Politianmeldt rapper klar med ny provokerende video: Slut med hyklerisk feminisme

Den danske rapper Nikoline blev politianmeldt på grund af sin video til 'Flertallet er dumme'. Nu er hun klar med en ny til 'Sut min klit'.

Rapperen Nikoline gør op med sexisme i sin musikvideo til 'Sut min klit'. (Foto: Mathias Tegtmeier)

Sidste år blev hun politianmeldt på grund af sin video til nummeret 'Flertallet er dumme', hvor hun blandt andet brugte billeder af politikere som skydeskive.

Nu er den danske rapper Nikoline klar med en ny video til nummeret 'Sut min klit', der er et opgør med sexisme. Se fire studerende fra Københavns Erhvervsakademi reagere på videoen herunder eller se hele videoen her.

I videoen optræder flere fremtrædende danskere som filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, modellen Oliver Bjerrehuus og skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz, som også har brugt nummeret i deres kommende film 'Ditte & Louise'.

Hør nummeret 'Sut min klit' herunder, men du læser videre:

- Det har været vigtigt for mig, at alle dem, der er med i videoen, er aktivister. De er med af forskellige årsager, men det hele er et opgør med sexisme, og det er vigtigt, at vi kan samles omkring det her, uden der nødvendigvis er konsensus, siger Nikoline om videoen, hvor Oliver Bjerrehuus har 'Luder' skrevet hen over sin bare overkrop, og Peter Aalbæk Jensen holder en mikrofon hen til rapperens underliv og efterfølgende ligger på alle fire for hende.

Zentropa-stifteren kom sidste år i modvind efter, at flere kvinder fortalte om seksuelle ydmygelser hos filmselskabet.

En kvinde beskyldte blandt andet Aalbæk for at holde en mikrofon op under hendes nederdel og sige: 'Hør, fissen snakker'.

Nikoline beskriver sagen som 'virkelig dumt' og fortæller, at der er to grunde til, at han er med i videoen til ’Sut min klit’. Den ene er, at hun gerne vil ironisere hele Zentropa-sagen.

- Jeg ringede til 'Ålen' og pitchede idéen på 20 sekunder, og han var frisk. Hans medvirken har en dobbelt betydning, for på den ene side giver jeg ham tørt på, og på den anden side hører man min fisse brøle, for kvinder må altså være bedre til at tage sig sammen og sige fra. Det kan være svært i nogle tilfælde, men alle skal være med til at løse det her problem og sige til og fra, som man har lyst til.

Skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz bruger 'Sut min klit' i filmen 'Ditte & Louise' og er også med i musikvideoen til sangen. (Foto: Mathias Tegtmeier)

Nikoline forholder sig i sin musik til de problemer, hun mener, samfundet har i dag. Man har reduceret nøgenhed til noget seksuelt, der kan gøre det svært for ammende mødre i det offentlige rum, og hun beskriver tiden som en #metoo-tid med stor splittelse og manglende lydhørhed, hvor mange har det skidt med deres kroppe.

- Der er noget hyklerisk over popkulturens kommercielle feminisme. På den ene side har vi den her 'du-er-god-nok-feminisme', men samtidig reklamerer de samme mennesker med botox og plastiknumser. Det er vigtigt at få det hykleri ud af feminisme-debatten.

Lyt til nummeret 'Flertallet er dumme' herunder:

Hun er vant til, at folk kan blive provokerede af hendes tekster og musikvideoer, og hun synes ofte, at medierne fokuserer på det negative. Det er ikke noget, der slår hende ud.

- Jeg trives godt i modvind. Men der er også meget medvind, fortæller Nikoline, som får mange beskeder fra folk, der mener, hun har fat i det helt rigtige og er glade for, at nogen tør udtrykke de ting, hun gør.

To af Nikolines tilhængere er skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz, som altså har valgt at bruge 'Sut min klit' i deres film 'Ditte & Louise', der har premiere den 13. september, ligesom de også medvirker i musikvideoen.

De nævner ord som heftig, crazy og provokatør, når de taler om Nikoline, og de synes, hun gør opmærksom på nogle problematiske strukturer i samfundet.

- Videoen er sindssygt kompleks. Den er så loadet med budskaber, billeder, cameos og referencer, så man skal se den nogle gange for at få det hele med, siger Ditte Hansen, som er klar over, at videoen kan virke 'voldsom og pornografisk' på nogen.

Nikoline blev politianmeldt på grund af videoen til 'Flertallet er dumme', fordi hun skyder med skarpt mod billeder af politikere. (Foto: Still fra video)

Og voldsomt var der altså også nogen, der syntes, det var, da videoen til 'Flertallet er dumme' kom ud sidste år. Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti kaldte Nikoline en kvindelig Breivik, og en anonym borger anmeldte hende til politiet.

Københavns Politi mente ikke, at Nikoline overtrådte loven med videoen, og Nikoline synes da også, at folk skal bruge lidt længere tid på at sætte sig ind i hendes tekstunivers.

- Tit reagerer folk efter at have set ti sekunder af min video i stedet for at forholde sig til hele nummeret. Der er et generelt problem med fordybelse i dag, siger hun.

Facebook
Twitter