Ny julesang er til alle 'julehaderne': 'Jeg forbinder tiden med stress og angst'

Danske musikere synger julen ind på den alternative julesang 'This Time Of Year', som handler om ensomhed i december.

(Foto: Thit M. Berthou)

Ahh, den søde juletid.

Tiden, der får de fleste af os til at tænke på lyskæder, fint indpakkede gaver, varme drikke, sild, svin, Wham!, chokolade og hygge med familien.

Måske får du en varm og rar følelse indeni, når du læser ovenstående ord, og måske får de dig til at glemme corona, mink og MeToo-skandaler for en stund.

Eller måske er du i stedet en af dem, der får kuldegysninger og kvalme og mest af alt har lyst til at gå i hi, til det hele er overstået, når kalenderen viser et nyt år.

I så fald har du det ligesom 26-årige Signe Rønsov, der laver musik under navnet Kamma.

For hende er julen ikke en tid på året, hun ser frem til. Hun forbinder ikke jul med "hjerternes tid" og hyggelige timer i familiens skød, hvor man kommer tættere på hinanden.

I stedet betragter hun julen som noget, der skal overstås. En tid, som er præget af stress og en frygt for eskalerende konflikter.

- Da jeg var yngre, ville jeg gerne kunne knipse, og så skulle december bare være overstået. Årstiden er i forvejen mørk og svær at komme igennem, hvis man har tendens til depression og angst, som jeg har, og det er mest af alt en periode, jeg forbinder med stress og en angst for, at familien kommer op at skændes, fortæller Kamma.

Derfor er det måske lidt mærkeligt, at denne historie nu bevæger sig videre til at handle om en julesang, som har Kammas navn som afsender. Men hun var ikke det mindste i tvivl, da musikerkollegaen Rebecca Lou kontaktede hende i sensommeren for at høre, om de skulle skrive en julesang sammen.

Hør Kamma og Rebecca Lou – sammen med Greta, Girlcrush og Brimheim – synge julen ind med den alternative julesang 'This Time Of Year':

0:00

- Jul har for os begge været noget, man nærmest frygtede allerede i oktober. Vi har talt om, at vi begge har oplevet at skulle tage meget voksenansvar på os i især den tid. Og når jeg er taget direkte i byen juleaften for at drikke mig virkelig fuld og komme væk fra det hele, har det slået mig, hvor mange andre der har gjort det samme. Jeg tror, mange synes, det er uoverskueligt, siger Kamma.

Og det er netop dem, julesangen 'This Time Of Year' er lavet til: Dem, som føler sig forkerte, fordi de ikke synes, det er rart at være sammen med familien i julen. Dem, som føler sig alene i december. Og dem, som ikke magter at tage et overfladisk, socialt ansigt på til en julefrokost for at modtage livsråd fra fjerne slægtninge, som ikke aner, hvad de taler om.

Musikerne bag julesangen 'This Time Of Year' er (fra venstre): Rebecca Lou, Andrea Ida Pronk Jacobsen fra bandet Girlcrush, Kamma, Greta og Brimheim. (Foto: Freja Gyldendal Amby)

Havde sygdom i fokus

Kammas problematiske forhold til jul med sin familie har resulteret i, at hun i dag fejrer højtiden på sin egen måde sammen med sin kæreste.

Julemaden er nok traditionel, ja, men der er ingen stress eller forsøg på at leve op til billedet af den "perfekte jul" med dyre julegaver, en komplet julemiddag og påtaget hygge og idyl, som vi, ifølge Kamma, dyrker i den vestlige verden.

Hun har nemlig opgivet at være en "pleaser", som undertrykker sine egne følelser for at imødekomme det, andre gerne vil have fra hende. Og det har betydet, at hun har sagt fra over for sin familie.

Men lad os spole tiden lidt tilbage. For historien om Kamma, hendes musik og hendes forhold til julen starter egentlig allerede, da hun er 16, hvor hendes mor får konstateret sygdommen alzheimers.

Det gjorde, at Kamma, som boede alene med sine forældre, pludselig måtte bruge al sin energi på at tilpasse sig den nye virkelighed, der blev skabt rundt om morens sygdom, og tage en masse "voksenansvar" – som hun kalder det – på sig og lægge sine egne behov til side.

- Min mor kunne ikke længere arbejde, og der skete rigtig mange ting i de år. Jeg var splittet mellem at ville gøre oprør, spille musik og lære mig selv at kende og så at være stille og tage mig af mine forældre. Og det har skabt rigtig meget forvirring, angst og i perioder også depression hos mig, fortæller Kamma.

Kammas mor fik konstateret alzheimers, da Kamma var 16. Men ifølge Kamma var der ikke plads til at snakke højt om de følelser, der fulgte med den nye virkelighed i familiens hjem. (Foto: Thit M. Berthou)

Udefra var det svært at se, at der var noget galt, for Kamma klarede sig godt i skolen og havde venner. Men indeni var hun et kaos, og i hjemmet følte hun ikke, der blev skabt et rum for at kommunikere om de svære følelser, der fulgte med morens sygdomsforløb.

Men hun havde heldigvis et redskab, der viste sig nyttigt: musik. Kamma startede til klaver allerede som femårig, og siden har hun spillet musik med jævne mellemrum, både for sig selv og i bands. Når hun ikke følte, der var plads til hendes tanker og følelser andre steder, kunne hun lave sange om dem i stedet.

- Mine forældre var dårlige til at kommunikere om alle de her følelser, der kom af at min mor ikke var sig selv længere, og der var så mange ting, jeg ikke kunne fortælle dem. Det var noget, jeg kun kunne få ud ved at komponere og skrive melodier, siger Kamma.

Det var dog først lidt senere, at hun fik hul på at skrive sange om, hvordan hendes familieforhold og angsten i virkeligheden påvirkede hende.

Bearbejder følelserne i sange

Kamma begyndte for alvor at bearbejde sine følelser fra dengang gennem sange i 2017. Og sidste år debuterede så hun med sin første single i eget navn 'Yet Another Girl', som er blevet fulgt op af en række singler i år og en kommende ep til næste år.

For da hun først begyndte at skrive om det, var hun som en motor, der blev startet og ikke ville stoppe igen. Tekster og melodier væltede ud af hende.

Lyt til Kammas single 'Something To You', som er skrevet til hendes far og handler om at sige det højt, når man elsker nogen, eller når nogen har såret en:

0:00

- De sange, jeg skriver nu, er efterdønninger af de følelser, der har hobet sig op over tid. Jeg har skrevet mange sange, også her under lockdown, og mange af de emner, der kommer op, er noget, jeg dealede med dengang, som stadig har indflydelse på, hvordan jeg har det i dag, fortæller Kamma.

Nogle gange slår hun sig selv i hovedet over det, for helt ærligt, hvorfor har hun brug for at skrive om det – igen? Men hun er kommet frem til, at det gør det nemmere at komme videre, hvis hun giver sig selv lov til at være i følelserne og sætte ord på dem.

Kamma har, foruden julesangen 'This Time Of Year', udgivet tre singler i eget navn. Næste år udkommer hendes debut-ep. (Foto: Thit M. Berthou)

Og at løfte sløret for sine sange og blive anerkendt for dem gav hende pludselig mod til også at tale højt om sine følelser til sine forældre og andre familiemedlemmer – for allerførste gang.

- Jeg har simpelthen ikke turdet før. Det har været en rimelig turbulent tid for mig. Men det har givet mig blod på tanden endelig at acceptere den, jeg er, og at det er det, der fylder for mig. Og det vil jeg gerne tale højt om og formidle til andre, som måske kan bruge det til noget, siger hun.

Og så tog hun samtidig en beslutning om, at nu måtte det gerne handle om hende, hendes behov, og hvad hun har brug for. For eksempel at vælge jul med familien fra, fordi det simpelthen er for svært for hende at være i.

- Der er mange ting, der har gjort mig til en julehader, siger hun med et smil.

- Men det er okay at tale om de følelser, og derfor har vi lavet den her julesang, så folk måske kan høre den og huske på, at de ikke er alene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk