Populær countrystjerne i modvind efter racistisk udtalelse: 'Jeg er flov og ked af det'

Countrystjernen Morgan Wallen er kommet i modvind på grund af en video, der er dukket op på sociale medier.

Countrystjernen Morgan Wallen er en populær herre, men nu er han kommet i modvind for at have udtalt sig racistisk. (Foto: © Kevin Kane, Getty Images)

Måske siger navnet Morgan Wallen dig ikke det store, men i USA er han en af de hotteste kunstnere på den amerikanske countryscene.

Den 27-årige musiker har i skrivende stund over 12 millioner månedlige lyttere på Spotify, og i januar strøg hans album 'Dangerous: The Double Album' ind som nummer et på den amerikanske musikhitliste Billboard.

Her blev det det første countryalbum i seks år, der har ligget i toppen af listen i mere end én uge.

Men det er ikke kun for sin musik, at Morgan Wallen for tiden trækker overskrifter.

Forleden dukkede en video op på sociale medier, hvor den populære countrystjerne brugte racistiske vendinger i en samtale med nogle venner en sen aften foran sit hjem i Nashville.

Efterfølgende har en række af Morgan Wallens musikerkollegaer kritiseret hans udtalelser. Og nu har han også selv undskyldt for sit sprogbrug i videoen - en undskyldning, der er blevet bekræftet af Morgan Wallens bagland.

- Jeg er flov og ked af det. Jeg brugte et uacceptabelt og upassende racistisk ord, som jeg ville ønske, jeg kunne tage tilbage. Der er ingen undskyldninger for at bruge den type sprog. Jeg undskylder inderligt og lover at gøre det bedre.

Siden hen har det årlige prisshow The Academy of Country Music Awards valgt at udelukke Morgan Wallen fra årets show, mens pladeselskabet Big Loud Records har valgt at suspendere hans kontrakt. Store streamingtjenester som Spotify og Apple Music har fjernet ham fra playlister, og flere radiostationer har meldt ud, at de ikke længere vil spille hans musik.

Country har ikke altid været de hvides genre

Det er dog langt fra første gang, at racespørgsmål diskuteres på countryscenen. Genren har nemlig i årevis kæmpet med et ry som en musikgenre kun for hvide, fortæller journalist Evelina Gold, der er vært på podcastet 'Ladies of Folk', der blandt andet beskæftiger sig med countrymusik.

- Der har i mange år været eksempler på strukturel racisme i countrymusikken. Med årene er der blevet skabt en fortælling om country som en hvid genre, og de sortes enorme indflydelse er lige så stille blevet skrevet ud af historien, siger hun.

Det er ikke første gang, at Morgan Wallen har måttet undskylde for sin opførsel. I maj blev han for eksempel smidt ud af en bar for forstyrrende adfærd. (Foto: © Danielle Del Valle, Getty Images)

Det er blandt andet countrymusikerne Kelsea Ballerini og Maren Morris, der har forholdt sig kritisk til Morgan Wallens racistiske sprogbrug.

- Nyheden fra Nashville repræsenterer ikke countrymusik, skriver Kelsea Ballerini på Twitter, mens Maren Morris pointerer, at det ikke er første gang, at Morgan Wallen bruger racistiske vendinger.

Lyt til 'My Church' med Maren Morris her:

0:00

Spørger man Evelina Gold, tror hun, at countrymusikerne bevidst tager stærk afstand fra Morgan Wallens udtalelser, netop fordi genren ofte bliver stemplet som hvid.

- Andre countryartister skynder sig at forsvare genrens ry ved at påpege, at den slags opførsel ikke er repræsentativ for, hvad country er, fordi de ved, at en af de fremherskende fordomme om genren er, at den er for konservative, racistiske hvide, fortæller hun.

Men det er langt fra sandheden, understreger Evelina Gold.

- Det er fortegnet at sige, at genren udelukkende er hvid. Dels har der altid været afroamerikanske countryartister, og countrymusik var i sin oprindelse en kæmpe blanding af en masse musikalske strømninger fra immigranter og forskellige former for folkemusik.

- Fortællingen om en hvid genre er simpelthen en usand fortælling, der voksede ud af et kommercielt behov for at markedsføre musik til forskellige grupper af forbrugere tilbage i 1920'erne.

Til Country Music Awards 2020 vandt Maren Morris tre priser: 'Årets sang', 'Årets bedste single' og 'Årets bedste kvindelige artist'. Hun brugte efterfølgende sin ene takketale på at hylde sorte countrykvinder. (Foto: © ABC, 2020 American Broadcasting Companies)

Fremtiden ser anderledes ud

Men i takt med det øgede fokus på sortes rettigheder i USA de seneste år, synes der også at ske ændringer i countrygenren.

I november løb netop den populære countrysanger Maren Morris med overskrifterne ved det amerikanske prisshow Country Music Awards, da hun, udover at vinde tre priser, brugte en af sine takketaler til at sætte fokus på sorte kvinder i countrybranchen.

- Jeg har mange mennesker at takke, og det er dem, der løftede mig og gjorde denne drøm til virkelighed for mig. Men jeg har også andre navne i tankerne, og dem vil jeg give anerkendelse, fordi jeg er fan af deres musik, sagde Maren Morris fra scenen og tilføjede:

- Der er så mange fantastiske, sorte kvinder, der har været banebrydende for denne genre og fortsætter med at være det. I har gjort denne genre så smuk. Jeg håber, I ved, at vi ser jer.

De mange nye, sorte kvindelige kunstnere er da også noget, der bliver lagt mærke til i branchen, og netop derfor tror og håber Evelina Gold også, at vi i fremtiden kommer til at se langt flere sorte kunstnere, der kommer til at repræsentere countrygenren.

- Jeg tror personligt, at vi kommer til at se en større diversitet af kunstnere i genren, fordi der er den her bevægelse af primært kvindelige, afroamerikanske countryartister, der har mod og energi til at gå ind i det. De kræver deres ret til countrymusikken og deres retmæssige plads i genrens historie, siger hun.

- De vil simpelthen omskrive narrativet om, hvad countrymusik er, og på den måde er de med til at forny den.

Artiklen er blevet opdateret med nyheder om, at Morgan Wallen er blevet udelukket fra The Academy of Country Music Awards, og at pladeselskabet Big Loud Records har valgt at suspendere hans kontrakt, mens streamingtjenester har fjernet ham fra playlister, og flere radiostationer ikke længere vil spille hans musik.