Popstjernen, alle taler om: 17-årige Billie Eilish giver ikke en fuck

Sangerinden Billie Eilish er ude med sit længe ventede debutalbum.

Billie Eilish udgav fredag albummet 'When We All Fall Asleep, Where Do We Go?'. (Foto: Young Hollywood / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © Getty Images / DR)

Hun er kendt som pigen, der aldrig smiler til kameraet.

Faktisk foretrækker hun at sende fotografen en fuckfinger, og så beskriver hun sig selv som en, der altid er trist.

Sanger og sangskriver Billie Eilish er kun 17 år, men hun er allerede på alles læber.

Fredag udgiver hun sit længe ventede debutalbum 'When We All Fall Asleep, Where Do We Go?', der er den foreløbige kulmination på en hæsblæsende karriere, der begyndte, da sangen 'Ocean Eyes' gik viralt i 2016, da hun var kun 14 år.

Lyt til 'Ocean Eyes' her:

0:00

Men skulle man finde på at kritisere hendes tekster om kærlighed for manglende livserfaring, kan man godt pakke sammen.

I hvert fald hvis det står til Billie Eilish selv.

- Ældre mennesker spørger: 'Hvad ved du om ting som kærlighed?' Jeg ved mere, end du gør, for jeg føler det for første gang lige nu, hvor du har følt det længe. Det betyder ikke, det er en mindre kraftfuld følelse, men den er anderledes. Ældre mennesker er vant til knuste hjerter, smerte og bare at ville fucking dø, men for yngre mennesker er det helt nyt, og det er skræmmende, har den amerikanske sangerinde sagt til musikmediet NME.

Afviger fra samlebåndspoppen

Billie Eilish, som bærer det fulde navn Billie Eilish Pirate Baird O'Connell, voksede op i Los Angeles, hvor hun blev hjemmeskolet af sine forældre, der begge er skuespillere.

Hendes storebror, Finneas O'Connell, havde et band, men begyndte også at skrive sange sammen med sin yngre søster, og det er stadig primært med ham, at Eilish skriver sin musik.

Og trods den enorme popularitet, der burde sikre nok penge til at leje et musikstudie, producerer de stadig sangene i samme soveværelse som for tre år siden, hvor Billie Eilish udgav sin første single, 'Ocean Eyes'.

Siden den er der kommet mange andre til, og nummeret 'When the Party's Over' er i skrivende stund blevet afspillet over 300 millioner gange på Spotify, mens hun senest har hittet med blandt andre 'Bury a Friend' og 'Wish You Were Gay'.

Lyt til 'Bury a Friend' her:

0:00

P3-vært Fie Neergaard er ikke i tvivl om, hvorfor teenageren har fået så stor succes med sin musik.

- Først og fremmest kan hun levere et godt håndværk. Sangene er velskrevede popsange med et twist og en personlig kant med nogle tekster, der afviger fra samlebåndspoppen, som folk i højere grad lader til at være kørt døde i. Og netop adgangen til personen Billie er en vigtig faktor, siger Fie Neergaard og fortsætter:

- Hun har et heftigt følge på de sociale medier, som hun på grund af sin alder altid har begået sig på. På dem har man kunnet få adgang til hendes fjollede, grænseoverskridende og ind imellem livstrætte opførsel.

Billie Eilish spillede sidst i Danmark den 13. februar i et udsolgt Vega i København. Her er hun fotograferet under en koncert i London et par uger senere. (Foto: Martin Harris © Ritzau Scanpix)

Åben om de svære ting

Det er nemlig ikke kun de velskrevne sange, der har gjort 17-årige Billie Eilish populær. Hun bliver kaldt et stilikon med sine opsigtsvækkende oversize-outfits, og så er hun ikke bleg for at tale om de ting, der gør ondt.

Både når det kommer til den depression, hun har haft, hendes Tourettes syndrom-diagnose, at det kan være svært at være kendt og så den generelle bramfrihed i hendes sange og interviews.

- Hun siger ting, som en 17-årig kvindelig popstjerne ikke må sige. Hun referer til sex, hun gider ikke gå op i at være køn hele tiden, og hun er heller ikke bange for at snakke åbent om, hvor nederen det kan være at være hjemmefra på lange turnéer og at blive genkendt hele tiden.

- Samtidig klæder hun sig på sin helt egen måde og stikker ud i sine kæmpe bukser, bandanaer og neonfarver. Alt det, kombineret med den indadvendte, reflekterende musik, gør pigen, der nægter at smile til kameraet, til en fascinerende størrelse, mener Fie Neergaard.

Billie Eilish' attitude støder dog også nogen, men det lader sangerinden sig ikke gå på af, hvis man skal tro hendes interview med NME.

Faktisk hun har en ret klar besked til sine haters.

- Du kan ikke forestille dig det lort, folk kalder mig. Det er fucking sjovt, for hvem er det, der tjener pengene? Hvem spiller koncerter over hele verden? Hvem får gratis sko? Mig. Ikke for at være arrogant eller noget, men: 'Fuck jer'.

Billie Eilish' debutalbum 'When We All Fall Asleep, Where Do We Go?' er ude nu. Til juni kan hun opleves på den danske festival Tinderbox.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk