R. Kelly kendt skyldig i alle anklager i sag om menneskehandel

Musikeren R. Kelly er kendt skyldig i alle anklager mod ham i sag om menneskehandel med seksuelt motiv.

R. Kelly sad med bøjet hoved, da nævningetinget fortalte, hvad de var nået frem til. Strafudmålingen finder sted 4. maj næste år. (Foto: JANE ROSENBERG © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Musikeren R. Kelly er mandag blevet kendt skyldig i alle anklager mod ham i en sag om menneskehandel ved en føderal domstol i staten New York.

54-årige R. Kelly har nægtet sig skyldig.

Retssagen, der har været forsinket på grund af coronapandemien, gik i gang 18. august.

Siden fredag har et nævningeting på syv mænd og fem kvinder voteret.

Det er endnu uvist, hvad straffen til R. Kelly - der har det borgerlige navn Robert Sylvester Kelly - bliver. Strafudmålingen finder sted 4. maj næste år.

Stod i spidsen for menneskehandel

R. Kelly er dømt skyldig i alle ni anklager. Det drejer sig om et tilfælde af afpresning og otte tilfælde, hvor han har transporteret personer over statsgrænser med prostitution for øje.

Han er dømt for, at han i årtier stod i spidsen for en ring af mennesker, der gennemførte menneskehandel med seksuelt motiv.

Anklagere har sagt, at R. Kelly udnyttede sin berømmelse og karisma til at rekruttere ofre. Vidner har beskrevet, hvordan de håbede, at R. Kelly kunne være med til at kickstarte deres karriere, men at de hurtigt fandt ud af, at han krævede, at de gjorde præcis, hvad han sagde og straffede dem, hvis de ikke gjorde.

Et vidne har også fortalt, hvordan hun håbede at lave et interview med ham. I stedet låste han hende inde i to dage uden mad og vand, inden han udsatte hende for overgreb.

Her ankommer R. Kelly til domstolen i Chicago søndag. (Foto: scott olson © Ritzau Scanpix)

Mange af beskyldningerne mod sangeren kom frem i dokumentaren "Surviving R. Kelly", der udkom i januar 2019.

R. Kelly sad med bøjet hoved, da nævningetinget afsagde dets kendelse. Han var desuden iført et hvidt mundbind.

Deveraux Cannick, der var en af R. Kellys advokater, har efter dagens retsmøde sagt til journalister uden for retsbygningen, at forsvarsholdet var "skuffet" over kendelsen.

R. Kelly er også tiltalt for børneporno og obstruktion. Sager, der skal afgøres ved en domstol i Chicago.

Taknemmelighed og skuffelse

Mandagens dom har affødt flere reaktioner, blandt andet fra Jerhonda Pace, som er en af de kvinder, som har vidnet i den over fem uger lange retssag. Hun skriver på Instagram, at hun er glad for, at hun endelig kan lukke "dette kapitel i sit liv".

- Der er stadig nogle personer, der ikke har vist sig. Jeg er så taknemmelig for at være en stemme for dem, som ikke havde modet, skriver hun blandt andet på det sociale medie.

Jerhonda Pace var en af de kvinder, der fortalte om det mentale og seksuelle misbrug, sangeren udsatte dem for, i dokumentaren "Surviving R. Kelly" fra 2019, skriver Reuters.

Dream Hampton, dokumentarens producent, skriver på det sociale medie Twitter:

- Taknemmelig for de overlevende. Dem, som talte, og dem som ikke gjorde.

Blandt de personer, der også har reageret, er anklager Jacquelyn Kasulis.

- Vi håber, at dagens kendelse medfører en vis form for trøst og afslutning for ofrene, siger hun ifølge AFP

Ikke alle var lige begejstrede for mandagens dom. Her reagerer R. Kelly-fans udenfor domhuset i Chicago, efter dommen blev afsagt i går. (Foto: Justin lane © Ritzau Scanpix)

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter