Popstjerne undskylder efter kontroversielle billeder på Instagram: 'Ingen fortalte mig, at jeg kunne støde nogen'

Sangerinden Demi Lovato blev mødt af skarp kritik efter en gratis rejse til Israel.

Demi Lovato besøgte for få dage siden Israel og delte billeder fra den gratis tur på Instagram. Nu er hun havnet i et stormvejr af kritik. (Foto: Neilson Barnard © Getty Images)

- Der er noget fuldstændigt magisk ved Israel. Jeg har aldrig før følt sådan en følelse af spiritualitet eller tilknytning til Gud.

Sådan beskrev popstjernen Demi Lovato i glade vendinger den tur til Isael, hun for nylig har været på og flittigt delt billeder fra på sin Instagram-profil. Her ses den kristne sangerinde blive døbt i Jordanfloden, posere ved Grædemuren i Jerusalem og under et besøg på et center for handicappede børn.

Men nu er sangerinden, der er kendt for hits som 'Heart Attack' og 'Cool For The Summer', blevet skydeskive for skarp kritik. Det skriver flere internationale medier.

Det er nemlig ikke alle, der er lige begejstrede for måden, hvorpå Demi Lovato i positive vendinger omtaler Israel på sine sociale medier uden at nævne den mangeårige konflikt mellem Israel og Palæstina.

- Demi, jeg elsker dig, respekterer din tro og forstår, hvor vigtigt det er for en kristen at besøge sådanne hellige steder, men at gøre det her uden at sige ÉT ORD om Palæstina? Søster, vi støtter dig ikke i den her, skriver en bruger på Twitter og uddyber i et andet tweet:

- Tag til Israel, få din åbenbaring med Gud, men lad ikke som om, at det er et fredeligt land.

Kommentarsporet på selve Instagram-opslaget med billeder fra turen blev også fyldt af negative kommentarer i sådan en grad, at den 27-årige sangerinde i sidste ende valgte at deaktivere muligheden for at kommentere på opslaget.

Det træk blev også mødt af kritik.

- Demi Lovato har slukket for kommentarer på hendes 'Israel er magisk'-post. Hun er fuldt ud bevidst om situationen, men hun tænker seriøst bare 'fuck Palæstina', hva?, skriver en bruger på Twitter.

I 2018 blev Demi Lovato indlagt efter en overdosis. Få uger inden havde hun udgivet nummeret 'Sober' om hendes mangeårige kamp mod alkohol og stoffer. Hør den her:

Undskyldte offentligt på Instagram

Selvom hendes Instagram-opslag også er blevet mødt med positive kommentarer og likes, der støtter op om hendes tur til Israel, så har sangerinden alligevel valgt offentligt at undskylde for at have postet billederne.

- Ingen fortalte mig, at der ville være noget forkert i at tage af sted, eller at jeg muligvis kunne støde nogen. Men når det er sagt, så er jeg ked af, hvis jeg har såret eller stødt nogen, det var ikke min intention, skrev Demi Lovato i en såkaldt story på sin Instagram-profil.

- Nogle gange giver folk dig nogle muligheder, og ingen fortæller dig om, hvordan det potentielt kan give bagslag.

Efter de kritiske kommentarer lagde Demi Lovato en længere undskyldning op på sin Instagram-profil i sin story. Stories er kun tilgængelige i 24 timer, så Lovatos story er ikke længere at finde på hendes profil. (Foto: Screenshot fra Instagram)

I opslaget forklarer sangerinden, at hun havde fået rejsen til Israel gratis, mod at hun postede et par opslag fra turen på sin Instagram-profil.

- Det her skulle have været en spirituel oplevelse for mig IKKE ET POLITISK STATEMENT, og nu indser jeg, at jeg har såret folk, og det er jeg ked af, skrev hun.

I skrivende stund er billederne fra sangerindens tur til Israel stadig at finde på hendes Instagram-profil, ligesom kommentarer fortsat er slået fra på de tre opslag. Lovatos undskyldning blev postet i en story, der kun var tilgængelig i 24 timer, og den er derfor ikke længere tilgængelige på profilen.

Hvem der har betalt rejsen til Israel, har Demi Lovato ikke meldt ud.

Det her er kun begyndelsen

Den modvind, der møder Demi Lovato lige nu, er blot endnu et eksempel på, at kendtes handlinger på sociale medier har konsekvenser – også selvom det umiddelbart bare ligner uskyldige billeder i flotte omgivelser.

Det forklarer Nathalie Larsen, der er social medie-strateg, og som analyserer digitale tendenser.

- Sagens kerne er jo, at selvom popstjernens afsendermotiv kan være uskyldigt og naivt, så sidder der 74 millioner følgere som modtagere, og de lægger deres værdier og perspektiver i billeddelingen. Som afsender ved du ikke, hvad dine følgerne læser ind i dine opslag, siger Nathalie Larsen.

Demi Lovato har i alt 74,4 millioner følgere på Instagram. Her ses hun under en optræden ved American Music Awards i 2017. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Tidligere har vi blandt andet set, hvordan rejsebloggeren Marie Meier fik kritik for at reklamere for Syrien som feriemål, og derudover dukker der hyppigt sager op om kendte, der reklamerer for ting, som pludselig giver bagslag.

Den slags kommer vi til at se oftere fremover, vurderer Nathalie Larsen.

- I takt med at flere enkeltpersoner på sociale medier får magt og store følgeskaber, vil det stille krav til deres måde at håndtere den rækkevidde og berømmelse, siger hun og tilføjer:

- De har ikke på samme måde en reaktion eller et etisk kodeks – de har en kontrakt med deres følgere, som handler om troværdighed. Og den bliver de testet på hele tiden. Derfor vil den her slags sager også fylde mere i fremtiden.

Men faktisk viser balladen om popstjernens Israel-rejse os også et sundhedstegn på de sociale medier, mener Nathalie Larsen.

- Det positive her er, at forbrugere og følgere på sociale medier er begyndt at forholde sig mere kritisk til, hvad deres idoler lægger op. Folk begynder for eksempel at spørge ind til, hvorfor de reklamerer for bestemte produkter og kræver svar på de handlinger, følgerne ikke finder sympatiske, siger hun.

Det er i øvrigt langt fra første gang, at populærkultur og Israel har vist sig at være en kontroversiel blanding.

I 2015 blev den danske sangerinde Mø mødt at kritik, fordi hun valgte at spille koncert i Israel, og da landet i år var værter for sangkonkurrencen Eurovision Song Contest, gik flere danske og udenlandske skuespillere og musikere sammen og opfordrede til en boykot af Israel som værtsnation.