Nik & Jay har knoklet dag og nat på nyt album: 'Vi vidste godt, at vi nok ikke kom til at sove så meget i år'

Efter et års hårdt arbejde er Nik & Jay klar med det nye album 'Længe leve drømmene'.

(© Ritzau Scanpix)

12 måneder. 12 sange.

Så simpelt var udgangspunktet for den udfordring, som Nik & Jay gav sig selv for et år siden: De ville udgive 12 nye sange, ét nyt nummer hver måned i løbet af 2019.

Resultatet er blevet pladen 'Længe Leve Drømmene', der med udgivelsen af det sidste nummer 'Tropicana' søndag er blevet fuldendt.

Men selvom hitduoen nu er nået i mål, så har vejen mod de 12 færdige sange både været inspirerende, øjenåbnende og til tider også givet de to hitmagere sved på panden.

- Det har været ret intenst i perioder. Der har været tidspunkter, hvor vi har arbejdet konstant i to-tre døgn på at få et nummer færdigt til tiden, fortæller Niclas Petersen, bedre kendt som Nik.

Hør 'Tropicana', det 12. og sidste nummer fra den nye plade, her:

0:00

Startede året med blot et par skitser

Idéen til duoens 2019-projekt startede for præcis et år siden.

I tiden op til havde Nik & Jay løbende udgivet en række singler, men havde ikke udsendt et nyt album siden 'United', der udkom i 2013.

- Vi begyndte at tale om, om vi snart skulle lave et album eller en ep, eller om vi bare skulle blive ved at udgive numre lidt løbende. På det tidspunkt lå der allerede lidt skitser til nogle forskellige ting klar, og vi vidste, at vi godt kunne gå ind i studiet på gammeldags manér og få lavet en plade. Men var det dét, vi skulle gøre?, spørger Nik retorisk.

Svaret blev 'nej'. De ville gøre tingene på en helt ny måde denne gang.

- Da vi startede det her forløb, havde vi titelnummeret 'Længe leve drømmene' og måske et halvt nummer mere liggende, så det har været et arbejde, der løbende har udviklet sig året igennem, fortæller Jay, der i civil går under navnet Jannik Thomsen.

- Vi har ikke siddet med et stort puslespil af sange og planlagt, hvilke numre der skulle ud hvornår, og hvad der passede godt til foråret og efteråret, for sangene fandtes slet ikke i begyndelsen.

- Set i bakspejlet har det været en vildt fed og inspirerende måde at lave musik på, siger Jannik 'Jay' Thomsen om det sidste års arbejde. (Foto: Christian Mørkeberg © Pressefoto)

Satte barren højt

Med blot én enkelt sang og lidt skitser i baggagen stod duoen altså overfor et stort arbejde, da de besluttede sig for at kreere 12 spritnye udgivelser - og barren blev kun sat endnu højere, som projektet skred frem.

I begyndelsen var tanken nemlig, at de 12 udgivelser ikke behøvede at være færdige sange, men at projektet også kunne tage en mere eksperimenterende drejning.

Derfor var planen også, at udgivelserne kunne bestå af en instrumental, ét enkelt vers eller måske noget spoken word.

Men da duoen i marts udsendte årets tredje nummer - balladen 'Dråber af lys' - tog projektet en anden drejning. Nummeret var i første omgang blot tænkt som ét enkelt vers, men endte som en heltstøbt sang, og dét gav makkerparet blod på tanden.

Hør 'Dråber af lys' her, mens du læser videre:

0:00

- Jeg kunne mærke det helt ind i hjertet, da jeg hørte 'Dråber af lys' for første gang. Da dén blev til en sang – og, efter min mening, en rigtig god sang - så kunne jeg godt se, at vi havde sat barren højt for os selv, fordi de tre første sange var blevet så stærke, siger Nik.

- Dér tænkte jeg: 'Så er det bare på med hatten og fuld fart fremad. Nu har vi ni sange tilbage, og de bliver bare nødt til at være lige så gode som de tre første'. Dér skiftede projektet karakter for os. Dér vidste vi godt, at vi nok ikke kom til at sove så meget i år.

- Det her forløb har inspireret os til at lave endnu mere musik og finde nye måder at udgive det på, siger Niclas 'Nik' Petersen. (Foto: Christian Mørkeberg © Pressefoto)

Brugte kun én måned per sang

Projektet har i årets løb kastet hits som 'Hot Sauce' og 'Magnolia' af sig, men Nik & Jay har fået langt mere end blot nye hits til cv'et ud af det sidste års hårde arbejde.

Det har inspireret de to herrer, der har tilbragt næsten to årtier i front på den danske musikscene, til at arbejde på en helt ny måde.

- Normalt bruger man måske fire måneder på at fokusere på én single, men det har vi lagt væk den her gang. Sangene har fået den måned, der var, og så var det videre til det næste. Rent kreativt har det været fedt og har inspireret os til at bruge rigtig mange timer i studiet, siger Jay.

Bevidstheden om, at der hver måned skulle afleveres et færdigt nummer, har både været god næring til det kreative bål, men har til tider også vist sig at være en udfordring.

- Lige så snart vi afleverede ét nummer, så gik vi i gang med det næste. Derfor havde vi ikke rigtig mulighed for at dvæle for meget ved vores beslutninger, men bare stole på vores mavefornemmelse, siger Nik.

- Det har været rigtig fedt, og vi har lært sindssygt meget af den her proces, fordi vi har skullet tage nogle beslutninger ret hurtigt. 'Fungerer det her nummer, eller skal vi lave noget helt nyt? For så er det nu'.

Hør hittet 'Hot Sauce' fra den nye plade her, mens du læser videre:

0:00

Gør ikke det samme næste år

En anden gevinst ved at udgive én sang hver måned, fremfor at udgive et samlet album på én gang, har været, at alle sangene har fået en chance for at stråle i spotlyset.

Noget, der ikke altid er tilfældet, når man udgiver et album, hvor førstesinglen ofte løber med det meste af opmærksomheden, forklarer Nik.

- Den her måde at udgive musik på har givet os mulighed for at sætte fokus på hvert enkelt nummer. Hvert nummer har fået mulighed for at folde sig ud og få opmærksomhed, siger den 39-årige sanger og rapper.

Selvom der endnu ikke er lagt planer for gruppens næste udgivelse, så har forløbet med 'Længe leve drømmene' alligevel fået det til at krible i de kreative fingre hos Nik & Jay.

- Det her forløb har inspireret os til at lave endnu mere musik og finde nye måder at udgive det på, men hvordan og hvornår ved vi ikke endnu, siger Nik.

Én ting er dog (næsten) sikkert: Det bliver ikke til endnu et år med en ny sang hver måned.

- Der har været nogle lange nætter indimellem, og vi har foretaget nogle ret vilde kovendinger til tider, men set i bakspejlet har det været en vildt fed og inspirerende måde at lave musik på. Det har været fedt at bryde tingene lidt op og ryste posen. Men det er nok ikke noget, vi kommer til at gøre igen til næste år, siger Jay med et grin.

Nik & Jay er kendt for deres vilde liveoptrædener, men til næste år bliver tempoet for en stund sat en smule ned, når duoen drager ud på deres første akustiske koncertturné nogensinde. (Foto: Christian Mørkeberg © Pressefoto)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk