Pigen fra Blokken endte som milliardær: I dag fylder en af verdens største stjerner 50 år

Det lykkedes mod alle odds Jennifer Lopez at ændre showbiz i USA og blive en af verdens største stjerner.

(Foto: Kevin Winter © 2019 Getty Images)

Hun blev ikke født af rige forældre i Hollywood, men af immigrantforældre fra Puerto Rico. Takket være talent og en meget høj arbejdsmoral har hun arbejdet sig op og er i dag milliardær med en formue på cirka 2,7 milliarder kroner.

Og så fylder hun 50 år i dag.

Jennifer Lopez er ikke bare endnu en superstjerne – hun er et forbillede og ikon for millioner af latinamerikanere i hele verden.

- Jennifer Lopez viser, at man kan være andet end stuepige, barnepige eller hundelufter for de rige, siger latinamerika-ekspert i Oxfam IBIS, Misha Wolsgaard-Iversen.

- Hun jonglerer med både forretninger og livet som mor til tvillinger. Hun har talent og arbejdsmoral og er et modbevis på den her undertrykkelse af latinamerikanere i USA. Hun har klaret den mod alle odds.

Hør 'Jenny from the block', mens du læser videre

0:00

I dag har vi Shakira, Selena Gomez og Salma Hayek - for blot at nævne et par stykker.

Men dengang lille Jennifer Lynn med efternavnet Lopez voksede op i Bronx i New York i 1969, var der ikke mange kvindelige latinamerikanske forbilleder at spejle sig i.

Hendes mor og far var 1.generationsindvandrere fra Puerto Rico og var som millioner af andre rejst til USA for at prøve lykken og skabe bedre muligheder for fremtiden. Alene fra 1950-60 anslås det, at der kom omkring en halv million immigranter fra Puerto Rico til USA.

Forældrene arbejdede hårdt i deres nye land og endte med at få gode jobs som børnehavepædagog og computerassistent. Deres arbejdsmoral var en stor inspiration for deres datter.

- De viste mig, at du skal fokusere på dit arbejde. Du arbejder for at tjene penge, og når du tjener penge, stopper du stadig ikke... Vi holder ikke op med at arbejde, fordi vi har penge i banken - vi gør, hvad vi gør, og det fortsætter vi med, skriver Jennifer Lopez i sin biografi 'True Love' fra 2014.

Solgt 80 millioner

Takket være forældrenes flid havde de råd til at sende deres datter til sang og dans, da hun fyldte fem år. Og det skulle vise sig at være en guldrandet investering.

Jennifer Lopez klarede sig godt i skolen, men havde så stort et talent for at optræde, at hun droppede skolebøgerne – stik imod forældrenes ønske. I stedet satsede hun på showbiz i kampen for sit mål om at blive en stjerne.

Jenny from the block fylder 50 i år og er god for 2,7 milliarder kroner, ifølge amerikanske medier. Her ses hun til MTV Video Music Awards i New York i august 2018. (Foto: Jeff Kravitz © Getty Images)

Takket været talentet og hårdt arbejde kæmpede Jennifer Lopez sig hele vejen op til toppen af den amerikanske underholdningsindustri. Først som professionel danser i 1995 og fire år senere som sangerinde med sit debutalbum 'On The 6', som blev et kæmpe hit.

Sangen 'If You Had My Love' gik nummer et på hitlisterne, og 'Waiting for Tonight' gik i top 10. Dengang datede Jennifer Lopez rapperen Puff Daddy/P. Diddy, som også producerede nogle af sangene.

I dag har Jennifer Lopez udgivet otte albums og 63 singler, som ifølge tal fra 2018 tilsammen har solgt 80 millioner eksemplarer.

Det var ikke nok med en musik- og dansekarriere, for den ambitiøse karrierekvinde ville også optræde på det store lærred som skuespiller.

Det lykkedes, og hun er nu en af verdens højest betalte skuespillerinder, har medvirket i 38 film og produceret seks af dem.

Og for at det ikke skulle være nok, har hun sideløbende lanceret eget tøjmærke, makeup og parfume og været fast dommer i American Idol.

Det giver et solidt plus på bundlinjen, og ifølge magasinet The Insider og Forbes har J.Lo en formue på svimlende ca. 2,7 milliarder kroner - primært takket være hendes tøjmærke. Allerede tilbage i 2005 var hun nummer 19 på Forbes' liste over verdens rigeste under 40 år.

Nøglen til succes er enkel. Hårdt arbejde.

- I hvilken som helst karriere er du nødt til at arbejde hårdere end alle andre. Ærligt talt, så har det været den hemmelige opskrift på succes for mig. Jeg giver bare ikke op, har hun sagt i et interview til MTV og forklarer:

- Jeg bliver ved og ved og prøver at arbejde hårdere og udvikle mig og vokse. Jeg hviler aldrig på laurbærrene. Find ud af, hvad du elsker først, og arbejd så hårdere end alle de andre, lyder hendes råd.

Skuespiller Wesley Snipes i ringen med Jennifer Lopez i filmen 'Money Train' fra 1995. (© Columbia Pictures/Getty Images)

'Ændrede mit syn på latinaer'

Det helt unikke ved Jennifer Lopez' succes er, at hun har gjort det som kvinde med latinamerikanske rødder og formåede at ændre den amerikanske underholdningsbranche ved at få latino-repræsentationen op i både film, tv og mode. Noget, der nærmest var ikke-eksisterende, før hun kom frem, og som derfor har gjort hende til et forbillede verden over.

Det har den danske latinamerika-ekspert i Oxfam IBIS, Misha Wolsgaard-Iversen, følgende forklaring på.

- Jennifer Lopez er ikke født med en guldske i munden, men har kæmpet sig op og repræsenterer dem, der har klaret det, som millioner af latinamerikanere drømmer om. Og hun står ved sine latinamerikanske rødder. Det kan man se i de roller, hun spiller i sine film. Der er flere, der berører det at være latina og komme fra trange kår og op i de rigere lag, hvor hun bliver diskrimineret og opfattet som en nobody. Så jeg synes, jeg ser en masse stolthed i hende som kvinde og som latina.

I et interview med mediet SoulCycle har Jennifer Lopez selv udtalt, at hun er taknemmelig for sin succes.

- Jeg har ikke noget specifikt mantra, men i løbet af dagen minder jeg ofte mig selv om, hvor heldig jeg er. Jeg prøver altid at omvende negativ energi til noget positivt.

Andet end stuepige

Misha Wolsgaard-Iversen forklarer, at latinamerikanere i høj grad har været en kuet befolkningsgruppe i USA historisk set. Der er selvfølgelig også velhavende grupperinger, men helt traditionelt er det en underklasse i det amerikanske samfund.

I filmen 'Maid In Manhattan' fra 2002 (på dansk 'Storbyens små Mirakler') spiller Jennifer Lopez en alenemor, der arbejder som stuepige på et hotel - et job, der ofte er besat af latinamerikanske kvinder i USA. Her ses hun med skuespiller Bob Hoskins i en scene fra filmen. (Foto: supplied by Capital Pictures © Supplied by Capital Pictures)

- Man ser ned på de her 'latinos syd fra grænsen', som har taget de hårde jobs, som amerikanerne ikke selv vil have. Det er ikke dem, der har været de store skuespillere, producenter og stjerner i USA. De har faktisk ikke været set på som betydningsfulde. Det er også en måde at diskriminere på, siger hun.

Derfor har det også så stor betydning, at en kvinde som Jennifer Lopez bryder ud af den ramme, der på forhånd er sat for latinamerikanerne og får sit helt eget imperium med musik, film, tøj - og sågar bliver lavet til en ægte Barbie-dukke, børnene kan lege med på værelset.

Selv har stjernen slået fast overfor sine fans, at de skal tro på, at de selv kan.

- Der er ingen grænser. Du behøver ikke at blive puttet i en kasse. Du kan virkelig gøre alt, hvad du vil. Ikke bare noget, men alt.

Med solgte billetter for 9,5 millioner kroner til ét show slog Jennifer Lopez slog alle salgsrekorder til sit Las Vegas-finaleshow i september 2018. (Foto: Ethan Miller © Getty Images)

Forlovet for fjerde gang

Udover at være en god forretningskvinde har hun allerede fra starten af sin karriere været omgivet af berømte mæn. Fra P. Diddy til skuespiller Ben Affleck og en af de største stjerner i den latinamerikanske verden, salsakongen Marc Anthony. Sammen fik de tvillinger, som nu er 11 år gamle.

Hun og Marc Anthony blev skilt efter 10 år, hvilket var hendes tredje ægteskab, der gik i stykker. Dog har hun i en Youtube-video udtalt i juni, at hendes første to ægteskaber til henholdsvis Ojani Noa og danser Cris Judd ikke tæller, fordi hun var så ung, og ægteskaberne kun varede et års tid - og at hun giftede sig af ensomhed.

- Folk tror, at hvis du altid er omgivet af mennesker, så er du aldrig ensom. Men det er faktisk meget ensomt. Så jeg følte, at jeg altid ville have nogen, hvis jeg blev gift. Men det er ikke sådan, livet fungerer. Det er en dårlig grund til at blive gift, siger Jennifer Lopez.

Nu er hun netop blevet forlovet for fjerde gang. Denne gang med den dominikansk-amerikanske baseballspiller, Alex Rodriguez, der ligesom hende selv er født af indvandrerforældre i New York. Men det til trods har hun aldrig ladet mændene outshine hendes egen karriere.

Jennifer Lopez og hendes forlovede, baseballspiller Alex Rodriguez har begge latinamerikanske rødder og er opvokset i New York. De havde dannet par i to år, da han friede til hende i marts 2019. (Foto: Dimitrios Kambouris © Getty Images)

Jennifer Lopez fortæller i et interview, at hun aldrig har ladet sine forliste forhold påvirke sin karriere.

Ikke engang da forlovelsen til Ben Affleck gik i vasken, og deres fælles film 'Gigli' oveni blev et gigantisk flop tilbage i 2003.

- Filmen fungerede ikke, forholdet fungerede ikke, og det var så det. Det var ikke noget, der skulle sætte en stopper for mig som person eller i mit job. Jeg var nødt til at fortsætte og blive stærkere og bedre, som man gør, når man samler sig selv op fra noget forfærdeligt. Du bliver bare stærkere, har hun sagt om nedturen.

Det er med til at bekræfte hendes image som en selvstændig kvinde, siger Misha Wolsgaard-Iversen.

- Hun har aldrig været en 'koalakvinde', der sætter sig op på ryggen af sin mand og hviler på hans succes. Tværtimod er hun ved egen hjælp nået globalt ud over USA og Latinamerika og blevet repræsentant for latinamerikanske kvinder i hele verden, siger hun.

Går imod kvindemord

Og netop det med at være kvindernes repræsentant er noget, Jennifer Lopez går højt op i. Hun er ikke bare et smukt ansigt, men går op i at bekæmpe femicide, som er betegnelsen på systematisk praksis med at dræbe piger og kvinder - fordi de er hunkøn.

Hør 'If you had my love', mens du læser videre

0:00

Hun har produceret og spiller hovedrollen i filmen 'Bordertown' fra 2007, der netop handler om kvindemord ved den mexicanske grænse. Efterfølgende modtog hun Amnesty Internationals filmpris for at sætte fokus på emnet.

Femicide er også noget, Misha Wolsgaard-Iversen arbejder på at bekæmpe hos Oxfam IBIS.

- Jeg må sige, at jeg har fået meget respekt for Jennifer Lopez på grund af hendes modighed. Femicide og vold mod kvinder er ude af kontrol i Latinamerika og særdeleshed i Mexico, og det er et meget vanskeligt emne at tage op, fordi det går ind og berører grundlæggende værdier og normer i et mandsdomineret samfund. Det er for os i Danmark meget svært at begribe, at der eksisterer noget som frygteligt som femicide siger hun og uddyber:

- Derfor har det enorm stor betydning, når en kvinde som Jennifer Lopez sætter fokus på de her problemstillinger, fordi det skaber bevidsthed og handlelyst hos en masse mennesker og lyttere og seere, som ellers ikke ville vide noget om kønsbaseret vold og drab, siger Misha Wolsgaard-Iversen.

Travl fremtid

Nu er spørgsmålet selvfølgelig, om Jennifer Lopez i en alder af 50 år drosler ned på karrieren. Det tyder intet dog på.

Hun har for nyligt lanceret sit eget makeup-mærke, har udgivet singlen 'Medicine' i april i år, ligesom hun får flere millioner likes på sin Instagram, når hun poster noget.

Og så kan hun fejre rund fødselsdag i dag på farten med sin verdensturne 'It's My Party Tour', der tæller 38 koncerter.

- Da jeg var yngre, var jeg utilfreds med min krop. Den var for stor hér og for lille dér. Men når man bliver ældre, siger man til sig selv 'Det er bare sådan, jeg er'. Vi latinske og sorte kvinder har en særlig krop - vi har kurver, har Jennifer Lopez udtalt. (Foto: Denise Truscello © Getty Images)

Ikke at hun ser det halve århundrede som en stopklods.

- Du kan prøve nye ting, du kan ændre syn på ting. Alder betyder intet. Hjerte, ånd og sjæl er det, der betyder noget. Det håber jeg, jeg selv er et bevis på, har hun udtalt i et interview.

Men hvis den dag kommer, hvor hun skærer ned på arbejdet, kan hun med tilfredshed se tilbage på et liv, hvor hun var med til at ændre den amerikanske underholdningsindustri og give millioner af mennesker troen på, at også latinamerikanske kvinder kan nå stjernerne - ikke bare i USA, men i hele verden.

Facebook
Twitter