedikeret sit liv til den, kræver det en lidt længere forklaring:

- Bratschen er tættere på menneskestemmen end en violin. Den klinger dybere og varmere, den har en fantastisk mystik i sin klang, og den har meget personlighed, siger han og fortsætter:

- Traditionelt set er bratsch ikke et soloinstrument, men efterhånden bliver der skrevet mere og mere solomusik for den. Det fortjener den – den har sine helt egne kvaliteter.

Nærvær og langsomhed

Nu er 21-årige Nicholas så meget snart på vej til New York. Men hvad med fremtiden?

Ja, for den unge bratschist er friheden det vigtigste. Der er ikke mange faste jobs i musikkens verden, men det passer ham faktisk godt.

- Målet er at spille og være fri i min musik. Jeg vil gerne kunne bestemme over mig selv og have mulighed for både at spille kammermusik og være solist. Jeg har ikke lyst til at have fast arbejde i et orkester, siger han.

Frihed og nærvær er kodeord for Nicholas Algot Swensen. Og det hænger på en måde fint sammen med, at han godt kan være lidt svær at få fat på, når man mailer, ringer eller sms'er til ham.

Han er tydeligvis ikke den, der tjekker telefonen hvert andet minut. Men det er ikke så mærkeligt, når Nicholas fortæller om den tilgang til livet, der indtil videre både har givet ham prisen som 'Årets talent' og en studieplads i New York:

- Jeg er langsom, og kan godt lide at gøre tingene grundigt. Mindfulness bliver gjort til en stor ting og er meget moderne. Men for mig er det bare en del af min personlighed, siger Nicholas Algot Swensen.

- Jeg føler mig altid nærværende med det, jeg laver.

Om få måneder går Nicholas Algot Swensens drøm om at studere i New York i opfyldelse. (Foto: Julia Eva Severinsen)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk