Nummer ét efter 25 år: Derfor er 'All I Want For Christmas Is You' det helt perfekte julehit

Mariah Carey hitter stadig, men hvad karakteriserer egentlig det perfekte julehit?

25 år efter udgivelsen er Mariah Careys julehymne 'All I Want For Christmas Is You' for første gang nummer ét i USA. (Foto: © Getty Images)

Hun har ventet i 25 år, og endelig lykkedes det.

For første gang nogensinde er Mariah Careys juleklassiker 'All I Want For Christmas Is You' nummer ét på den amerikanske Billboard-hitliste.

Sangen er popdivaens 19. førsteplads på den prestigefyldte hitliste, og pladsen på toppen rykker hende dermed ét skridt nærmere titlen som den kunstner, der har scoret allerflest førstepladser på Billboards prestigefulde singlehitliste.

Den rekord kan The Beatles stadig bryste sig af med 20 førstepladser under bæltet.

Har du ikke allerede fået nok, så kan du lytte til Mariah Careys udødelige julehit her:

0:00

Men selvom 'All I Want For Christmas Is You' bliver storstreamet og skamlyttet hver eneste jul, så er Carey er dog langt fra kommet sovende til sin førsteplads.

I år har hun nemlig sat alle kræfter ind i jagten på førstepladsen og har i løbet af de seneste par måneder både udgivet en ny udgave af sit klassiske julealbum 'Merry Christmas' fra 1994, udsendt en ny udgave af sangens oprindelige musikvideo, skudt yderligere en ny musikvideo, der skulle være lige på trapperne, og indgået et stort reklamesamarbejde med chipsgiganten Walkers.

The devil works hard, but Mariah Carey works harder.

Sangerindens egen reaktion oven på den nye hitlisteplacering var dog mere lavmælt:

- Vi gjorde det!, skrev hun kort om nyheden på Twitter efterfulgt af blandt andet en grædende emoji.

Derfor hitter julesangene igen og igen

Men hvorfor er det, at vi år efter år lytter til julesange som 'All I Want For Christmas Is You' og Whams klassiker 'Last Christmas'?

Det er ikke tilfældigt, at det er de samme klassikere, der går igen på hitlisten hver december, mener Henrik Smith-Sivertsen, der er ph.d. og forskningsbibliotikar ved Det Kongelige Bibliotek og har forsket i julesange.

- Det er enhver musikers drøm at lave et julehit, fordi det bliver aktuelt igen hvert år. Men de julehits, der bliver ved med at indtage hitlisterne år efter år, er dem, der handler om følelser, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Han forklarer, at det er svært, for ikke at sige umuligt, at lave en formel på et langtidsholdbart julehit. En god tommelfingerregel er dog, at det skal handle om universelle følelser frem for blot julestemning og hygge.

- Chris Reas 'Driving Home For Christmas' handler for eksempel om de følelser, der er forbundet med at tage hjem til sin familie i julen. Det er et universelt tema. De julesange, der bliver klassikere, er dem, der handler om et almengyldigt tema – som for eksempel 'Last Christmas' om ensomhed og længsel og 'All I Want For Christmas Is You' om, at julens materialisme er ligegyldig, hvis man er sammen med den, man elsker.

Derudover er der større chance for at få et julehit herhjemme med et nummer, hvis det er med i en julekalender. Så vil vi nemlig automatisk forbinde nummeret med et visuelt univers.

- Tag for eksempel Burhan G's 'Tinka', der handler om mod og er forbundet med et fantasy-univers, fordi den er med i TV2's julekalender ('Tinkas juleeventyr' i 2017 og 'Tinka og kongespillet', der sendes i år). Når man hører et nummer hver aften i 24 dage, så sætter det sig fast i hjernebarken, siger Henrik Smith-Sivertsen.

- Der er forsket i, at hvis vi hører sange nok gange, så begynder vi at kunne lide dem. Du kan sikkert huske teksten til 'Nu er det jul' fra 'Nissebanden' fra din egen barndom, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Det starter med melodien

En kunstner, der har et helt særligt forhold til julesange, er netop Burhan G. Han skrev sin første julesang 'Tinka' til TV2-julekalenderen 'Tinkas juleeventyr' for to år siden.

Han lavede faktisk to bud på en temasang til julekalenderen, og Burhan G's andet julenummer, 'Så blev det jul', er med på julealbummet 'Et barn af jul', der udkom i november.

Hør Burhan G's store julehit 'Tinka', mens du læser videre:

0:00

Og alle sange starter foran klaveret med den gode melodi.

- Jeg synes ikke, der skal være nogle bestemte elementer i en julesang som for eksempel bjældeklang. Det vigtigste er den gode melodi, og at sangen handler om følelser, folk kan genkende. At lytteren får samme følelse indeni, som jeg fik som yngre af at høre Chris Reas 'Driving Home For Christmas' eller Nat King Coles 'The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire)', siger Burhan G og fortsætter:

- Jeg elsker julesange, fordi de handler om store følelser.

Burhan G er en garvet albumkunstner, men i 2019 har han for første gang udgivet et julealbum. 'Et barn af jul' indeholder 11 julesange, og nummeret 'Tinka' er med i TV2's julekalender 'Tinka og kongespillet'. (Foto: © pressebillede)

Burhan G: Ironi findes ikke i min musik

Musikalsk er han netop formet af store soul- og jazzsangere som Donnie Hathaway, Stevie Wonder og Nat King Cole, der alle har udsendt julenumre med højt til loftet.

- Jeg elsker 'The Christmas Song' i Nat King Coles version. Det er et af verdens smukkeste julenumre. Jeg elsker den sound, som både trækker på jazz, soul og swing. Og jeg synes, der manglede et album, der tog danske julesange seriøst, siger Burhan G om sit eget julealbum.

Lyt til Whams juleklassiker 'Last Christmas' lige her:

0:00

I Danmark har vi det ofte ambivalent med musik med store følelser og rumklang på vokalen. Men det er en skam, hvis man spørger Burhan G.

- Jeg har tit fået at vide, at jeg skal slappe lidt af med ærligheden. Men jeg synes, det er modigt at være ærlig og vise, hvem man er. Ironi findes slet ikke i min musik. Jeg tager det, jeg laver, meget seriøst. Også når jeg udgiver et album med klassiske julesange. For mig er der ikke noget, der hedder corny eller guilty pleasures.

For Burhan G betyder julesange noget helt specielt: - Jeg elsker julesange, fordi de handler om store følelser, fortæller han. (Foto: © pressebillede)

Den rigtige juleplayliste

Kigger man på listen over de mest spillede julesange i radioen herhjemme sidste år, toppes den af Mariah Careys 'All I Want For Christmas Is You', 'Driving Home For Christmas' og ældre danske juleklassikere som Thomas Helmig & Søs Fengers 'Når sneen falder' fra 1988 samt 'Let Love Be Love' fra 1998.

Mariah Carey lå også i top over de mest streamede julesange i 2018 sammen med Whams 'Last Christmas', men også nyere danske julehits som Burhan G's 'Tinka', Rasmus Seebachs 'Lille store verden' og Mads Langers 'I en stjerneregn af sne' var med på listen over sidste års mest streamede julehits i Danmark.

- For ti år siden var det radio og compilation-album, der afgjorde, hvad der blev et julehit. Det var det, der blev spillet til julefrokoster og i butikkerne i julen. I dag er det fuldstændig afgørende, at en julesang kommer med på den rigtige juleplayliste, forklarer Henrik Smith-Sivertsen.

5 tips: Sådan laver du en juleklassiker

 1. 1

  Som Burhan G siger: Melody is king - den gode melodi er vigtigst.

 2. 2

  Skriv om store følelser – for eksempel kærlighed, længsel eller ensomhed.

 3. 3

  Sangen skal handle om et universelt tema, alle kan genkende.

 4. 4

  Bjældeklang er en oplagt mulighed, men ikke et must.

 5. 5

  Få den med i en julekalender eller på den helt rigtige juleplayliste, for så er du næsten garanteret et hit.