Popstjerne-drømmen blev et mareridt: I dag tør verdenskendt sangskriver igen at stå i front

Hitmageren Ina Wroldsen taler ud om tvivl, magtkampe i musikbranchen og om at blive forvekslet med Mø.

Du kender hende måske ikke, men du har med garanti skrålet med på nogle af hendes sange.

Norske Ina Wroldsen har et hitkarkotek større end de fleste, og med navne som Britney Spears, Shakira, Demi Lovato og Zara Larsson på cv’et er hun en af tidens mest efterspurgte popsnedkere.

Hun har ført pennen på nogle af vor tids største popbaskere, og har også leveret vokal til en lang række populære sange, blandt andet Calvin Harris' kæmpehit 'How Deep Is You Love' - dog uden at blive krediteret, men mere om det senere.

Efter flere år i kulissen træder den 34-årige sanger og sangskriver nu ud af værkstedet og ind i rampelyset. Ina Wroldsen har valgt at lytte til den lille stemme indeni, der fortæller hende, at hun burde stå i front.

- I lang tid havde jeg en følelse af, at det var naivt af mig, bare at ville synge. Som om det ikke var nok. Men jeg elsker at synge. Nogle mennesker finder en måde at flygte fra virkeligheden på, og for mig er sangen min virkelighedsflugt. Det er min terapi. Så måske er jeg bare en smule naiv?, siger hun.

I sommer udgav hun sin første solo EP 'Hex' med fem dugfriske numre, hvor Ina Wroldsen selv stod helt i front som sangerinde. Et af numrene, 'Strongest', er allerede blevet et stort hit - blandt andet takket være et remix af dj'en Allan Walker - og kan i dag bryste sig af over 65 millioner afspilninger på Spotify.

Hør 'Strongest' her, mens du læser videre.

0:00

Popdrømmen blev til et mareridt

Jeg møder hende på et hotelværelse i København.

Her slapper Ina Wroldsen af inden hun i aften skal spille til 'The Voice 2018' i Tivoli. En koncert, hvor hendes navn står allerøverst på plakaten.

Men det har ikke været let for Ina Wroldsen at tage beslutningen om at satse på en karriere som sangerinde – og popstjerne – og ikke blot være sangskriver. Der er noget trygt i at kunne gemme sig i kulissen, forklarer hun.

Ina Wroldsen er 34 år og født i Sandefjord, Norge. (Foto: pressefoto)

- At være sangskriver er fantastisk, for det er ikke dit hoved, der ruller, hvis noget går galt. Jeg kan skrive en sang til en kunstner, som måske ender med at floppe. Så kan jeg tænke 'Åh, det var en skam. Nå, jeg skriver en ny'. Når du er selv står i front, kræver det meget mere af dig, og der er langt mere på spil. 'Har jeg virkelig lyst til at sætte mig selv i fokus på den måde?'

Ina Wroldsen har nemlig allerede prøvet det én gang før.

I starten af 00’erne, da navne som Avril Lavigne, Pink og landsfællen Maria Mena var brandvarme, scorede hun sig en pladekontrakt. Som 21-årig rejste hun 8.000 kilometer fra hjemlandet Norge for at jagte drømmen i Los Angeles, et mekka for sangere og musikere, der kæmper for det store gennembrud.

Med lange dage fyldt ud med radioture, interviews og photoshoots var grundstenen til popdrømmen lagt, men en aften på et motelværelse gik det galt.

- Jeg sad dér på sengekanten og gik fuldstændig i panik. Det her er et mareridt, tænkte jeg. Det her var slet ikke det, jeg havde lyst til. Det handlede nærmest ikke om musik, men stort set kun om penge og business, fortæller Ina Wroldsen.

- Jeg kunne få at vide, at pladecheferne elskede min sang, men jeg skulle lige smide 10 kilo. Det var slet ikke mig, og jeg kæmpede virkelig med at finde min plads. Jeg var så deprimeret på det tidspunkt, siger hun.

Så Ina Wroldsen tog hjem. Hun genoptog sit studie og regnede egentlig med at hun skulle læse historie på universitetet, indtil hendes pladeselskab en dag tog fat i hende. De foreslog, at hun begyndte at skrive sange for andre.

Mistede kontrollen

Ina Wroldsen skrinlagde solokarrieren og i løbet af de sidste ti år har hun skrevet sange til nogle af popverdens største navne. Hun har også udgivet et par enkelte singler i eget navn, ligesom hun i en perioden udgjorde duoen Ask Embla sammen med den islandske musiker Arnþór Birgisson. Men hovedfokus har været at lave numre for andre kunstnere.

Hendes egen favorit er nummeret 'Impossible', som hun skrev til sangerinden Shontelle i 2010, og som senere også blev udgivet af den britiske sanger James Arthur.

Men det var to numre, hun skrev til gruppen Clean Bandit, der for alvor fik Ina Wroldsen til at genoverveje sin solokarriere.

- Når jeg skrev for andre sangere, følte jeg, at jeg var i kontrol over, hvor meget jeg gav af mig selv. Men pludselig tippede den kontrol, siger Ina Wroldsen og fortsætter;

- Da jeg skrev 'Symphony' (Clean Bandit & Zara Larsson red.) og 'Rockabye' (Clean Bandit ft. Sean Paul & Anne-Marie red.), skete der noget. Jeg følte, at der kom noget ud i de sange, som var så meget mig. Jeg havde åbnet noget inde i mig selv, som jeg ikke kunne lukke ned for.

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg som sangskriver var nødt til at gøre op med mig selv, om jeg ville fortsætte med at skrive for andre og give den der specielle gnist væk – eller skulle jeg prøve igen selv? Så jeg tænkte 'Fuck det, jeg giver det et skud'.

Hør 'Rockabye' her, mens du læser videre.

0:00

Sværere at skrive til sig selv

Men med solokarrieren blev sangskriveren mødt med en ny udfordring.

For én ting er at skrive sange for andre. Ina Wroldsen har styr på hit-formularen og ved, hvad der virker. Noget andet er, at skrive sange, der både kommer helt inde fra hjertet, men som samtidig skal være fængende nok til at klare sig på hitlisterne.

- Det er langt sværere at skrive til mig selv, for jeg vil gerne have, at sangene både skal være rigtig gode, men også betyde noget for mig, forklarer hun.

- Det er let nok for mig at side ved klaveret og skrive noget, der har en særlig betydning for mig. Men musikmarkedet er vildt konkurrencepræget, så mine sange skal også være catchy og interessante for andre end mig selv. Det er en helt ny verden for mig.

Ifølge Ina Wroldsen er 'Chandelier' med Sia det perfekte eksempel på en sang, der tikker begge bokse.

- Den sang er så smuk, dyb og har et budskab - og samtidig kan folk på klubben stå og synge med på 'One, two, three drink!'. Det er ren kunst, siger hun.

Privat er Ina Wroldsen gift med briten Mark Ellwood. Sammen har de sønnen William på 9 år. I 2015 flyttede parret fra London til Wroldsens hjemland, Norge. (Foto: pressefoto)

Blev træt af magtkampe bag kulissen

Selvom drivkraften bag Ina Wroldsens nye solokarriere først og fremmest er kærligheden til musikken, var det også en forretningsbeslutning. Det bliver nemlig svære og svære at tjene penge som sangskriver for andre, siger hun.

- Der er så meget politik i sangskrivning. Særligt når du begynder at arbejde med de store navne, er der et underlag af politik, som jeg ikke bryder mig om.

Med politik mener Ina Wroldsen kampen om royalties – de penge, sangskrivere og musikere tjener, når deres sange for eksempel bliver spillet i radioen. Ofte bliver pengene udbetalt i procentsatser alt efter, hvor meget hver sangskriver har bidraget til et nummer – eller i nogle tilfælde, hvor spidse albuer, de har haft.

- Tag et kig på nogle af de sange, der bliver virkelig store for tiden. De har tit syv eller flere sangskrivere på credit-listen, men der er altså stadig kun 100 procent i 100 procent, når pengene skal fordeles. Det bliver sværere og sværere for sangskrivere at tjene penge til deres levebrød, siger hun.

'How Deep Is Your Love', nummeret Ina Wroldsen skrev til Calvin Harris, er i skrivende stund blevet streamet mere end 580 millioner gange på Spotify. (Foto: pressefoto)

Blev 'snydt' af Calvin Harris

Ina Wroldsen har selv oplevet, hvordan der kan gå politik i popmusikken.

I 2015 skrev hun sangen 'How Deep Is Your Love' sammen med producerteamet Disciples. De sendte sangen videre til den britiske hit-dj Calvin Harris, som miksede og udgav nummeret – med Ina Wroldsens demo-vokaler intakt.

Hør nummeret her, mens du læser videre.

0:00

'How Deep Is Your Love' blev et af 2015’s allerstørste pophits, og har i dag trukket mere end 580 millioner afspilninger på streamingtjenesten Spotify. Men selvom det er Ina Wroldsen, der synger på nummeret, fremgår hendes navn ingen steder i hverken sangens titel eller på singlecoveret.

- Vi bad om at få mit navn med i titlen. Det var ikke fordi jeg var interesseret i, hvad det kunne føre med sig, men fordi jeg gerne ville anerkendes for det stykke arbejde, jeg havde gjort. Nogle gange føler jeg, at jeg gjorde mig selv og andre unge kvinder en bjørnetjeneste, ved ikke at stå fast. Men det var udelukkende en forretningsbeslutning.

- Jeg vidste, at hvis jeg sagde 'Nej, jeg vil have mit navn med i titlen', så ville han have fået Ellie Goulding eller Rihanna til at synge den i stedet – og jeg ville tjene flere penge på den sang, hvis det også var mig, der sang den, har Ina Wroldsen tidligere fortalt til musikmediet The Line of Best Fit.

I dag skriver Ina Wroldsen kun sange til sig selv. Det føles, som det eneste rigtige, forklarer hun. På den måde har hun den kreativ kontrol, og slipper for at kæmpe om procenter i kulissen.

- Det kan virkelig blive grimt, men jeg gider ikke have de slåskampe og diskussioner. Jeg ved godt, at det bare er business, men jo mere succesfuld du bliver indenfor et fag, jo mere business går der i den. Jeg elsker musik for musikkens skyld, og det er dét, jeg gerne vil fokusere på, siger hun.

Ina Wroldsen udgav sin første solosingle i 2004 under titlen 'Suddenly'. (Foto: pressefoto)

Gennembruddet er 'stort set umuligt'

Med sangen 'Strongest' har Ina Wroldsen sikret sig sit første store hit på egen hånd, og med den nye single 'Favela' er der lagt i kakkelovnen til endnu et hit.

Sangen, der handler om Rio de Janeiros berømte ghettoer – de såkaldte 'favelas' – har hun lavet i samarbejde med den brasilianske dj Alok, og allerede nu hitter nummeret stort i Brasilien.

Hør den nye single 'Favela' her.

0:00

Men selvom popstjernedrømmene i dén grad er ved at lykkes, så er der stadig et stykke vej endnu.

- Tidligere i dag stod jeg på scenen og lavede min lydprøve, da den her mand kom hen til mig og spurgte, om vi kunne tage et foto sammen. Jeg svarede ja, men jeg kunne se i hans øjne, at han ikke var helt sikker på, hvem jeg var. 'Du er er Mø, ikke?' spurgte han. Jeg svarede nej, og han svarede 'Men kan vi tage billedet alligevel?'

Ina Wroldsen sukker, men kan heller ikke lade være med at trække på smilebåndet, mens hun fortæller videre.

- 'Altså, aner du overhovedet hvem jeg er?' tænkte jeg, men svarede bare 'Helt fint, lad os da tage billedet'. For ti år siden havde den slags knust mig. 'Her går jeg og arbejder så hårdt for her, og så aner han ikke engang, hvem jeg er?'. Men nu kan jeg godt se det sjove i den slags. Det er vigtigt ikke at tage alting så fandens personligt, siger hun, og finder en snus frem fra tasken.

Hun placerer den lille pose med tobak under overlæben, inden hun fortsætter;

- Jeg ved godt, at det, jeg er i gang med lige nu, er stort set umuligt. Men i dag tænker jeg ikke længere 'Jeg dør, hvis det ikke lykkes mig at bryde igennem!'. Jeg har det godt og er glad uanset – jeg vil bare gerne prøve at give det ét skud mere.

Facebook
Twitter