Provokeret sangerinde i opsang til danskerne: 'Det pisser mig af, når folk ikke stemmer!'

Katinka fandt sin indre politiske aktivist frem, da Pia Kjærsgaard bad hende skrive en hyldest til demokratiet.

Katinka vandt KarriereKanonen i 2015 og har sidenhen spillet på scener på blandt andet Heartland Festival, Smukfest og Roskilde Festival. Og nu har sangerinden i front altså også skrevet en sang til Folketingets formand i anledning af det forestående Folketingsvalg. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

- Jeg bliver sur, når jeg hører om folk, der enten ikke gider eller glemmer at stemme, når der er valg. Det pisser mig af, for det synes jeg faktisk, man har pligt til.

Sådan lyder det fra Katinka Bjerregaard, der er frontkvinde i rockpop-kvartetten Katinka.

Hør Katinkas '2000 meter i frit fald' her

0:00

I lørdags var hun gæst i musikprogrammet 'Sangskriver' på P3, hvor vært Jonas Gülstorff sammen med en musikalsk gæst har bare to timer til at skrive og komponere et nummer til en lytter.

Men i denne udsendelse kom lytterønsket fra en ikke helt almindelig lytter.

Det var nemlig ingen ringere end Folketingets formand Pia Kjærsgaard, der var igennem på telefonen.

Og i anledning af det kommende Folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg håbede formanden, at Katinka Bjerregaard og Jonas Gülstorff kunne skrive en hyldest til demokratiet.

Det lå nemlig Pia Kjærsgaard meget på sinde at skabe opmærksomhed om de to forestående valg. Særligt håbede hun at få valgdeltagelsen endnu højere op end ved sidste Folketingsvalg, hvor 85,8 procent af vælgerne stemte.

- Jeg mener, danskerne skal vælge dem, som de vil have til at vedtage nye love og bestemme den retning, Danmark skal bevæge sig i. Politikerne er befolkningens, og hvis man er utilfreds med noget, så er det mindste, man kan gøre, at stemme, lød det fra formanden, der i øvrigt er enig med Katinka Bjerregaard i, at man som vælger er nødt til at engagere sig i politik, hvis det hele skal fungere.

- Demokratiet fungerer ikke, hvis ikke danskerne sætter sig ind i partiernes politik og går hen til valgstederne og sætter et kryds på valgdagen.

En kæmpe udfordring

Herefter kastede Katinka Bjerregaard og værten Jonas Gülstorff sig over sangskrivningen, som temamæssigt lå langt fra det, sangerinden normalt beskæftiger sig med.

- Politik er jo en svær størrelse. Og jeg har ikke som sådan valgt farve som musiker og sangskriver. Jeg forholder mig til mit liv ud fra, hvad jeg ved. Og jeg skriver sange om livet og verden, men jeg har ikke lyst til at kaste mig ud i politik som sådan, siger hun og fortsætter:

- Men det her med at hylde demokratiet er jo nærmest ikke politik. Det er mere som en slags menneskeret for os, at vi kan få lov til at vælge, hvem der skal bestemme.

Det kunne ikke skjules, da Katinka Bjerregaard var gæst i 'Sangskriver'. Midt i sangskriveriet måtte sangerinden bekende kulør og bekræftede, at hun er gravid. (© Dr)

Og selvom Folketingsvalg som overordnet tema for en sang kan være et svært udgangspunkt, så mener Katinka Bjerregaard bestemt heller ikke, at opgaven bliver nemmere, når resultatet skal undgå at blive formynderisk.

- Det var svært at gøre det poetisk og ikke parole-agtigt. Det værste er at høre en sang, hvor folk siger, hvad man skal tænke og gøre.

- Men jeg synes også, vi landede et sted, hvor sangen ikke forsøger at fortælle folk, hvad de skal, andet end at man skal tage stilling. Og det skulle gerne være lidt poetisk, så teksten ikke bare blev lig med, at man skal sætte et kryds.

'Hvis sangen kan ændre bare en promille, er jeg glad'

Og det tyder på, at Katinka og Jonas Gülstorff lykkedes med at gøre demokrati-hymnen mere poetisk end politisk.

For efter to timers intensiv sangskrivning lå sangen 'Stemmer' klar, og en begejstret Pia Kjærsgaard var atter med på telefonen for at høre, hvordan hendes udfordring til de to sangskrivere var endt ud.

0:00

- Den var smuk! Det var jo en sjæler. Man havde næsten lyst til at danse og kalde på sin mand. Den var rigtig fin, og jeg kan godt lide det der med, at vi skal vælge, hvem vi er. Hvem er vi som nation? Det er det, vi får mulighed for at bestemme, når vi stemmer på de politikere, som, vi mener, skal repræsentere os, lød det entusiastisk fra Folketingets formand.

Om den demokratiske slagsang så er med til at hive valgdeltagelsen over de 85,8 procent, som stemte ved sidste valg, er Katinka selv noget mere forbeholden med at spå om.

- Jeg vil elske at tro, at jeg kan ændre verden på den måde, griner hun og fortsætter:

- Hvis den ændrer bare en promille, er jeg glad. Selvom det nok ikke vil være min fortjeneste, hvis valgdeltagelsen stiger. Men det vil selvfølgelig være dejligt, hvis nogen hører den og tænker: 'Sådan har jeg det også'.

Læs teksten til 'Stemmer' herunder:

Vers:

Gennem ukrudt og krat

Har jeg altid fundet min vej

Et rodløst rodnet

Som når det regner og hagler i maj

Vi kan træde forkert

Fare vild, tage for givet og glemme

Men viljen flyder i mig

Jeg vil altid bruge min stemme

Omkvæd:

Fra jordens mørke

Til trætoppenes skær

Lad enes om at vælge

Vi kan vælge hvem vi er

Lad enes om at vælge

Vi kan vælge hvem vi er

Vers:

Vi bygger og vokser

For at rive alt ned igen

Nye spirrer skal blomstrer

Nye stemmer skal synge os hjem

Ord du slynger omkring mig

Vi græder, råber og ler

Jeg samler det jeg tror på

Bygger en redde af store idéer

Omkvæd:

Fra jordens mørke

Til trætoppenes skær

Lad enes om at vælge

Vi kan vælge hvem vi er

Lad enes om at vælge

Vi kan vælge hvem vi er

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter