'Opildner til had mod mænd': Russisk Grand Prix-vinder undersøgt af myndighederne

Årets russiske Eurovision-bidrag, 'Russian Woman', er efter hård kritik blevet undersøgt for lovbrud af de russiske myndigheder.

Den 29-årige sanger Manizha har skabt stor debat i Rusland, efter hun tidligere på måneden vandt det russiske Melodi Grand Prix. (Foto: Egor Shabanov)

Ruslands bidrag ved dette års Eurovision Song Contest "opildner til had mod mænd" og er "en ydmygelse af de russiske kvinder."

I hvert fald hvis man skal tro den byge af kritik, der lige nu hagler ned over musikeren Manizha og hendes sang 'Russian Woman', der tidligere på måneden vandt det russiske Melodi Grand Prix.

Sangen, der ifølge Manizha selv er en hyldest til den stærke, russiske kvinde, er siden sejren blevet udsat for hård kritik fra flere kanter, ligesom modstandere af sangen har opfordret til, at Manizha bliver diskvalificeret som årets russiske Grand Prix-repræsentant.

Ifølge The Guardian har den religiøse organisation Russisk Union af Ortodokse Kvinder i et åbent brev kritiseret sangens tekst, som de mener "opildner til had mod mænd, hvilket underminerer grundlaget for de traditionelle familieværdier."

Avisen Veteranskie Vesti, et særligt medie rettet mod russiske krigsveteraner, har også offentligt rettet skarp kritik mod sangen, som de mener "har til formål seriøst at fornærme og ydmyge den russiske kvindes ære."

Avisen har desuden bedt de russiske myndigheder om officielt at undersøge teksten til 'Russian Woman' for brud på russisk lov.

"Alle russiske kvinder skal vide, at I er stærke nok til at bryde gennem muren," lyder det blandt andet i omkvædet til sangen, der også retter kritik af det pres, samfundet lægger på russiske kvinder:

"Du er allerede i dine 30'ere, hallo, hvorfor har du ikke fået børn? / Overordnet er du pæn nok, men det ville ikke skade at smide nogle kilo / Tag noget længere på! Tag noget kortere på!," lyder det blandt andet i sangen, der af kritikere også er blevet kaldt "en fornærmelse" og "en spytklat i ansigtet på det russiske samfund."

Se Manizha fremføre sit omdiskuterede Grand Prix-bidrag 'Russian Woman' her:

Har 'pisset de konservative kræfter af'

Ifølge DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, har debatten om 'Russian Woman' fyldt meget i både de russiske aviser og på sociale medier.

- Der er blevet snakket rigtig meget om den her sang. Der er folk, der mener, at sangen sætter Rusland i helt forkert lys og ikke repræsenterer de russiske værdier, mens andre ser den som et forsøg på at nedgøre den traditionelle, konservative familieform, som man virkelig værner om i dele af det russiske samfund, fortæller Matilde Kimer.

Manizha har selv beskrevet, hvordan hendes Grand Prix-bidrag handler om den udvikling, kvinder har gennemgået i løbet af den russiske historie.

- Den russiske kvinde har været på en fantastisk rejse fra bondehytten til stemmeret og fra fabrikken til rumskibet. Hun har aldrig været bange for at gå imod stereotyperne og tage ansvar, har Manizha tidligere fortalt om sangen.

Manizha - her iført en kedeldragt med ordene "russisk kvinde" - vandt det russiske Grand Prix, der meget passende fandt sted på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. Vinderen blev fundet ved seerafstemning. (Foto: screenshot © Channel One Russia)

Og netop dét, at Manizha, der er født i Tadsjikistan og flyttede til Rusland som treårig, har valgt kvindekampen som omdrejningspunkt for sin Eurovision-sang, har fået kritik.

- Manizha vælger jo groft sagt at tale på vegne af halvdelen af den russiske befolkning, og det er der mange, der har det stramt over. Hun er en enormt moderne og tidstypisk storby-kvinde, og så er hun samtidig immigrant. Det pisser virkelig de konservative kræfter i Rusland af, at en kvinde som hende - en moderne, liberal immigrant - skal tale på "den russiske kvindes" vegne, forklarer Matilde Kimer.

Sangtekst er blevet undersøgt af myndighederne

Midt i stormvejret meddelte en talsmand for de russiske myndigheder ifølge det russiske nyhedsbureau RIA Novosti fredag, at man havde undersøgt 'Russian Woman', men havde besluttet, at sangen ikke forbrød sig mod russisk lovgivning.

Dermed forbliver Manizha også den russiske repræsentant ved dette års Eurovision Song Contest, der afholdes i Rotterdam i Holland til maj.

- Den her sang havde overhovedet ikke været kontroversiel, hvis den var blevet sendt af alle andre lande end Rusland. Men det russiske samfund har de seneste år bevæget sig i en mere puritansk og nykonservativ retning, og der har en kunstner som Manizha og en sang som 'Russian Woman' altså vist sig at være noget, der for alvor har kunnet starte en lokal storm, siger Matilde Kimer.

Trods kritikken har flere store russiske popstjerner også bakket op om Manizha på sociale medier, ligesom enkelte russiske politikere har vist støtte til musikeren.

På sin Instagram-profil har sangeren selv kommenteret virakken om sit Grand Prix-bidrag.

- Det har været en sindssygt hård uge. På den ene hånd fuld af kontroverser og problemer, men på den anden fuld af den kærlighed, I alle har delt med mig, skriver hun.

Kæmper for homoseksuelles rettigheder

Det er ikke første gang, Manizha sætter de russiske sind i kog.

Sangeren er i forvejen en kontroversiel figur på den russiske musikscene og har blandt andet offentligt støttet kampen for LGBT+-rettigheder i Rusland.

Noget, hun har fået kritik for i både Rusland og i hjemlandet Tadsjikistan.

- Når jeg støtter LGBT+-miljøet, ser min familie i Tadsjikistan ikke positivt på det, og halvdelen af Tadsjikistan tror, jeg er lesbisk. De tror, at hvis du støtter op om LGBT+-miljøet, så er du uden tvivl selv homoseksuel. Men sådan hænger det ikke sammen.

- Jeg elsker bare mennesker, og jeg elsker LGBT+-miljøet, og jeg synes, det er fedt at støtte op om dem på min platform, har Manizha tidligere fortalt i et interview med det russiske magasin Hello!.

Ifølge Matilde Kimer har Manizhas politiske standpunkter uden tvivl været med til at puste til kontroversen omkring hendes Grand Prix-bidrag.

- Manizha provokerer rigtig mange mennesker med sine holdninger, når det kommer til LGBT+-rettigheder og ligestilling. Hun provokerer dem, der værner om de konservative dyder, hun provokerer dem, der ser feminisme som noget, fanden har skabt, og hun provokerer, når hun udtaler sig på vegne af de russiske kvinder, selvom hun er indvandrer, siger Matilde Kimer og fortsætter:

- Men seerne har jo stemt på hende og kåret hende som vinderen af det russiske Melodi Grand Prix, så der er jo også mange folk i Rusland, der støtter op om Manizha og hendes budskab.

Ud over sit feministiske budskab er 'Russian Woman' også både blevet kritiseret for ikke at være russisk nok i sin lyd, mens andre har rettet kritik mod sangens tekst, der primært er på russisk, da det risikerer at mindske Ruslands chancer for Eurovision-sejr. (Foto: Valery Sharifulin © Getty Images)

Hviderussisk Grand Prix-sang diskvalificeret

Rusland er ikke det eneste land, hvor der har været ballade omkring årets Grand Prix. Også hos naboerne i Hviderusland har den været gal.

Tidligere på måneden blev hviderussisk tv bedt om at finde en ny Eurovision-sang, efter deres første bud blev diskvalificeret for at være for politisk.

Hviderusland har endnu ikke offentliggjort sit nye Grand Prix-bidrag, men lever den nye sang ikke op til konkurrencens regler, risikerer landet helt at blive udelukket fra årets konkurrence.

Dette års Eurovision Song Contest finder sted i Rotterdam i Holland den 18., 20. og 22. maj.

Det er duoen Fyr & Flamme og deres dansksprogede Grand Prix-vinder 'Øve os på hinanden', der i år skal repræsentere de rød-hvide farver på Eurovision-scenen.