Popsanger i protest mod 'omvendelse' af homoseksuelle: 'Jeg kan ikke forestille mig noget mere traumatisk'

Aurora melder sig nu ind i debatten om omvendelsesterapi for homoseksuelle i Norge med ny single.

Aurora, som selv er biseksuel, har netop udgivet singlen 'Cure For Me', der er inspireret af debatten om omvendelsesterapi for homoseksuelle i Norge. (Foto: Christian Hjorth © Ritzau Scanpix)

Skal det være lovligt at forsøge at "omvende" homoseksuelle?

Den debat raser lige nu i Norge, efter den norske regering for nylig annoncerede et nyt lovforslag, der skal forbyde såkaldt omvendelsesterapi af homoseksuelle unge under 16 år.

Målet med den kontroversielle terapiform er blandt andet at "omvende" personer fra at være homoseksuelle til at blive heteroseksuelle, og selvom nogle nordmænd bifalder det nye forslag om et forbud, mødes det også af kritik.

Flere mener nemlig, at lovforslaget faktisk er med til at legimitere omvendelsesterapi, fordi det ikke vil gøre praksissen ulovlig for alle aldersgrupper, men kun for unge under 16 år.

Én af dem, der er kritisk over for det nye lovforslag, er den norske popstjerne Aurora, der selv er biseksuel og modstander af omvendelsesterapi.

- Jeg kan ikke forestille mig noget mere traumatisk end at få at vide, at du er født som en fejl, og at du skal kureres og helbredes – som om kærlighed er noget, der bør kureres som en sygdom, fortæller Aurora i et interview med norske VG.

'Vi har ikke brug for en kur mod det'

Som en form for protest har Aurora netop udgivet sangen 'Cure For Me', der er direkte inspireret af debatten om den omdiskuterede terapiform, der altså har til sigte at "kurere" homoseksuelle.

- Sangen er inspireret af det at blive fortalt, at man er født som noget, vi bør ændre på, fordi man er lidt anderledes. Det er svært at være sig selv og elske sig selv, når verden råber op om, at du er fuld af fejl, fortæller 25-årige Aurora Aksnes i interviewet og tilføjer:

- Det er helt utroligt, at man ikke er kommet længere i 2021, end at man ikke kan elske den, man vil.

Hør sangen 'Cure For Me' her:

0:00

"Jeg bryder mig ikke om spændingerne og misforståelserne omkring vores kærligheds natur (…) Jeg har ikke brug for en kur til mig, jeg har ikke brug for det," synger Aurora blandt andet på nummeret, der er den anden single fra hendes kommende album.

I et opslag på Instagram uddyber Aurora budskabet bag den dugfriske udgivelse.

- Det er skræmmende, hvor let det er for andre at overbevise dig om, at du er forkert (…) Jeg synes, det er på tide, vi lukker de stemmer ude. For ingen skal på nogen måde overbevise dig om, at du ikke er noget værd på grund af den måde, du ser ud på, opfører dig på, din tro eller den måde, du er født til at elske andre, skriver sangeren og slutter:

- Vi bør alle have ret til at være mennesker. Og vi har ikke brug for en kur mod det.

Aurora hitter med nummeret 'Runaway', der særligt er blevet populært på appen TikTok. Alene på Spotify er sangen hørt over 300 millioner gange. (Foto: Jana Legler © Getty Images)

Risikerer at krænke trosfriheden med forbud

Med sangen slutter Aurora sig dermed til koret af fremtrædende stemmer, der retter kritik mod omvendelsesterapi i Norge. Da den norske regering i sidste uge fremsatte det nye lovforslag, blev det mødt af skarp kritik fra flere kanter.

- Regeringen åbner for, at omvendelsesterapi fortsat kan være lovligt for alle over 16 år. Det er et svigt for hele LGBT+-bevægelsen, udtaler Arild Hermstad, leder af Miljøpartiet De Grønne, ifølge VG til nyhedsbureauet NTB.

Freddy André Øvstegård, der er ligestillingstalsperson i Sosialistisk Venstreparti, har blandt andet kaldt lovforslaget "et klart signal til psykisk vold mod unge queer-personer".

Den norske kultur- og ligestillingsminister, Abid Raja, der for nylig præsenterede lovforslaget, afviser dog kritikken.

- Vi foreslår et totalt forbud mod konverteringsterapi for børn. Ikke desto mindre sætter menneskerettigheder grænser for, hvor langt staten kan gå ind og regulere voksne, samtykkende menneskers valg – selvom man mener, at valget er dårligt, skadeligt og forkasteligt, siger han til NRK.

Den norske statsminister Erna Solberg fortæller til Aftenposten, at man vil lytte til de andre partiers input, men erkender samtidig, at debatten om omvendelsesterapi er svær. En stor del af omvendelsesterapien i Norge udøves nemlig af religiøse organisationer, og derfor risikerer det nye lovforslag at krænke trosfriheden.

- Det er et svært spørgsmål, om vi kan forbyde nogen noget, de måske har brug for. Vi skal finde en balance, hvor vi ikke fratager troende folk muligheden for at tale med mennesker om deres udfordringer, hvis de forelsker sig i en anden, udtaler Erna Solberg til NRK.

I Danmark er der ikke noget forbud mod terapiformen, men sidste efterår meldte daværende ligestillingsminister, Mogens Jensen (S), ud, at han ville igangsætte en undersøgelse, der skal afdække omfang og udbredelse af omvendelsesterapi herhjemme.

- Det er at sammenligne med psykisk og i nogle tilfælde også fysisk vold på grund af seksualitet eller kønsidentitet. Men vi har ikke særlig meget viden om, i hvilket omfang det anvendes i Danmark, sagde han dengang til Berlingske.

Den danske undersøgelse forventes færdig til august i år.

Vil du vide mere om omvendelsesterapi, kan du i DRTV se den danske dokumentar 'Homohelbredelsen':

Homohelbredelsen