Pigekor synger om druk, kærester og overgreb: 'Vi skal helt klart have en diskussion'

Hør DR Pigekoret synge to nye stykker musik om alt det, de selv tænker på til hverdag.

Det betyder noget ekstra at synge noget, der ligger ens hjerte nær. Derfor er DR Pigekorets sangere glade for at have fået emner som overgreb, druk og kærestekultur ind i deres forårskoncert i år. Du kan høre uddrag fra musikken her på siden. (Foto: Kim Matthai Leland)

Mange forbinder nok DR's pigekor med smuk skønsang til de danske højtider. Med traditionelle, gamle klassikere som 'En rose så jeg skyde' eller 'Den Blå Anemone'.

Men for tiden er der noget helt andet, DR Pigekoret gerne vil synge om. For når de ikke står iklædt de ens blå kjoler i en kirke eller koncertsal, er korets medlemmer optaget af præcis de samme emner som mange andre unge i Danmark.

Derfor blev der flettet to helt nye stykker musik ind i buketten af forårssange til korets forårskoncert. To værker, som er skrevet direkte til DR Pigekoret – med tekster, der handler om alt det, pigerne selv taler om til hverdag.

- Det er alt fra voldtægt, til hvor åbne vi er som samfund over for fremmede. Eller drukkultur og kærestekultur, fortæller Lea Vestergaard-Jørgensen, der selv synger i pigekoret.

- Det er rart at formidle noget, man selv synes er vigtigt. Når vi så endelig får et værk, der handler om det, så holder vi fandeme fast, siger korsangeren Frigg Witt.

Brovtende gurglelyde

Det ene af de nye korværker hedder 'Hånden på hjertet' og handler blandt andet om skønhed, overgreb, druk - og at føle sig ved siden af.

Komponisten Line Tjørnhøj har fået pigerne til at puste i ølflasker, lave brovtende gurglelyde og slå sig for brystet i musikken. Flere steder bryder en enkelt af pigerne ud af koret og råber ting som: "Jeg ønsker ikke at tage del i kærestekulturen".

- Hvis du er venner med en af modsatte køn, så er I kærester. Hvis du er kærester med en af samme køn, så er I venner, forklarer Frigg Witt om den gængse kærestekultur.

- Det er meget svært for folk at forholde sig til, at der er mange forskellige slags relationer, og det ikke er så sort og hvidt.

Hør et uddrag af 'Hånden på hjertet' her:

Anti-offer musik

Det andet nye værk er et "anti-offer-værk" - det kalder komponisten Louise Alenius det i hvert fald selv.

Kvinden i sangteksten vil simpelthen ikke finde sig i at blive ved med at være et offer og ligge under for gerningsmandens overgreb:

- Det er en person, der overvinder sig selv og siger, at det her skal ikke definere mig, forklarer Lea Vestergaard-Jørgensen.

- Det er det her med, at vi ikke styrer, hvad andre gør mod os. Men vi kan selv prøve at styre, hvad vi gør efter det, siger Frigg Witt.

Hør et uddrag af 'Længst væk fra mig' her:

Vi skal helt klart have en diskussion

DR Pigekorets Forårskoncert blev optaget søndag i Holmens Kirke i København – uden publikum på grund af risikoen for coronasmitte.

Men ud over musikeksemplerne her i artiklen kan du høre hele koncerten på dr.dk/radio og i DR's radio-app. Og det håber pigekorets sangere, at du vil.

- Jeg vil rigtig gerne have, at der er nogen, der lytter. Denne gang i særdeleshed, fordi teksten er så relevant og meget, meget nutidig. Så længe, nogen vil diskutere, hvad vi synger om, så er vi brudt igennem, siger Frigg Witt.

- Ja, vi skal helt klart have en diskussion op at køre. Ingen tvivl, slutter Lea Vestergaard-Jørgensen.