Popsanger åbner op om 'tabuiseret' livsvalg: Jeg vil ikke leve monogamt, fordi andre siger, det er det rigtige

Den amerikanske sanger Willow Smith fortæller i nyt interview om at være polyamorøs.

Skuespiller og sanger Willow Smith er polyamorøs. (Foto: Rodin Eckenroth © Getty Images)

I 2019 sprang den amerikanske sanger Willow Smith ud som biseksuel, og nu lader musikeren verden vide, at hun også er polyamorøs.

Det fortæller hun i programmet 'Red Table Talk', der kan ses på Facebook og bestyres af sangerens egen mor, skuespilleren Jada Pinkett Smith.

At være polyamorøs - også kaldet polyamori - går ud på, at man kan have flere kærlighedsforhold på samme tid, som alle involverede er bekendte og indforståede med.

Altså, at man for eksempel kan have mere end én kæreste ad gangen.

Og det er noget, Willow Smith har kunnet spejle sig i.

I programmet forklarer sangeren, der som ti-årig hittede stort med nummeret 'Whip My Hair', at polyamori har givet hende mere frihed, når det kommer til hendes kærlighedsliv.

- Jeg føler, at grundpillen i polyamori er friheden til at skabe den form for forhold, der fungerer for dig, i stedet for at leve monogamt, blot fordi det er, hvad folk omkring dig siger er den rette ting at gøre, fortæller den i dag 20-årige sanger, som desuden mener, at utroskab er en af hovedårsagerne til, at ægteskaber ender i skilsmisse.

I programmet medvirkede også Smiths bedstemor, 67-årige Adrienne Banfield-Jones, som sætter spørgsmålstegn ved sit barnebarns livssyn, når det kommer til forhold og kærlighed.

- For én som mig lyder det, som om det hele bare handler om sex, lyder det fra bedstemoren, der dog hurtigt bliver modsagt af Willow Smith.

- I min vennegruppe er jeg den eneste polyamorøse person, og jeg er den, der har mindst sex ud af alle mine venner.

Selvom polyamori giver mulighed for at være i et forhold med flere mennesker på én gang, fortæller Willow Smith, at hun ikke personligt kan se sig være i et forhold med "mere end to" andre på samme tid.

Willow Smith er datter af skuespillerparret Will Smith og Jada Pinkett Smith. Her ses hun i 2010, hvor hun hittede med 'Whip My Hair', sammen med sine forældre og storebror, Jaden Smith, der også har gjort karriere som musiker. (Foto: Jon Furniss © Getty Images)

Det har en 'gigantisk effekt'

Sexolog og forfatter Sara Skaarup, der står bag bogen 'Kærlighedskontrakten', der netop handler om polyamori og ikke-monogame forhold, roser Willow Smith for at tale åbent om sin polyamorøsitet.

Ifølge hende har det nemlig en "gigantisk effekt", når kendte mennesker tør tale åbent om ellers ofte tabubelagte emner, der ligger uden for normen.

- Vi har en tendens til at se op til de kendte, og når de vælger at stå frem med utraditionelle livsvalg, som det at være polyamorøs, er det med til at bryde tabuet og normalisere det. Det kan have en ret stor effekt, fordi det er med til udvide andre menneskers horisont. Det er enormt værdifuldt, forklarer hun.

Sara Skaarup nævner den danske politiker Ritt Bjerregaard, der i bogen 'Ritt – erindringer' fra 2015 stod frem og fortalte, at hun i årevis havde levet i et åbent ægteskab, hvor både hun og hendes mand havde haft andre kærester.

- For mange var det en øjenåbner, at en kvinde som Ritt Bjerregaard, som de fleste anser som en meget klog dame, havde taget det her valg om at leve i et åbent ægteskab og turde tale åbent om det. Det havde en stor effekt i den forstand, at folk blev gjort opmærksomme på, at det altså også var en gangbar måde at leve sit liv på, forklarer Sara Skaarup.

Andre kendte polyamorøse mennesker tæller skuespiller Bella Thorne, skuespiller Ezra Miller, forfatter Cecilie Bødker, dragqueen og tv-personlighed Courtney Act og Netflix-stjernen Joe Exotic.

Fire til fem procent af parforhold er ikke-monogame

Der findes ingen tal på, hvor mange der udøver polyamori herhjemme, men i sit virke som sexolog har Sara Skaarup oplevet en markant stigning i henvendelser om polyamori og åbne forhold.

- For ti år siden, når jeg blev spurgt ind til, hvor mange der lever sådan her, var svaret måske under én procent af befolkningen. I dag vil jeg vurdere, at omkring fire til fem procent af alle par herhjemme lever på en måde, der ikke er monogam, fortæller hun.

Men selvom både kendskabet til og udlevelsen af polyamori er steget herhjemme, så oplever polyamorøse mennesker forsat - ligesom Willow Smith - at blive mødt med fordomme, som at de har mange seksuelle partnere.

- Det er helt klar en fordom, som mange polyamorøse bliver mødt med, men den er ikke nødvendigvis sand. Polyamori handler ikke nødvendigvis om sex, men er funderet i følelser og kærlighed. Og at man kan elske flere end én betyder altså ikke, at man også har sex med mange, forklarer Sara Skaarup og fortsætter:

- Men skal huske på, at der findes lige så mange måder at være polyamorøs på, som der for eksempel findes måder at være hetero-, bi- eller homoseksuel eller leve i et monogamt forhold på. Der er ikke én rigtig måde at leve på.

I 2015 udsendte Willow Smith sangen 'Wait A Minute!', der siden er blevet populær på appen TikTok. Hør den her:

0:00
FacebookTwitter