Nu kan du blokere din hadekunstner på Spotify - men er det overhovedet en god idé?

Streaming-giganten lader dig nu slippe for at høre kunstnere, du ikke kan lide.

Spotify giver nu sine brugere muligheden for at blokere kunstnere, de ikke kan lide. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Ligesom du kan blokere din mor på Facebook, så du undgår alle de mor-agtige opslag, kan du nu også blokere kunstnere på Spotify.

I al stilfærdighed har Spotify nemlig tilføjet en 'Don't play this artist'-funktion, som gør, at du slipper for at høre musik fra en kunstner, du absolut ikke kan lide, skriver mediet Pitchfork.

Kunstneren, du ikke kan lide, vil derfor ikke dukke op på spillelister, hitlister, i radioen eller som et foreslået nummer, hvis du slår den nye funktion til.

Muligheden eksisterer i øjeblikket kun på Spotify på mobilen, hvor du kan slå funktionen til på en kunstners startside oppe i højre hjørne.

Når du elsker Nephew - men hader Drengene fra Angora

Rasmus Rex Pedersen er adjunkt på RUC og ekspert i digitalisering i musikbranchen. Han kan både se fordele og udfordringer ved den nye funktion.

- Alle funktioner kan jo misbruges. Men det er positivt, at man lægger det ud til brugerne selv at afgøre, hvilken musik de ikke ønsker at blive præsenteret for. Når en kommerciel platform som Spotify selv sætter et filter for, hvad der acceptabelt eller uacceptabelt musik, så er det langt mere bekymrende, mener han.

- Den nye funktion giver folk et redskab til at undgå de kunstnere, som de virkelig ikke kan lide, og dermed forbedrer det deres lytteoplevelse.

Funktionen kan også ses som et udtryk for, at Spotify godt ved, at deres algoritme ikke er helt uden fejl.

- For selvom Spotify arbejder aktivt med algoritmer, der skal kunne anbefale musik til os, så kan algoritmen stadig tage fejl, forklarer Rasmus Rex Pedersen.

- Algoritmen kunne eksempelvis godt tro, at hvis man virkelig godt kan lide Nephew, så kan man også virkelig godt lide Drengene fra Angora. Og det er jo ikke altid rigtigt.

Fjern blokeringen når som helst

Selvom Rasmus Rex Pedersen i udgangspunktet er positivt stemt overfor Spotifys nye feature, så forudser han også potentielle farer ved en yderligere finfiltrering af ens musiklytning.

- På et kulturelt plan er der på sigt en risiko for, at ens kulturhorisont bliver alt for indsnævret, fordi man ikke bliver præsenteret for ny musik, der, ifølge både algoritmen og ens egne filtrer, ligger uden for ens musiksmag, siger Rasmus Rex Pedersen og uddyber:

- Det kunne potentielt have konsekvenser for, om man overhovedet vil være i stand til at skabe radikale brud i musikkulturen på sigt.

Du kan fjerne blokeringen når som helst, hvis kunstnere pludseligt begynder at lave musik efter din smag. Det kræver naturligvis bare, at du opdager det.