Nirvana 'genopstår' på helt nyt nummer - skabt med kunstig intelligens

Det ikoniske 90'er-rockband er blevet fortolket på ny udgivelse for at skabe opmærksomhed omkring mentalt helbred blandt musikere.

Nirvana-frontmanden Kurt Cobains liv endte fatalt, da han 5. april 1994 blev fundet død i sit hjem i Seattle, hvor han havde skudt sig selv. Nu bliver hans lyd og sangskrivning fortolket af kunstig intelligens på ny sang. (Foto: Frank Micelotta Archive © Getty Images)

Det er ikke meget, man har hørt til manden bag megahits som 'Smells Like Teen Spirit' og 'Come As You Are' de seneste år.

Det skyldes - selvfølgelig, fristes man til at sige - at den legendariske frontmand i bandet Nirvana, Kurt Cobain, har været død i 27 år.

Men nu er det takket være computerteknologi muligt igen at høre den karismatiske lyd af bandet og forsangeren, der på mange måder var definerende for 90'ernes grunge-rock-bølge - eller i hvert fald af noget, der minder om.

Kunstig intelligens har nemlig gjort det muligt at skabe et nyt nummer, der imiterer Nirvana, som netop er landet på nettet og streamingtjenesterne.

Nummeret hedder 'Drowned in the Sun' og kan høres på pladen 'Lost Tapes of the 27 Club', som er skabt af organisationen Over The Bridge.

Kan det gå for at være et Nirvana-nummer? Lyt til 'Drowned in the Sun' her:

0:00

Sangene på pladen, der primært er lavet med computerteknologi, skal skabe opmærksomhed omkring mentalt helbred blandt musikere, fortæller medlemmet af Over The Bridges ledelse Sean O'Connor til musikmagasinet Rolling Stone:

- Hvad hvis alle de her musikere, vi elsker, fik støtte til deres mentale problemer? Af en eller anden grund er depression blevet normaliseret og romantiseret i musikbranchen. Musikken bliver set som autentisk lidelse.

Den kunstige intelligens kaldes også AI (Artificial Intelligence) og bygger på den forestilling, at computere teoretisk set vil kunne udvikle en bevidsthed svarende til menneskets.

AI-computeren har i dette tilfælde blandt andet efterlignet Kurt Cobains sangskrivning og guitar-færdigheder, mens en sanger ved navn Eric Hogan, som synger i Nirvana-hyldestbandet 'Nevermind', lægger vokal til.

For at skabe en tekst, der kunne være skrevet af Kurt Cobain selv, har Over The Bridge brugt et AI-program kaldet Artificial Neural Network, der analyserer artisters lyrik og derefter sammensætter en ny tekst.

- Nummeret er tæt nok på til at give dig en Nirvana-følelse, men ikke så tæt, at det er noget, der kan skabe juridiske problemer, fortæller Eric Hogan blandt andet.

Med sin karismatiske rock'n'roll-attitude satte Kurt Cobain sit tydelige præg på verdens musikscene og blev en stemme for en hel generation af rodløse unge i 90'erne. Men berømtheden, depression og en livsstil præget af stoffer og alkohol fik fatale konsekvenser for rockstjernen.

Han endte nemlig med at begå selvmord i en alder af kun 27 år, og derfor er han endt i den sagnomspundne 'Klub 27' - en betegnelse, der dækker over stjerner, der ikke blev ældre end 27.

Den amerikanske musiker har dog stadig en stor og aktiv fanbase, og derfor er der også delte meninger om det nye nummer på det sociale medie Twitter:

- Dette er mit yndlingsnummer med Nirvana, skriver en fan blandt andet, mens en anden skriver:

- Vi er så fucked.

Udover sangen 'Drowned in the Sun', der altså skal lyde som Kurt Cobains og Nirvanas værk, indeholder pladen også numre, der imiterer Amy Winehouse og Jimi Hendrix.

Men det er faktisk langt fra første gang, at AI-computersoftware har skabt eller genskabt sange, som lyder som nogle af verdens største kunstnere.

Her er tre andre eksempler på sange skabt med kunstig intelligens, der på mere eller mindre succesfuld vis imiterer nogle af tidens store stjerner.

1

Travisbott vs. Travis Scott

Travis Scott har de seneste år erobret verdenshitlisterne med albummet 'Astroworld' og er i alt blevet nomineret til otte Grammy-priser i hans foreløbige karriere. (Foto: Steven Ferdman © Getty Images)

Det digitale bureau Space150 præsenterede sidste år "Travisbott" - en AI-programmeret kunstner, der skulle efterligne den virkelige rapper Travis Scott.

I den forbindelse udgav Travisbott nummeret 'Jack Park Canny Dope Man', der er skabt udelukkende af AI-software. Space150 har ligeledes skabt en animeret musikvideo til sangen.

Ifølge Space 150's kreative direktør, Ned Lampart, "fodrede" de AI-computeren med Travis Scotts musik og lyrik i to uger, før den kunne skabe et helstøbt nummer på egen hånd.

Ned Lampart har også givet en forklaring på, hvorfor valget landede på megastjernen:

- Vi sagde til os selv: "Hvad hvis vi prøvede at lave en sang - en god sang - ved kun at bruge AI-teknologi?" Vi valgte derefter Travis Scott, fordi han er så unik en artist og har et æstetisk element. Både lydmæssigt, men også visuelt, har han fortalt til magasinet Adweek.

2

Eminems 'My Name Is' anno 2021

Eminem betragtes i dag som en af de største rappere nogensinde. Billboard har tidligere kåret ham som årtiets kunstner i 00'erne, og han har haft i alt ti album, der er gået nummer et på den prestigefyldte album-hitliste Billboard 200. (© Dave Hogan/Getty Images)

Eminems nummer 'My Name Is' fra albummet 'The Slim Shady LP' fra 1999 har tidligere i år fået en computer-overhaling.

For hvordan ville det lyde, hvis rapperen skrev sangen i 2021? Det satte folkene bag YouTube-kanalen 40 Hertz sig for at finde ud af, og for et par uger siden dukkede deres bud på en 2021-udgave af 'My Name Is' op på kanalen.

Her kan du høre en stemme, der for et utrænet øre sagtens kunne lyde som Eminems originale rapstemme. Videoen har i dag allerede over en million afspilninger, og flere brugere er da også ganske begejstrede:

- Sangen er så perfekt, at det faktisk er foruroligende, skriver en, mens en anden skriver:

- Han sviner alle sangere til. Jeg elsker det.

Sidstnævnte fan hentyder angiveligt til, at teksten er blevet opdateret, så "Eminem" i den nye version rapper om kendte og tendenser, der på den ene eller anden måde fylder i nutidens nyhedsbillede.

AI-robotten refererer blandt andet til Billie Eilish, Drake, K-pop og Donald Trump.

3

Megahittet, der aldrig ender

Billie Eilish har om nogen sat sit præg på tidens musikscene. Og nu er hun også blevet fortolket af kunstig intelligens. (Foto: Kevin Winter © 2020 Getty Images)

Billie Eilish har da også selv været "offer" for computerteknologien. Googles AI-robot har nemlig lavet det, de kalder en "uendelig" version af hendes megahit 'Bad Guy' fra 2019.

Googles software har samlet et stort antal cover-versioner af sangen fra YouTube, som computeren efterfølgende har samlet i én lang montage.

Det har Google efterfølgende lagt op på en hjemmeside, hvor det er muligt at skifte mellem forskellige klip, der tilsammen afspiller nummeret, som man kender det. Når 'Bad Guy' er færdig, starter den forfra.

Til at skabe hjemmesiden har Google blandt andet brugt YouTubes ContentID system til at identificere covernumre af 'Bad Guy' på tjenesten.

FacebookTwitter