Popstjerne deler ærlige billeder efter spiseforstyrrelse: 'Jeg er imponeret over, at hun tør stå frem'

Musiker Demi Lovato bliver kaldt en rollemodel efter at have delt billeder af sine strækmærker på Instagram.

Demi Lovato er efter mange års kamp med spiseforstyrrelser på rette vej, skriver hun i et Instagram-opslag. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

- Mine strækmærker forsvinder ikke, så jeg kan vel lige så godt smide lidt glitter på dem, hva'?

Sådan skrev popstjernen Demi Lovato for nylig i et opslag på sin Instagram-profil, som siden har udløst både overskrifter og virtuelle klapsalver.

I opslaget, som den 27-årige musiker og skuespiller delte med sine mere end 95 millioner Instagram-følgere, ses en række billeder af Demi Lovato, der poserer iført en sort badedragt. På sine lår og bagdel har sangeren malet en række striber med guldfarvet glimmer, der fremhæver strækmærker.

Billederne tog Demi Lovato i sommer, og i opslaget forklarer musikeren, at hun nu har valgt at dele billederne med offentligheden for at sætte fokus på behandling af spiseforstyrrelser - noget, som popstjernen i mange år har kæmpet med.

- Jeg troede oprigtigt ikke, at det var muligt at blive helbredt for spiseforstyrrelser. Jeg troede, at alle snød eller faldt i i al hemmelighed. "Hun må da helt sikkert kaste op en gang imellem." "Hun kan da UMULIGT acceptere sin appelsinhud." Det var blot nogle af de ting, jeg plejede at fortælle mig selv, da jeg voksede op, skriver Demi Lovato og uddyber om sit eget behandlingsforløb:

- Jeg er så taknemmelig for, at jeg for første gang i mit liv ærligt kan sige, at min diætist kiggede på mig og sagde: "Det her er sådan, det ser ud, når man kommer sig over en spiseforstyrrelse."

I opslaget forklarer sangeren, at hun valgte at tage billederne af sig selv iført bikini og guldglimmer, fordi hun ville "fejre" sine strækmærker i stedet for at "skamme" sig over dem.

Den tidligere Disney-stjerne slutter det ærlige opslag med en række opmuntrende ord til andre, der kæmper med spiseforstyrrelser:

- Lad dette være en påmindelse til jer, der ikke tror, det (helbredelse) er muligt: DET ER DET FAKTISK. DU KAN GØRE DET. JEG TROR PÅ DIG.

Demi Lovato kæmpede i mange år også med misbrug af alkohol. Noget, hun har sunget om på hittet 'Sober' fra 2018:

0:00

'Det er meget modigt af hende'

Demi Lovatos opslag på Instagram har i skrivende stund fået tæt på 3,5 millioner likes, og i kommentarsporet til billederne hyldes hitmageren for at sætte fokus på spiseforstyrrelser og vejen mod helbredelse.

- Bedring (i kampen mod spiseforstyrrelser) er så svært, og at se nogen, jeg ser så meget op til, være åben omkring det på sociale medier er så inspirerende!, skriver en bruger i kommentarfeltet, hvor andre blandt andet kalder Lovato for "en rollemodel" og "en inspiration".

Hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS, er man enig i, at Demi Lovato er en rollemodel. Ifølge foreningens direktør, Laila Walther, sender musikeren et "stærkt signal" ved at dele sin historie.

- Demi Lovatos fortælling kan være med til at give håb til andre, der kæmper med spiseforstyrrelser, fordi det viser, at det faktisk er muligt at komme videre og blive helbredt for den her sygdom, siger Walther, der har svært ved at skjule sin begejstring over Lovatos Instagram-opslag.

- Jeg er faktisk meget imponeret over, at hun tør stå frem og vise sin krop på den her måde. Det er meget modigt af hende, for der er stadig ikke mange, der tør stå ved, at de har haft en spiseforstyrrelse.

For mens vi efterhånden har fået normaliseret emner som angst og depression, er spiseforstyrrelser stadig tabuiseret og omgærdet af mange misforståelser, fortæller Laila Walther.

- Du kan stadig møde folk, der mener, at personer med spiseforstyrrelser "bare skal tage sig sammen". Men et budskab som Demi Lovatos kan forhåbentlig være med til at ændre debatten og få folk til at indse, at spiseforstyrrelser faktisk er en sygdom, der kræver behandling, og som man skal tage alvorligt, siger Laila Walther, der håber, flere vil følge Lovatos eksempel og fremover tale mere åbent om spiseforstyrrelser.

Demi Lovato har i mange år kæmpet med spiseforstyrrelser - og hun er ikke alene. Tal fra den amerikanske organisation ANAD viser, at mindst ni procent af verdens befolkning påvirkes af spiseforstyrrelse i én eller anden grad. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter